jump to navigation

Siapa layak jadi Canselor UNISEL? Rosmah Mansor atau Wan Azizah? Julai 12, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , ,
trackback

Minggu lalu, pelajar-pelajar di Universiti Industri Selangor (UNISEL) telah bersuara dalam satu forum, menyeru agar Canselor universiti mereka ditukar. Canselor mereka kini adalah Rosmah Mansor, isteri kepada Perdana Menteri sekarang iaitu Najib Tun Razak.

Mereka mencadangkan lagi supaya Dr. Wan Azizah Wan Ismail dilantik sebagai Canselor baharu mereka, berdasarkan keupayaan beliau selama ini dalam berkhidmat sebagai doktor perubatan selama tempoh 14 tahun.

Untuk membantu kita menentukan siapa lebih layak, kita harus berikan biodata terperinci mengenai kedua-dua tokoh ini. Pinggirkan semua kontroversi mahupun skandal, hanya fakta yang diperlukan dalam perbandingan ini.

Datin Paduka Seri Rosmah Mansor dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Pada tahun 1964 hingga 1970, beliau mendapat pendidikan di Kolej Tunku Kurshiah, Seremban. Antara tahun 1971 hingga 1974, beliau menyambung pengajian di Universiti Malaya dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Antropologi dan Sosiologi dari universiti tersebut.

Pada tahun 1975, beliau bekerja sebagai Eksekutif di Bank Pertanian Malaysia, Kuala Lumpur sebelum meneruskan pengajian di Louisiana State Universiti di Amerika Syarikat antara tahun 1977 hingga 1978 dan mendapat Sarjana Sosiologi dan Pertanian Lanjutan dari universiti tersebut.

Pada tahun 1983, beliau menyambung kerjaya di syarikat Island & Peninsular Berhad sebagai Pengurus Pembangunan Perniagaan. Beliau menamatkan kerjaya pada 1987 untuk menumpukan perhatian kepada rumah tangga yang baru dibina bersama Najib Tun Razak, ketika itu Ketua Pemuda UMNO/ Menteri Belia dan Sukan dan baru sahaja bercerai dengan Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar.

Pasangan Rosmah dan Najib dikurniakan dua cahaya mata, iaitu Norashman dan Nooryana Najwa.Pejabat Perdana Menteri Malaysia

Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail memulakan pendidikan awal di St. Nicholas Convent, Alor Setar. Kemudiannya, beliau menyambung pengajian di Kolej Tunku Kurshiah, Seremban. Beliau menyambung pelajaran di Ireland di Royal College of Surgeons dan mendapat pingat emas dalam bidang obesterik (pembedahan khas untuk wanita dan anak semasa mengandung, kelahiran dan selepas kelahiran) dan ginekologi (kesihatan sistem peranakan wanita), kemudiannya ditauliahkan sebagai seorang pakar oftamologi (pembedahan mata).

Bekerja selama 14 tahun dalam bidang kedoktoran, sebelum menfokuskan kerja sukarela selepas suaminya Anwar Ibrahim dilantik Timbalan Perdana Menteri pada 1993. Pada tahun 1998, beliau menubuhkan sebuah NGO iaitu Pergerakan Keadilan Sosial (ADIL) yang berjaya menjadi sebuah parti politik, Parti Keadilan Nasional di mana Wan Azizah dilantik menjadi presiden. Beliau menjadi Ahli Parlimen Permatang Pauh di antara tahun 1999 hingga 2008, memenangi 3 pilihanraya umum berturut-turut, walaupun hampir kalah pada tahun 2004. – Wikipedia

——————————————————————————————–

Bukan mahu mencampuri urusan UNISEL, namun topik ini bagus juga untuk dibincangkan. Daripada kedua-dua perbandingan ini, sudah terang lagi bersuluh siapakah yang lebih layak. Diharapkan, walau siapa pun yang menjadi Canselor, UNISEL akan terus berkembang sebagai sebuah universiti yang melahirkan graduan yang berani bersuara dan menyumbang kepada negara Malaysia di kemudian hari.

Advertisements

Komen-komen»

1. Aki - Julai 31, 2009

Gila babeng touch-up tak ingat si bini najib… hehe….

Firdaus Rosli - Ogos 4, 2009

Biasa la, mak datin berhias.
Jangan lupa lawat website Rosmah eh…
http://www.pmo.gov.my/datinrosmah

Komen banyak-banyak! =P


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: