jump to navigation

Rungkaikan pertikaian. Siapa pengkhianat? September 9, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Berikut adalah intipati ucapan Timbalan Perdana Menteri untuk saya bincangkan lebih mendalam. Memandangkan Timbalan Perdana Menteri kita telah menuduh seorang tokoh pembangkang sebagai “pengkhianat bangsa”. Tulisan saya ini juga diikuti berita dan laporan-laporan daripada media yang diperoleh secara online.

 • Kelebihan bulan Ramadhan, di mana umat Islam memperoleh keberkatan dan masa untuk menguji kesabaran umat Islam dengan menahan lapar, dahaga dan hawa nafsu.
  Dalam menghadapi bulan Ramadhan, kita harus bersabar dan tidak bertindak melulu.
  Dalam menghadapi bulan Ramadhan, kita harus bersabar dan tidak bertindak melulu.

Dalam bulan Ramadhan yang mulia ini, seharusnya kita sebagai umat Islam harus punya kesabaran dalam menghadapi sebarang dugaan dan godaan nafsu. Namun, lihatlah di Shah Alam, sekumpulan mereka yang mendakwa diri sebagai “Penduduk Seksyen 23” yang mengadakan perhimpunan di hadapan bangunan SUK.

Tiada masalah untuk membantah cadangan itu, kata pihak kerajaan negeri Selangor. Namun, keadaan sudah jadi songsang apabila ada satu pihak yang tidak prihatin dengan sensitiviti masyarakat lain dek kerana hanyut dengan nafsu amarah, telah membawa kepala lembu untuk bersama-sama berarak.

Video perarakan tersebut telah mendapat sambutan yang amat hangat di internet, selepas disiarkan oleh Malaysiakini. Malangnya Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sudah tersilap memilih sasaran, dengan melakukan siasatan ke atas Malaysiakini yang hanya melaporkan berita tersebut dalam bentuk video, dan dituduh sebagai cuba memecahbelahkan masyarakat.

 • Dalam hidup bernegara di Malaysia, yang susah perlulah dibantu tanpa mengira agama yang dianuti.

Tiada masalah jika mahu buat gelanggang, namun tunggulah kuil di sebelah itu dipindahkan terlebih dahulu.
Tiada masalah jika mahu buat gelanggang, namun tunggulah kuil di sebelah itu dipindahkan terlebih dahulu.

Yang susah harus dibantu, termasuk untuk menjalankan tuntutan agama mereka, tanpa mengira agama. Namun, ada pula sekelompok orang yang melakukan gangguan ke atas masyarakat agama lain dengan sengaja mengadakan projek gelanggang di atas tapak rumah ibadat agama lain, yang mana telah menyebabkan masalah letak kenderaan yang akhirnya menyusahkan semua pihak.

Bila ingin dibina rumah ibadat, dihalang pula oleh orang yang kononnya “risau akidah terjejas dengan rumah ibadat agama lain”. Yang sudah ada pula, diganggu dengan macam-macam cara. Inikah Islam?

Kepada yang punya niat dan perasaan buruk kepada masyarakat agama lain, sila kaji pegangan agama anda dan fikirkan semula adakah tindakan sedemikian dibenarkan oleh agama Islam.

 • Kestabilan politik negara haruslah dikekalkan, kerana ianya adalah tunjang keamanan negara yang sudah diperolehi selama 52 tahun dengan susah payah, dan demi mengekalkan sistem pentadbiran yang cekap.

Fikrikanlah, adakah dengan memecahbelahkan rakyat berbilang bangsa, negara akan capai kestabilan? Apa yang berlaku di Seksyen 23 memang tidak membantu menstabilkan politik negara pun, lihat sahaja tindakan kumpulan bodoh itu mengganggu perjalanan dialog bersama penduduk. Pastikah mereka juga penduduk tempat itu?

KDNK kita kini negatif, apa lagi boleh dibangga?
KDNK kita kini negatif, apa lagi boleh dibangga?
 • Negara sedang menghadapi krisis ekonomi paling buruk, yang dirasai kesannya oleh seluruh dunia, termasuk rantau Asia Tenggara. Untuk menghadapi kesan kemelesetan, dua pakej rangsangan ekonomi bernilai RM67 bilion telah diumumkan tahun ini.

Siapa mahu kata saya mengagungkan Indonesia? Benar, pertumbuhan ekonomi mereka tidak jatuh sehingga ke tahap negatif seperti kita di Malaysia.
Siapa mahu kata saya mengagungkan Indonesia? Benar, pertumbuhan ekonomi mereka tidak jatuh sehingga ke tahap negatif seperti kita di Malaysia.

Bandingkan masa pemulihan ekonomi kita kali ini dengan ekonomi negara serantau. Negara serantau telah mencatatkan pertumbuhan ekonomi positif untuk suku kedua, berbanding kita yang terus negatif, yang mana keadaan ini merencatkan matlamat Wawasan 2020.

Malaysia telah menyediakan pakej rangsangan ekonomi antara yang paling besar nilainya di dunia pada tahun ini. Namun, di manakah hasilnya, bandingkanlah dengan negara lain.
Malaysia telah menyediakan pakej rangsangan ekonomi antara yang paling besar nilainya di dunia pada tahun ini. Namun, di manakah hasilnya, bandingkanlah dengan negara lain.

Jadi, apakah gunanya dua pakej bernilai RM67 bilion itu? Sebenarnya pakej rangsangan ekonomi bernilai sebesar itu sudah mencukupi bagi memberikan kesan lebih pantas untuk ekonomi, memandangkan banyak infrastruktur negara kita yang masih elok. Bandingkannya dengan Amerika Syarikat yang punya lebih banyak infrastruktur yang usang dan penduduk yang ramai, selain kadar pertumbuhan yang kelihatan tepu disebabkan kehilangan pengaruh ekonomi.

 • Kitaran kemiskinan telah menyebabkan lebih 44,000 keluarga kekal dalam kemiskinan tegar. Mereka perlu dikeluarkan daripada kitaran ini dalam tempoh sebelum tahun 2012 dengan pendapatan mereka dipertingkatkan.

Sebenarnya kadar kemiskinan di negara kita lebih teruk daripada jumlah 44,000. Standard kemiskinan di negara kita adalah pendapatan isi rumah kurang dari RM500 sebulan.

Bayangkan sebuah keluarga hidup di bandar Kuala Lumpur dengan jumlah pendapatan RM600. Adakah bantuan akan diperolehi? Bagaimana dengan peranan kerajaan untuk mempertingkatkan pendapatan mereka ini? Saya yang memperoleh RM700 sebulan sebagai elaun dari Mara juga merasakan keadaan yang serupa.

Siapa mahu kata saya tidak bersyukur, silakan dengan tuduhan anda. Siapa kata saya membazir, silakan juga untuk teruskan tuduhan.

 • Kita harus memanjatkan kesyukuran atas kestabilan politik kita berbanding negara lain, termasuk negara Islam yang menjadi lebih teruk selepas mengecapi kemerdekaan.

Alhamdulillah syukur, politik kita stabil. Namun, bagaimana dengan ekonomi, pendidikan, kebajikan, hak rakyat? Politik yang stabil seharusnya membawa kita kepada manfaat-manfaat yang lainnya, bukan hanya kekayaan buat pihak yang memerintah.

 • Pelajaran amat penting dalam senarai keutamaan perbelanjaan kerajaan, iaitu sejumlah 20% daripada belanjawan keseluruhan Malaysia. Mahasiswa perlu berperanan menjadi modal insan yang penting untuk mengisi pembangunan negara.
  Nampak seolah-olah ada peningkatan antara 2005 dan 2006. Namun, hakikatnya kita kalah di peringkat Asia. Peringkat dunia? Kirim salam.
  Nampak seolah-olah ada peningkatan antara 2005 dan 2006. Namun, hakikatnya kita kalah di peringkat Asia. Peringkat dunia? Kirim salam.

Modal insan yang hanya belajar dan kerja makan gaji. Tolonglah perluaskan maksud mahasiswa itu, kerana mahasiswa berkualiti bukan hanya boleh menyumbang kepada ekonomi. Apa guna jadi modal insan jika tidak dibenarkan menyokong gerakan politik tempatan misalnya, yang sepatutnya boleh mengasah bakat kepimpinan?

Mungkinkah mentaliti kerajaan sebegini yang menyebabkan mutu pelajaran tinggi kita berada di takuk yang semakin buruk?

 • Sistem ekonomi sedia ada tidak dinafikan, telah berjaya meningkatkan pendapatan rakyat berbilang kaum, namun tidak setanding berbanding negara yang sudah maju. Justeru satu model ekonomi baru sedang dirangka dan akan diumumkan dalam bulan ini.

Yang ini kita bersetuju, kerana pembahagian ekonomi yang adil boleh membanteras kemiskinan dan masalah sosial dalam negara tanpa mengira bangsa. Tiada yang akan dibiarkan miskin, dan boleh digula-gulakan dengan sumbangan RM200, kain batik mahupun kain pelikat.

 • Model ekonomi ini diyakini akan menyelesaikan masalah yang timbul daripada sistem sedia ada ekonomi negara.
 • Barisan Nasional (BN) adalah sebuah gabungan yang mengiktiraf kepelbagaian dengan wakil terdiri daripada kaum-kaum utama di Malaysia.
 • Bibit-bibit ulangan peristiwa 13 Mei 1969 sudah mula muncul, di mana ketidakpuasan hati sudah mula timbul di sana-sini.

Di manakah bermulanya serangan-serangan kepada bangsa lain?

Siapa yang memijak kepala lembu, menghalang kandang-kandang khinzir yang kotor daripada ditempatkan di ladang moden yang lebih bersih?

Padahal semasa memerintah sebuah negeri, ahli-ahli kerajaan mereka yang terdahulu memang sudah pun mencari kaedah penternakan khinzir yang moden dan tidak mencemarkan alam sekitar. Sekarang, sanggup biarkan masyarakat yang menyokong mereka tak putus-putus dalam pilihanraya untuk terus menghidu bau kandang-kandang kotor ini??

Bangsa mana yang takut kedudukan terancam, sedangkan kedudukan mereka sudah termaktub dalam perlembagaan? Hak bangsa Melayu hanya akan lupus apabila 2/3 daripada Parlimen bersetuju, jika dan hanya jika Majlis Raja-Raja hilang pertimbangan lalu sanggup menggadaikan bangsa sendiri, di mana saya amat yakin itu tidak akan berlaku!

Dari mana tiba-tiba datang benda yang bernama “kontrak sosial”?

Cuba semak kembali, siapakah yang akan mendapat manfaat daripada “kontrak sosial” itu? Akan ada artikel yang saya letakkan, ada di bawah.

 • Dalam menghadapi cabaran teknologi maklumat yang semakin terbuka, rakyat perlu bijak menapis maklumat dan tidak terpengaruh dengan anasir luar, dan memelihara pegangan akidah yang sudah sedia ada.

Ini maklumat daripada sumber-sumber Internet yang perlu anda tapis dan nilaikan, adakah insan yang dituduh telah menjawabnya.

Umno gadai tanah Johor kepada Singapura
Khairul Azlam Mohmad
Mon | May 15, 06 | 1:46:04 pm MYT

KUALA NERUS, 15 Mei (Harakah) – Pemimpin Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) didakwa telah menggadai sejumlah tanah di negeri Johor kepada kerajaan Singapura pada awal tahun 1980-an lagi.

Pemimpin Umno pada waktu itu telah menyerahkan tanah seluas 51,170 hektar kepada Singapura dengan bayaran RM350 juta, kata Pengerusi Majlis Tindakan Rakyat Kelantan, Dato? Paduka Ibrahim Ali.

Beliau mendakwa Menteri Petanian dan Asas Tani yang juga bekas Menteri Besar Johor, Tan Sri Muhyiddin Yassin bertanggungjawab menggadai tanah-tanah orang Melayu kepada Singapura.

“Saya terkejut, rupa-rupanya pada tahun 1980 sewaktu Muhyiddin Yassin jadi Menteri Besar dan waktu itu Musa Hitam jadi Timbalan Perdana Menteri tiada siapa pun tahu didedahkan bahawa pada tahun 1981, kerajaan Johor di bawah Muhyiddin telah menyerahkan tanah di kawasan Sungai Lingu iaitu di Bandar Tenggara Johor sebanyak 51,170 hektar kepada kerajaan Singapura,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Ceramah Perdana Menentang Penghinaan Terhadap Islam di perkarangan Maahad Tahfiz Wa-Tarbiyyah Darul Iman, Tok Jiring, baru-baru ini.

Katanya, kawasan tersebut tidak jauh dengan Kota Tinggi yang merupakan kawasan hamparan air seluas 51,170 hektar.

Menurutnya, kawasan berkenaan dipajak kepada kerajaan Singapura selama 60 tahun dengan kadar bayaran RM350 juta dan tidak dibenarkan sesiapa pun memasukinya sekarang ini.

Beliau mendapat maklumat tersebut ketika menghadiri suatu Majlis Dailog Kepentingan Bangsa Peringkat Negeri Johor pada 7 Mei lalu bersama Tengku Razaleigh Hamzah.

Menurutnya, taklimat tertutup itu dikendalikan oleh bekas Setiausaha Kerja Umno Johor, Encik Hamzah Othman yang juga bekas pengerusi guru-guru besar bersara.

“Sebelum itu, ada satu taklimat tertutup yang diberi oleh Encik Hamzah Othman, bekas pengerusi guru-guru besar bersara yang pernah jadi Setiausaha Kerja Umno Johor dahulu sewaktu Muhyiddin Yassin jadi Menteri Besar. Dia bagi taklimat dengan tayangan slide, cukup dari segi maklumat, dengan petanya, pelan toponya,” jelasnya di hadapan lebih 10,000 orang hadirin.

Sehubungan itu, beliau turut melahirkan rasa kesal dan dukacita setelah enam tahun menganggotai Ahli Majlis Tertinggi Umno dan 13 tahun menjadi Ketua Bahagian Umno tidak mengetahui isu tersebut.

Katanya, empangan tersebut dibuat setinggi 193 meter dan jika pecah atau dipecahkan seluruh Kota Tinggi termasuk Bandar Tenggara boleh tenggelam.

Adakah jawapan daripada sesiapa berkenaan isu ini, atau hanya sekadar mengenepikannya sebagai satu “fitnah”?

Jika benar fitnah, lawanlah di mahkamah, lagipun bukannya prosiding dewan negeri pun yang mana tak boleh dibawa ke mana-mana mahkamah.

Berita ini tahun 2006, dan orang yang memberikan tuduhan ialah Ibrahim Ali, orang yang punya pengalaman luas dalam UMNO, dan masih komited kepada perjuangan UMNO.

Anwar pengkhianat

Oleh SAHBULAH DARWI, dari Utusan Malaysia
pengarang@utusan.com.my

BATU PAHAT 2 Ogos – Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat besar terhadap perjuangan orang Melayu.

Timbalan Perdana Menteri turut menyifatkan Anwar sebagai pemimpin lidah bercabang kerana sanggup memutarbelitkan fakta mengenai usaha UMNO untuk memartabatkan orang Melayu.

“Dulu dia pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO seperti saya sekarang, tetapi dia sekarang menggunakan cara yang memperdayakan untuk memusnahkan perjuangan kita,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Sri Gading di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) di sini semalam.

Muhyiddin berkata, Anwar selaku Ketua Pembangkang kini menyebarkan dakyah untuk mencipta persepsi negatif terhadap usaha UMNO dalam mempertahankan hak keistimewaan Melayu dan institusi raja.

“Dia kata kepada semua orang bahawa UMNO zalim, tetapi beritahu saya sekarang dalam cara apa yang kita zalim? Kenapa dia tidak beritahu ini semasa dia jadi pemimpin kita?” soalnya.

Beliau mendedahkan taktik pembangkang mengulangi pembohongan hingga rakyat mempercayai penipuan itu.

“Hingga sampai ke tahap ini, orang menganggap apa yang dilakukan oleh UMNO adalah salah dan apa sahaja yang dilakukan kita tidak baik untuk rakyat.

“Maka semua kebaikan yang pernah kita lakukan membangunkan negara sejak 50 tahun lalu tidak lagi dihargai,” katanya.

Muhyiddin mengakui UMNO bukanlah parti yang tidak pernah melakukan kesilapan namun ia telah melakukan yang terbaik untuk menghapuskan rasuah, keangkuhan dan pengurusan yang tidak cekap.

Tiada masalah untuk mengkritik kerana kita bukan maksum tetapi saya tidak boleh terima kalau pembangkang menghina dan tidak menghormati orang Melayu,” jelasnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru ahli dan pemimpin UMNO mengubah persepsi negatif pembangkang terhadap parti dengan terus mendekati rakyat terutama di peringkat akar umbi.

Menurutnya, pendekatan itu jika dilakukan secara berterusan akan menyedarkan rakyat terhadap perjuangan ikhlas UMNO dalam membela nasib mereka terutama bangsa Melayu.

“Kita hanya mempunyai dua tahun untuk mengubah persepsi dan imej buruk itu,” katanya.

Menurutnya, UMNO juga bukan parti yang semata-mata mahukan undi rakyat pada setiap pilihan raya, tetapi untuk membela dan membangunkan mereka.

“Tetapi disebabkan dakyah serta pelbagai tuduhan pembangkang terhadap UMNO menyebabkan timbul persepsi buruk rakyat terhadap parti sejak kebelakangan ini,” katanya.

Ekoran itu, beliau berkata, tindakan segera perlu dilaksanakan mulai sekarang bagi mengembalikan semula keyakinan tersebut agar UMNO dapat terus berjuang untuk membela mereka.

Inilah sebenarnya punca bangsa tergadai. Politik wang. Siapa yang amalkannya?
Inilah sebenarnya punca bangsa tergadai. Politik wang. Siapa yang amalkannya? Mengapa BPR (kini SPRM) tidak dibenarkan menyiasat?

Bandingkan artikel Harakah yang tidak dijawab itu, dengan laporan ini. Kemudiannya fikirkan, siapa pengkhianat bangsa Melayu??

Nampaknya ibarat mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih, di mulut tak lekang dengan istilah “perjuangan Melayu”, di hati “wang Melayu semua aku nak sapu”.

Golongan diraja diberikan kemewahan yang tidak bertepi, namun adakah mereka berkuasa?
Golongan diraja diberikan kemewahan yang tidak bertepi, namun adakah mereka berkuasa?

Anwar bukan mahu memusnahkan bangsa Melayu, cuba lihat sendiri bagaimana beliau begitu ambil berat soal bahasa, kedaulatan raja-raja yang selama ini sudah jadi “simbol” semata-mata, ibarat sebuah patung yang pandai memandu kereta sport. Lebih teruk lagi kalau terperangkap dalam kereta Rolls-Royce.

Lebih teruk lagi, menjadi “rubber stamp” ketika diperlukan oleh sekelompok orang untuk merampas kerajaan sebuah negeri. Sehingga kuasa yang sudah dihilangkan tiba-tiba muncul tak semena-mena. Sedangkan pemimpin agung mereka, Dr. Mahathir yang melaksanakan langkah menghapuskan imuniti dan kuasa raja Melayu. Itu sahajalah peranan raja masa kini.

Ini pula tulisan yang diperolehi daripada blog sebuah bahagian UMNO, iaitu bahagian Petaling Jaya Selatan.

Naib Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yasin malam ini mengaku bahawa “Kuasa Pimpinan Melayu kini sudah terhakis” dan “Orang Melayu kini berada di tepi tebing tinggi dan merasa gayat”.

Beliau mengatakan demikian semasa memberi ucaptama dalam Forum Permuafakatan Melayu anjuran Persatuan Anak Melayu Johor (Selangor/Wilayah Persekutuan), di Wisma Sejarah, Jalan Tun Razak Khamis 24hb April 2008.

Sebagai seorang pemimpin peringkat no. 3 dalam UMNO, beliau secara jujur mengatakan keperluan ujud usaha besar dan radikal, hari ini, untuk membela nasib Bangsa Melayu dan mengatasi masalah Kepimpinan UMNO. Gesaan juga dibuat agar orang Melayu bersatu semula dibawah UMNO.

Tidakkah anda hairan dengan kenyataan beliau ini? Mengakui masalah kepimpinan UMNO, namun menyeru orang Melayu untuk bersatu dalam UMNO pada masa yang sama.

Mungkin akan dikatakan tuntutan itu kerana “kuasa pimpinan Melayu terhakis”.

Namun, tidakkah difikirkan apakah kesilapan pimpinan sehingga kerisauan itu timbul?

Adakah mereka benar-benar memimpin bangsa itu ke mercu kejayaan, dengan peluang yang sudah lama diberikan?

Tinggal lagi beberapa tahun untuk mentadbir, apakah mereka akan berubah sekelip mata?

Akhir sekali, fikirkan kembali, adakah pembangkang seperti yang dituduh oleh Muhyiddin, sebagai pengkhianat bangsa?

Lihatlah tentang model ekonomi baru yang diperkatakan oleh beliau? Tanpa idea daripada “pengkhianat” Melayu tersebut, adakah model baru ini akan terlaksana? Anda sebenarnya telah memuji si “pengkhianat” tersebut.

Apa kata kita petik kenyataan tahun 2007.

DEB tetap relevan, kata Muhyiddin

Jul 14, 07 11:17pm (Malaysiakini)

Dasar Ekonomi Baru (DEB) tetap relevan untuk dihayati, terutamanya dalam pengukuhan ekonomi orang Melayu, kata Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Malah, katanya, kaum lain tidak perlu berasa bimbang seolah-olah DEB menyebabkan mereka kehilangan hak.

Sebaliknya, kata beliau lagi, mereka perlu benar-benar memahami kandungan DEB yang terbukti bukan sahaja memajukan kaum Melayu bahkan sesuai diamalkan dalam negara berbilang kaum, demikian menurut laporan Bernama.

Beliau berkata, semangat DEB tetap releven walaupun tempohnya sudah lama berlalu dan kini digantikan dengan Dasar Pembangunan Nasional.

“Tidak salah kalau kita amalkan semangat ini walaupun masyarakat bukan Melayu menganggap ianya sensitif.

“Mereka tidak faham dasar ini penting dalam negara yang mempunyai pelbagai kaum dan budaya,” katanya ketika merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Pasir Gudang di Johor Bahru hari ini.

Sehubungan itu, Muhyiddin mengingatkan pemimpin dan generasi muda supaya terus menyemarakkan semangat DEB bagi terus mencapai kemajuan bangsa dan negara.

Muhyiddin yang juga Ketua Umno Bahagian Pagoh berkata walaupun negara dilihat aman dan maju namun penguasaan ekonomi orang Melayu masih lemah dan masih jauh dari 30 peratus penguasaan yang disasarkan.

Justeru katanya, generasi muda tidak seharusnya mengambil sikap enteng sebaliknya sentiasa memiliki daya juang dan tanpa semangat DEB tidak mustahil fikiran orang Melayu dan generasi muda akan lemah seterusnya gagal mempertahankan kaum.

“Kalau tiada semangat juang macam mana kita nak pertahankan negara? Saya bimbang semangat kita akan luntur. Ada orang kata buat apa nak risau?,” katanya.

Bagaimanapun , katanya, mereka ini tidak sedar bahawa tiada yang akan kekal selama-lamanya.

Kalau sudah relevan, mengapakah dibuat model ekonomi baru, syarat ekuiti 30% dilonggarkan?

Atau adakah itu sahaja cara untuk menyelamatkan ekonomi negara yang sudah bermasalah?

Jika Anwar dituduh pengkhianat dengan berhasrat menggantikan DEB dengan dasar ekonomi Malaysia, bagaimana pula dengan Muhyiddin ini pula? Kenapa mahu diikut langkah orang yang dituduh sebagai “tidak betul”?

Benar, bukan Muhyiddin yang rangka model ekonomi baru, namun dengan tuduhan beliau kepada Anwar sebagai “pengkhianat”, dan pada masa yang sama menyetujui model ekonomi yang baru untuk ganti DEB, nampaknya mereka seri satu sama.

Jika Anwar itu “pengkhianat”, Muhyiddin juga dua kali lima. Kenyataan saya ini berdasarkan kepada pendirian kedua-duanya ketika dahulu. Anwar juga turut bersetuju dengan DEB ketika menjadi menteri dahulu.

Kesimpulannya, dalam politik, tiada pendirian yang kekal, mereka boleh mengubahnya sekelip mata demi memenuhi matlamat masing-masing.

Saya tidak bias dalam soal ini, kedua-dua BN dan PR sama sahaja. Tiada siapa pun yang perjuangkan satu-satu bangsa kerana gabungan yang berbilang kaum.

Cuma UMNO itu lebih teruk lagi kerana menggunakan modal bangsa, sedangkan PR menggunakan modal perpaduan rakyat seluruhnya.

Rumah milik Khir Toyo. Tak kiralah nilainya berapa juta pun, mana SPRM?
Rumah milik Khir Toyo. Tak kiralah nilainya berapa juta pun, mana SPRM? Mana prinsip bantu Melayu?

Lebih hancur lagi UMNO, kerana menjadi alat untuk mengumpulkan kekayaan oleh sesetengah pemimpinnya. Diharapkan PR tidak mengikut jejak langkah sama, saya lebih rela melihat sesetengah wakil yang busuk hati dalam PR untuk terus menyeberang parti lagi, untuk mengikut lunas demokrasi. Tinggalkan yang baik sahaja untuk terus kekal.

Pakatan Rakyat dalam menghadapi tohmahan dari UMNO, harus tegas dalam mengambil tindakan, dan tidak teragak-agak menggugurkan atau melepaskan wakil rakyat yang tidak kompeten dan tidak memenuhi piawaian etika politik yang diperjuangkan sejak Reformasi.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: