jump to navigation

Benarkah rugi RM200 juta? Ogos 8, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Menteri yang pernah saya ceritakan dalam tulisan beberapa bulan lalu, Raja Nong Chik, telah memberitahu media bahawa kerugian daripada Himpunan Mansuhkan ISA adalah berjumlah RM200 juta, dan tuntutan sejumlah RM20 juta daripada peniaga di Jalan Tuanku Abdul Rahman telah diterima.

Jumlah itu, saya sendiri tidak pasti. Namun yang paling penting adalah tujuan tulisan saya hari ini, yang ingin menggambarkan apa yang akan berlaku jika campur tangan pihak Polis FRU tidak berlaku.

Bayangan saya, adalah keadaan ketika konsert atau pesta diadakan di Kuala Lumpur. Ketika itu, akan ramailah peniaga yang akan membuka gerai bergerak masing-masing. Ada yang akan menjual air, makanan, keropok, rokok, atau pun kad tambah nilai atau top-up telefon bimbit.

Hasil dari limpahan pengunjung perhimpunan yang berseronok bersama rakan-rakan baharu, banyak kedai yang akan mendapat limpahan pendapatan, terutama daripada para peserta program himpunan yang mengambil kesempatan membeli-belah selepas program tamat.

Lumrah demonstrasi, para peserta pasti akan merasa penatnya selepas berjaya berarak ke Istana Negara untuk menghantar memorandum kepada Yang Di-Pertuan Agong tercinta. Jadi, pastinya medan-medan selera akan dipenuhi oleh pengunjung, satu lagi tambahan pendapatan akan diperolehi.

Persoalan seterusnya, adakah demonstrasi di Malaysia ini memudaratkan?

Kita sorot sejarah semula.

Tahun 1967, golongan guru-guru berdemonstrasi untuk meminta kerajaan menggunakan Bahasa Melayu dalam sistem pendidikan, berbanding Bahasa Inggeris yang diwarisi daripada penjajah Inggeris dahulu. Ini merupakan satu usaha menyemarakkan kemerdekaan negara kepada seluruh cara hidup rakyat di Malaysia, termasuk dengan menggunakan bahasa kebangsaan dengan lebih menyeluruh. Akhirnya kerajaan memberikan respon positif kepada tuntutan guru-guru ini.

Benar, majlis ini ada unsur komunisme apabila kata-kata daripada Mao Tze Tung digunakan di salah satu kain rentang. Namun, baca pula kain rentang seterusnya: Perjuangan menentang imperialisme British-Amerika. Inilah yang diingini oleh semua bangsa ketika itu.

Tahun 1969, demonstrasi 13 Mei 1969 telah menghasilkan satu model pengurusan ekonomi baru, iaitu Dasar Ekonomi Baru yang membawa manfaat kepada semua bangsa, berbanding dasar lama yang menyebabkan para pemodal Inggeris terus menguasai ekonomi negara daripada rakyat Malaysia berbilang bangsa. Walaupun dasar tersebut kini sudah dipinggirkan oleh kerajaan, kita tidak boleh menafikan manfaat dasar tersebut pada peringkat permulaannya sebelum ianya menjadi satu liabiliti kepada kerajaan dan rakyat Malaysia.

1974, demonstrasi pelajar yang dipelopori oleh Anwar Ibrahim, Hishamuddin Rais dan tokoh-tokoh pelajar yang lain telah meningkatkan kesedaran masyarakat dan kerajaan kepada masalah kebuluran di Baling akibat daripada pertempuran antara pihak kerajaan dan komunis ketika itu yang menyebabkan rakyat di sana seumpama semut yang terhimpit di tengah-tengah pergaduhan antara dua ekor gajah.

1998, gerakan Reformasi untuk menuntut keadilan untuk Anwar Ibrahim yang dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri dan ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri, ISA kerana kononnya mengancam keselamatan negara menjadi asas kepada sistem dwi-parti sekarang, dan meningkatkan profil antarabangsa Anwar Ibrahim, selain membuka ruang kerjasama antara tiga parti pembangkang, PAS, PKR dan DAP yang membentuk Barisan Alternatif pada 1999 yang gagal pada 2001, seterusnya Pakatan Rakyat pada 2008 yang berjaya dalam mentadbir dan merobah negeri Kedah, Pulau Pinang, dan Selangor. Perak juga berjaya diubah oleh mereka walaupun pentadbiran dirampas pada Februari 2009.

2007: Dua demonstrasi besar menghiasi Jubli Emas 50 tahun negara Malaysia. Himpunan Bersih berjaya menyedarkan rakyat dan kerajaan untuk mengubah sistem pilihanraya Malaysia kepada yang lebih adil, walaupun hasilnya belum kelihatan di pihak SPR yang tiba-tiba membatalkan penggunaan dakwat kekal beberapa hari sebelum Pilihanraya Umum Ke-12. Himpunan HINDRAF berjaya membuka mata masyarakat terhadap masalah yang melanda masyarakat India Malaysia, dan selepas itu pelbagai langkah dilakukan bagi membantu mereka dalam meningkatkan taraf hidup dan penguasaan ekonomi.

2009: Himpunan Mansuhkan PPSMI berjaya menghimpunkan Sasterawan Negara dalam menuntut hak asasi rakyat untuk menggunakan Bahasa Melayu, bahasa kebangsaan dalam pembelajaran Sains dan Matematik. Walaupun tindakan agak lambat, akhirnya kerajaan memperkenankan permintaan masyarakat berbilang bangsa untuk memansuhkan dasar dipelopori oleh bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad.

Terbaru, Himpunan Mansuhkan ISA 1 Ogos 2009 mencipta sejarah sebagai sebuah demonstrasi yang berjaya menghimpunkan rakyat berbilang bangsa. Peratusan peserta bukan Melayu mengatasi demonstrasi sebelumnya, membuktikan rakyat berbilang bangsa kini berani bersuara dalam menyeru kerajaan memansuhkan akta zalim ISA. Mereka memahami bahawa kerajaan berhasrat untuk meminda akta tersebut, namun sudah hampir 50 tahun akta tersebut, sudah ramai ditahan tanpa usul periksa walaupun akhirnya dibebaskan.

Lihatlah hasil daripada demonstrasi yang berlaku, semuanya positif.  Tinggal demonstrasi 13 Mei yang ganas, dan bantuan Polis pastinya dapat memastikan keadaan sedemikian tidak berulang. Jadi, apa kata pihak pentadbir PDRM, Kementerian Dalam Negeri membuka fikiran mereka.

Fahamilah visi Perdana Menteri, “Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan”. Apabila dikatakan Rakyat Didahulukan, pastinya kerajaan harus membenarkan rakyat menggunakan hak menurut Perlembagaan yang dijunjung tinggi, iaitu untuk berhimpun secara aman, hanya untuk menyerahkan memorandum kepada Yang Di-Pertuan Agong.

Bayangkan betapa aman dan harmoninya suasana apabila Polis yang diturunkan turut membantu pergerakan rakyat yang tidak berkaitan dengan perhimpunan, dan juga para peserta perhimpunan. Dengan sekatan jalan raya menyeluruh, semua rakyat, yang mengikuti atau tidak demonstrasi, akan mengalami kesusahan dan pembaziran sumber. Itu belum ditambah dengan penggunaaan pasukan FRU tanpa batasan, yang mana ini sebenarnya menakutkan masyarakat dalam dan luar negara.

Kerajaan sekarang tinggal 3 1/2 tahun sebelum dibubarkan untuk memberi laluan kepada Pilihanraya Umum Ke-13. Lakukanlah perkara yang bijak, baik dan memanfaatkan kepada rakyat, daripada menyakitkan hati rakyat kebanyakan. Segalanya akan dinilai dengan teliti oleh rakyat yang semakin bijak dan pintar, terima kasih kepada peluang pembelajaran yang diberi oleh kerajaan.

Advertisements

Komen-komen»

1. izrin - Ogos 9, 2009

huhu…

2. pakcikli00 - Ogos 9, 2009

Asalamualaikum,

benarkah kaum peniaga yang hanya megira untung rugi itu kapitalis yang menyembah alam benda ?

terma kaseh wasalam

3. Firdaus Rosli - Ogos 9, 2009

Pepatah Melayu, orang tamak selalu rugi.
Begitulah yang kita boleh ungkapkan tentang sikap sesetengah peniaga di Jalan TAR dan Masjid India yang semuanya menuding jari kepada para demonstran anti-ISA.
Sedangkan sudah terang lagi bersuluh siapa yang membuat onar di hari itu.
Kini, mereka akan menghadapi boikot besar-besaran daripada NGO anti-ISA. Lihat sahaja sejauh mana ketamakan akan membawa mereka hanyut. Raya pun sudah dekat=)

4. basuhbaju - Ogos 10, 2009

jgn tipula rugi RM200 juta..

takkan aktiviti ekonomi kat kwsn tu berjumlah RM200 juta sehari.. kalau setahun dah berapa ribu billion?

5. Firdaus Rosli - Ogos 10, 2009

Kita buat pengiraan ringkas.
RM200 juta kerugian untuk demonstrasi selama 4 jam.

1 jam, RM50 juta rugi.
1 hari, RM1.2 bilion rugi.
Untuk setahun, kira sendiri.

Nonsense figures from nonsense traders.
Tengku Temenggung Kelantan punya tuntutan kerugian jauh lebih munasabah dari ni.

6. seeker - Disember 4, 2009

kalo kira mcm tu bdk darjah satu pon bleh kira..mestila ade kos lain yg terlibat…ko pikir saman ganti rugi rendah ke..kalo ade 1000 peniaga berdaftar pastu blm lg kira kerosakan yg dibuat tu semua mesti diambil kira..

7. Ridzwan Shah Aliasan - September 17, 2011

Hidup BERSIH …………………!!!!!!!!!!!!!!!!!


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: