jump to navigation

Cadangan untuk Perak yang telah dipandang remeh. September 7, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Baca tulisan pada kain rentang tersebut. Tulisan ini mendorong saya untuk menulis topik ini. Dalam tulisan ini, saya akan memberi cadangan untuk diambil tindakan oleh kerajaan baru Perak pimpinan Dr. Zambry Abdul Kadir.

Cadangan ini telah saya lontarkan kepada seorang ahli UMNO yang mendakwa dirinya punya hubungan rapat dengan atasan, dan sudi berbincang dan bermuzakarah dengan saya dan rakan-rakan.

Namun, cadangan ini ditolaknya mentah-mentah, mendedahkan betapa tertutupnya minda ahli UMNO yang belajar di Sunway University College yang hebat itu. Saya pun tawar hati untuk menyertai “muzakarah” itu.

Menurut kain rentang ini, Zambry memperolehi sokongan rakyat Perak.

Namun, sokongan ini tidak secara rasmi daripada rakyat. Hanya kerana 3 ADUN lompat dan menyokong BN, bukannya masuk komponen BN pun.

Nampaknya pelan yang gagal kerana Lawatan Sambil Belajar ke Taiwan yang asalnya ingin dibuat ke China, namun tak sempat kerana masalah visa. Siapa mahu berikan hujah konon lawatan Taiwan itu lawatan kerja?? Tegakkan benang basah anda.

Nampaknya pelan yang gagal kerana "Lawatan Sambil Belajar" ke Taiwan yang asalnya ingin dibuat ke China, namun tak sempat kerana masalah visa. Siapa mahu berikan hujah konon lawatan Taiwan itu "lawatan kerja"?? Tegakkan benang basah anda.

Pelan 16 September Anwar Ibrahim juga turut disertai oleh pilihanraya Parlimen bagi memperoleh mandat baru daripada rakyat agar memangkah Pakatan Rakyat secara langsung. Jadi tidak adil untuk membandingkan rampasan kuasa Perak dengan rancangan 16 September yang gagal itu.

Sokongan yang ada haruslah diterjemahkan dalam bentuk undi daripada rakyat Perak sendiri. Dengan ini, mereka pasti rasa dimuliakan dan gembira dengan tindakan kerajaan baru BN yang sudi meminta mandat lebih besar dan kukuh daripada rakyat Perak.

1) 53% pengundi Perak telah memilih PAS, PKR dan DAP, hanya 47% memilih BN. Itu data Pilihanraya Umum ke-12.

Di sini memang nampak BN seolah-olah menang, kerana mereka adalah satu entiti berbanding tiga parti lainnya yang bertanding secara berasingan pada Pilihanraya Umum ke-12. Namun selepas plihanraya itu, mereka membentuk Pakatan Rakyat, yang mana dalam proses untuk menjadi sebuah parti rasmi.

Mohonlah restu rakyat melalui pilihanraya DUN Perak, bukan dengan memalukan diri sendiri dengan terus memerintah dengan sandaran 3 ADUN lompat.

Mohonlah restu rakyat melalui pilihanraya DUN Perak, bukan dengan memalukan diri sendiri dengan terus memerintah dengan sandaran 3 ADUN lompat.

Lagipun, nampaknya tiada parti pun yang memperolehi majoriti mudah iaitu 50%, kerana Pakatan Rakyat pun tidak memperoleh majoriti, memandangkan pilihanraya ditandingi secara berasingan.

Menurut kain rentang di atas, sebenarnya hanya majoriti mudah iaitu melebihi 50% diperlukan oleh Zambry Abdul Kadir, iaitu dari segi undi popular untuk menyokong kenyataan di kain rentang itu. Sekarang sudah ada 47%, tambah sikit saja lagi.

Manakala majoriti mudah kerusi DUN perlu diperolehi untuk mendapatkan kerajaan yang kukuh, iaitu 30 daripada 59 kerusi, yang diharapkan kesemua kerusi ini dimenangi oleh calon yang bertanding atas tiket Barisan Nasional, menggunakan logo dacing.

Saya rasa perkara ini tidak susah untuk dilakukan pun, kerana sokongan yang terjamin daripada rakyat. Lagipun dengan polis, kakitangan kerajaan yang setia bersama BN, tugas memenangi Perak dengan undi majoriti 50%, malah 2/3 akan terlaksana.

2) Nizar Jamaluddin dituduh sebagai boneka DAP.

Inilah gabungan penipu bangsa Melayu. Sanggup mainkan perkauman semata-mata kerana wang. Di manakah maruah anda?

Inilah gabungan penipu bangsa Melayu. Sanggup mainkan perkauman semata-mata kerana wang. Di manakah maruah anda?

Adalah sangat penting untuk BN menghapuskan kerjaya politik Nizar, dengan memastikan beliau dan kumpulan Pakatan Rakyat tidak dapat bersuara terus selepas kekalahan pada pilihanraya DUN negeri Perak nanti. Lagipun keadaan sekarang dengan Nizar masih seorang ADUN dianggap “merbahaya kepada kuasa Melayu di negeri Perak”.

Dari sini dapatlah BN bekerja dengan lebih bersemangat dan bermotivasi tanpa gangguan, dan Polis di sana juga boleh kembali berehat dan berlatih untuk menjaga keselamatan negara.

Dengan tuduhan ini juga, teramatlah penting untuk kerajaan BN sekarang membubarkan DUN Perak sebagai langkah segera sebelum Nizar melebarkan pengaruhnya dalam kalangan masyarakat berbilang bangsa dan mengalahkan BN dengan teramat teruk pada pilihanraya umum nanti, akhirnya “kuasa Melayu tergugat” seperti yang dituduh oleh UMNO. Apakah mereka sanggup melihat perkara sedemikian?

3) Kos untuk mengadakan pilihanraya.

Memandangkan pilihanraya DUN Perak merupakan suatu permintaan yang datang daripada Pakatan Rakyat, peruntukan untuk mengadakannya boleh diminta daripada mereka dengan nisbah 50% Pakatan, 50% Barisan. Dengan ini, wang rakyat tidak akan disentuh walau sedikit pun, menenggelamkan kerisauan mengenai pembaziran dana awam.

Sediakan jangkaan kos, dan bentangkan kepada Nizar dan Zambry. Kemudian, berikan masa untuk kedua-dua gabungan mengumpulkan dana untuk pilihanraya.

Mereka inilah Melayu dan Cina yang bangsat, dulu bergaduh, sekarang bersatu-padu untuk menipu semua bangsa.

Mereka inilah Melayu dan Cina yang bangsat, dulu bergaduh, sekarang bersatu-padu untuk menipu semua bangsa. Tiong King Sing, memang sudah jadi "king" dalam BN sekarang.

BN seperti biasa boleh meminta sumbangan derma daripada Kuala Dimensi, UEM Group, dan pelbagai lagi syarikat. Manakala Pakatan pula akan turut meminta sumbangan daripada korporat yang prihatin, rakyat Malaysia di dalam dan luar negara.

Tentang kain rentang, bendera, pamphlet dan pelbagai lagi, semuanya ditanggung oleh parti masing-masing. Dengan penyelesaian sebegini, ada lagi sebarang persoalan tentang dana rakyat?

4) Perkenan Sultan.

Buat kali pertama dalam sejarah Kesultanan Melayu selepas Merdeka, seorang Sultan sebuah negeri menyampaikan kerisauan tentang penggunaan dana rakyat. Ini merupakan suatu petanda yang bagus di mana selepas ini, kita semua boleh membayangkan tindakan lebih berhemah daripada Sultan dalam menguruskan dana rakyat.

Inilah kereta milik Tengku Mahkota Johor yang rajin mencemar duli mengembara seluruh negeri.

Inilah kereta milik Tengku Mahkota Johor yang rajin mencemar duli mengembara seluruh negeri.

Inilah yang dikatakan “revolusi institusi diraja”, di mana Sultan amat prihatin dengan rakyat, diharapkan keprihatinan itu berkekalan dan dijalankan secara istiqamah, terutama di bulan Ramadhan di mana umat Islam, termasuk golongan diraja diseru supaya bersederhana dalam segala tindakan.

Mahu anggap ini “penghinaan kepada institusi diraja”? Terpulang kepada fikiran bijak anda.

Dua wanita cantik bergambar bersama kereta Rolls-Royce Sultan Kedah. Nampaknya, bergambar sahajalah yang mampu dilakukan. Sultan prihatin wang rakyat.

Dua wanita cantik bergambar bersama kereta Rolls-Royce Sultan Kedah. Nampaknya, bergambar sahajalah yang mampu dilakukan. Sultan prihatin wang rakyat.

Jadi segala isu yang menghalang pilihanraya DUN Perak daripada diadakan sudah diselesaikan jika empat perkara ini dapat diambil perhatian dan tindakan. Tiada lagi alasan, yang penting rakyat Perak yang sudah jemu melihat halusinasi daripada BN dan PR ingin memberikan penilaian mereka.

Cukuplah BN berhalusinasi bahawa Zambry memperoleh sokongan rakyat Perak, tanpa bukti yang sah. Cukuplah PR berhalusinasi bahawa Nizar itu masih Menteri Besar dan Pakatan masih berkuasa. Semuanya harus dikembalikan kepada rakyat untuk membuat keputusan mereka, demi kebahagiaan mereka dalam negeri yang indah lagi kaya raya, Perak Darul Ridzuan.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: