jump to navigation

Najib mahukan “Satu Malaysia”. Bagaimanakah beliau mahu ianya tercapai? April 1, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , ,
trackback

Hari ini laporan The Malaysian Insider menyatakan hasrat bakal PM “kesayangan” kita, Najib Razak yang punya satu captphoto_1233761491182-1-0visi, “Satu Malaysia”.

Hanya dua kunci dalam konsep “Satu Malaysia”, iaitu hormat-menghormati dan kepercayaan antara sesama kaum di Malaysia. Kata Najib lagi, “Berikanlah saya peluang. Saya akan berubah dan melakukan perubahan.”

Nampaknya tokoh ini mahu mengubah kedua-duanya secara serentak. Mengubah dirinya sendiri dan mengubah negara ini. Mampukah ianya menjadi kenyataan? Saya rasa tidak. Nabi Muhammad tidak terus melakukan dakwah besar-besaran sejurus selepas mendapat wahyu dari Allah S.W.T. Hal ini menunjukkan bahawa, jika seseorang ingin mengubah seusatu masyarakat, beliau terlebih dahulu harus mengubah diri sendiri sebelum menjadi ketua masyarakat.

Pada permulaan dakwah Islamiah, Nabi Muhammad berkempen untuk memperkenalkan Islam, satu agama baharu ketika itu. Beliau walaupun sudah berubah sepenuhnya dengan wahyu yang dikurniakan Allah S.W.T., beliau tidak mengangkat diri sendiri sebagai pemimpin dunia, atau pemimpin baharu Makkah ketika itu. Beliau hanya berniat untuk berdakwah, menarik masyarakat Makkah kepada agama Islam.

Bandingkanlah dengan keadaan di Malaysia sekarang. Pemimpin yang berjanji ingin berubah dan belum lagi melakukannya, akan naik ke kerusi Perdana Menteri, mengepalai sebuah negara. Kononnya selepas berada di kerusi Perdana Menteri, beliau akan berubah dan melakukan perubahan. Sedang dirinya sendiri hanya boleh diterima 41% daripada rakyat Malaysia, menurut kajian terbaru Merdeka Centre.

Pasti ramai akan berkata, kenapa saya bandingkan zaman Najib Razak dengan zaman Nabi Muhammad S.A.W. mahathir_cryJawapannya mudah, kerana Dr. Mahathir pernah mengatakan bahawa Malaysia adalah negara Islam contoh. Beliau terang-terangan menyokong Najib sebagai Perdana Menteri baru, dengan membantu kempen BN Bukit Gantang. Jadinya, seorang yang mahu menjadi pemimpin negara Malaysia, haruslah seorang pemimpin yang meneladani Nabi Muhammad S.A.W., dan bertindak mengikut sunnahnya, kerana kita negara Islam contoh! Betulkan saya jika anda anggap saya salah.

Berbalik kepada impian “Satu Malaysia”. Saya tidak yakin, malah amat skeptikal, kerana Najib dalam krisis tahun 1

Tokoh-tokoh DAP ramai yang ditangkap semasa Operasi Lalang.

987, di mana berlakunya Operasi Lalang, beliau yang ketika itu Ketua Pemuda UMNO berkata dalam majlis UMNO bahawa beliau ingin membunuh orang-orang kaum Cina yang dituduh “penderhaka”. Pemimpin inikah
yang ingin memperjuangkan “Satu Malaysia”?

Sesiapa yang menjadi Ketua Pemuda UMNO pada pandangan saya selalu berkelakuan sedemikian, ingin jadi hero kampung, seperti Shariff Dol. Terlalu marak dengan darah muda, ingin menjadi hulubalang. Hulubalang kepada siapa, saya pun tak tahu. Lihat sahaja Najib Razak, dan sepupunya Hishammuddin Hussein.

Hishammuddin Hussein dalam Perhimpunan-Perhimpunan Agung UMNO di zaman beliau sebagai Ketua Pemuda, selalu memberikan ucapan berapi-api berunsur perkauman, dan kemudiannya mencium keris images1seumpama raja yang baru ditabalkan. Tetapi kenapa meminta maaf selepas sedar ianya meumno_logo2ndapat kritikan kaum bukan Melayu? Inikah hero yang kita mahukan, sudah tahu benda tak disukai, buat juga. Orang marah, baru mahu minta maaf. Apa punya hulubalang.

Khairy MenangMari kita lihat pula Ketua baru Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin. Apa pula gimik hero Oxford yang beliau mahu buat pada Perhimpunan Agung UMNO selepas ini.

Kesimpulannya, impian “Satu Malaysia” itu hanya propaganda kosong Najib untuk mempromosikan dirinya sebagai pemimpin untuk semua kaum. Janganlah kita terpedaya dengan dakyah sebegini rupa yang hanya mahu memperbodohkan lagi rakyat seperti kita.

Mari kita bersatu menentang Najib!

Advertisements

Komen-komen»

1. Muarian - Mei 12, 2009

MUAR kidnaped? what happen? why not sound? why not action? isn’t our life be protect or unsecure? isn’t gorvernment think about us? pls! do something for citizen.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: