jump to navigation

Parti Keadilan Rakyat, kaya sangatkah mereka?? Mei 23, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Dari kiri: Kamarul Ramizu Idris (bekas calon bebas Pilihanraya Kecil Parlimen Bukit Gantang), Dr. Mansor Othman (Calon Parti Keadilan Rakyat), Nai Khan Ari (calon bebas, bekas Ketua Pemuda Gerakan cawangan Telok Wang), Aminah Abdullah (Bekas Ketua Wanita Parti Keadilan Nasional, Pulau Pinang)

Seorang calon bebas pilihanraya kecil DUN Penanti telah mendedahkan bahawa Parti Keadilan Rakyat telah menawarkan ganjaran kepadanya supaya menarik diri daripada pilihanraya kecil tersebut.

Aminah Abdullah mendakwa, sejak beliau menawarkan diri untuk menjadi calon bebas untuk pilihanraya kecil tersebut, PKR telah meminta beliau menarik balik niatnya dan menawarkan sejumlah wang jika beliau menarik diri.

Akibat daripada perkara tersebut, Aminah mahu melaporkan tawaran rasuah itu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam masa terdekat.

Aminah turut menafikan bahawa beliau adalah seorang calon yang ditaja oleh UMNO untuk bertanding dalam pilihanraya kecil ini.

Pada saya, saya berasa sangat curiga dengan tuduhan yang dilemparkan oleh Aminah, dan tindakan yang ingin beliau ambil.

Pertama sekali, jika benarlah PKR mahu menawarkan ganjaran, dimanakah sumber kewangan yang mampu PKR perolehi untuk membayar wang tersebut kepada Aminah? Untuk pengetahuan, PKR adalah parti yang boleh dikatakan sederhana dari segi kewangan, dan hanya mampu mengharapkan sumbangan wang daripada para penyokong untuk membiayai aktiviti parti.

Seterusnya, saya ragu-ragu dengan kepercayaan tinggi yang diberikan oleh Aminah kepada SPRM. Sebagai seorang bekas Ketua Wanita KeADILan, pastinya beliau mengetahui bagaimanakah suruhanjaya seperti itu berfungsi, dan cara mereka mengambil tindakan yang selalunya selektif dan berat sebelah. Perkara ini membuatkan saya, dan mungkin juga orang lain mengandaikan yang Aminah adalah seorang calon proksi UMNO, dan mengambil tindakan menurut perintah mereka.

Paling saya hairan, takkanlah PKR sampai sebegitu takut dengan Aminah? Sudahlah BN tidak bertanding, pastinya PKR boleh mengharapkan laluan mudah dalam menghadapi calon-calon bebas ini. Tak perlu pun main sogok-sogok. Tak best, tak seronok. Pasti tuduhan beliau ini sengaja dibuat-buat untuk memberikan imej buruk buat parti PKR.

——————————————————————————-

Dalam kes seterusnya, Menteri Luar Negeri, Anifah Aman mendedahkan bahawa Anwar Ibrahim telah menyogok

Menteri Luar Negeri, Anifah Aman

Menteri Luar Negeri, Anifah Aman

beliau dengan jawatan Timbalan Perdana Menteri, jika rancangan 16 September berjaya. Ini merupakan satu lagi tuduhan yang menarik untuk dikaji.

Ketika lawatan beliau ke Amerika Syarikat untuk menemui Setiausaha Negara, Hillary Clinton, Anifah ditanya oleh wartawan tentang kes liwat Anwar Ibrahim yang dikatakan “bermotif politik”. Dengan tidak semena-mena, Anifah menjawab dengan menjelaskan mengenai kes pembunuhan Altantuya Shaaribuu dan mengakui bahawa kes tersebut telah mencalarkan reputasi Perdana Menteri Malaysia sejak dari awal pelantikannya lagi.

Seharusnya beliau memberikan jawapan yang lebih meyakinkan, dengan menjawab mengikut kehendak soalan. Kalau jawab esei SPM pun, pasti beliau akan mendapat markah rendah gara-gara tidak menjawab ikut kehendak soalan. Jika Anwar naik menjadi Perdana Menteri, adakah Anifah Aman layak untuk menjadi timbalannya dengan kesilapan yang sebegini teruk? Saya pun tidak yakin juga dengan kelayakan beliau setelah kesilapan yang beliau lakukan ini.

Sekarang, Anwar telah mempertimbangkan untuk mengambil tindakan mahkamah kepada Anifah jika beliau tidak menarik balik kata-katanya. Walaupun beliau pernah menjadi mangsa tindakan mahkamah pada tahun 1998, beliau tidak berputus asa, dan masih menaruh sedikit kepercayaan kepada sistem kehakiman Malaysia yang sudah tidak diyakini.

Kredibiliti Anifah juga boleh dipertikaikan, dengan kenyataan yang tidak konsisten. Memetik laporan The Star Online pada 19 Mac 2008, setelah Pilihanraya Umun ke-12, Anifah telah menolak jawatan Timbalan Menteri Pengangkutan dalam kabinet Abdullah Ahmad Badawi atas alasan “telah dua penggal menjadi Timbalan Menteri dan merasakan ini masanya untuk memberi ruang kepada wajah baru untuk mengambil alih kedudukannya”.

Namun, pada 10 April 2009, beliau menerima pelantikan sebagai Menteri Luar Negeri oleh Perdana Menteri, Najib Tun Razak. Di manakah pendirian beliau ketika itu? Mungkin terpengaruh jawatan Menteri agaknya.

Kesimpulan dari kedua-dua peristiwa ini, jelas bahawa kedua-dua insan ini telah memberikan imej yang sangat buruk kepada PKR dengan tuduhan liar mereka, dan mereka ini sebenarnya jelas sekali di bawah telunjuk UMNO-BN. Janganlah risau, rakyat sekarang sudah bijak untuk tidak mempercayai tuduhan liar anda berdua.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: