jump to navigation

Selamat menyambut September. Anda rasa didahulukan?? Ogos 31, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Bulan September selalunya akan menjadi satu bulan yang amat menarik. Kenapa?

Pada saya, September membawa seribu makna, yang indah dan juga tidak indah.

September 2001:

Pusat Dagangan Dunia, New York ketika 11 September 2001.

Pusat Dagangan Dunia, New York ketika 11 September 2001.

Ketika saya berusia 11 tahun, saya tergamam melihat dua menara berkembar runtuh hanya kerana dilanggar oleh kapal terbang pada 11 September.

September 2003:

Saya sekeluarga baru berpindah ke Kedah dari KL. Teruja saya dengan sebuah sekolah indah yang terletak di tengah-tengah sawah padi, yang saya masuki antara tingkatan dua hingga empat iaitu SMK Dulang.

September 2004:

Bersedia untuk peperiksaan PMR 2004, ada rakan ketika itu yang sudah hilang semangat dan hilang dalam senarai kedatangan yang perlu saya pantau sebagai ketua kelas ketika itu.

September 2005:

Hangat menikmati percintaan pertama dalam hidup dengan seorang gadis dari Langkawi. Ketika itu saya di Tingkatan 4 MRSM Langkawi.

September 2006:

Beginilah yang berlaku kepada rakan-rakan ketika itu. (Gambar hiasan)

Beginilah yang berlaku kepada rakan-rakan ketika itu. (Gambar hiasan)

Ramai rakan-rakan yang bakal mengambil percubaan SPM 2006 dilanda wabak demam campak. Wabak tersebut menyebabkan keputusan percubaan kami hanya di kedudukan keempat terbaik antara MRSM, namun meningkat kepada kedua terbaik untuk peperiksaan SPM 2006.

September 2007:

Rasa agak “lampi” gara-gara 10 bulan bercuti daripada pelajaran kerana menunggu kemasukan ke Sunway University College dengan tajaan MARA. Nasib baik ada seorang insan yang begitu menyayangi saya ketika itu, menjadi pendorong saya untuk tabah menghadapi hidup keseorangan di Petaling Jaya.

Air Terjun Sagil, Gunung Ledang

Air Terjun Sagil, Gunung Ledang

September 2008:

Pertama kali mengunjungi negeri Johor. Tempat mana yang saya pergi? Jawapannya ialah Segamat. (Taklah menarik macam Johor Bahru kan? Nasib baik ada air terjun Sagil.) Ini kerana saya menunjungi insan yang saya kenali pada September tahun lalu yang telah belajar di UiTM cawangan sana.

Pada masa yang sama, Anwar Ibrahim pula dikatakan akan menjadi Perdana Menteri baru apabila dikatakan telah menarik seramai 30 Ahli Parlimen BN untuk menyeberang ke Pakatan Rakyat, sehingga memaksa mereka untuk dibawa ke “lawatan sambil belajar” ke China (yang tidak sempat mendapatkan visa, lalu dialihkan ke Taiwan).

Apa yang menanti untuk September 2009?

1) Kenaikan harga minyak. RM1.80 untuk RON95, RM2.05 untuk RON97.

Berdasarkan penggunaan buat kali pertama, prestasi motosikal saya tidak terjejas walaupun menggunakan RON95, masih laju dan bertenaga walau hanya berkapasiti 100cc. Ketika itu saya menggunakan minyak Synergy 5000 RON95 dari Esso.

Tiada kenaikan sebenarnya pun, kerana gred RON95 dijadikan gred utama di semua stesen minyak. Itu kata Ismail Sabri bapa kepada Dafi.

Sebenarnya ramai pembaca blog automotif Paul Tan yang melaporkan bahawa “mileage” dan kuasa yang diperolehi daripada RON95 adalah lebih rendah berbanding RON97, yang mana sebenarnya meningkatkan kos perjalanan, terutama jarak jauh. Kritikan paling buruk dilemparkan kepada minyak RON95 dari Shell.

Diharapkan stesen minyak menyediakan bekalan RON95 yang mencukupi supaya pengguna tidaklah berada dalam keadaan “terpaksa menggunakan RON97 yang dinaikkan harga”.

2) Kenaikan tambang perkhidmatan bas, ekspres dan henti-henti.

Surcaj perkhidmatan bas ekspres yang dikenakan mulai musim perayaan tahun 2008 iaitu sebanyak 30% telah ditukarkan menjadi kenaikan tambang kekal mulai Ogos lalu.

Agak pelik juga kerana syarikat penerbangan seperti AirAsia dan MAS telah memansuhkan surcaj walaupun dalam persekitaran industri penerbangan yang mencabar. Adakah sektor bas ekspres tidak dapat membuat keuntungan jika tiada surcaj 30% yang dijadikan kenaikan tambang kekal itu?

Tiket Sepadu RapidKL, tinggal kenangan. Kini setiap perjalanan perlu dibayar jika tiada RapidPass Pas Bulanan.

Tiket Sepadu RapidKL, tinggal kenangan. Kini setiap perjalanan perlu dibayar jika tiada RapidPass Pas Bulanan.

Manakala penyedia bas henti-henti utama di Lembah Klang, RapidKL akan mengenakan caj tambang mengikut zon perkhidmatan untuk setiap perjalanan berbanding kaedah sebelum ini yang berdasarkan kepada jenis perkhidmatan bas yang dicajkan secara harian.

Pihak RapidKL memberitahu, struktur tambang baru ini adalah bertujuan untuk menyelaraskan kadar tambang dengan syarikat-syarikat penyedia bas henti-henti yang lain di Lembah Kelang, dan juga untuk menggalakkan penggunaan kad perjalanan bulanan yang dipanggil RapidPass.

3) Kenaikan kadar tambang untuk KTM Antarabandar.

Tambang untuk Tren Shuttle KL-Ipoh dan yang baru diperkenalkan, Kajang-Ipoh telah dinaikkan antara RM1 hingga RM2 mengikut kelas yang dinaiki. Diharapkan dengan kenaikan ini, KTM dapat memanfaatkannya untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan kaunter dan ketepatan perjalanan untuk tren-tren antarabandar.

Konklusi: Nampaknya bulan ini bakal menjadi September yang tidak menarik buat saya apabila

Adakah hanya retorik semata?

Adakah hanya retorik semata?

melihatkan tiga cerita ini. Semakin terasa terhimpit hidup kita. Diharapkan September untuk tahun-tahun mendatang tidak menjadi sebosan ini lagi.

Ingatlah slogan keramat ini; 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Nilaikannya sebaiknya.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: