jump to navigation

Anda mahu Malaysia jadi seperti Dubai, atau Qatar? September 15, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Terjemahan dari laporan Aljazeera

Istithmar World, dana kekayaan negeri Dubai di UAE dilaporkan mempertimbangkan menggantung pelaburan mereka untuk menyusun semula operasi mereka.

Istithmar ialah salah sebuah syarikat utama dalam projek Dubai World milik kerajaan Dubai, yang mana unit hartanah Nakheel dijangkakan menbiayai semula bon Islam bernilai AS$3.52 bilion yang akan matang pada bulan Disember.

Projek mega The World di Dubai, mungkinkah akan tergendala?

Projek mega The World di Dubai, mungkinkah akan tergendala?

Istithmar, yang dijalankan oleh David Jackson, berkata baru-baru ini bahawa John Amato dan Felix Herlihy, ketua pegawai pelaburan, telah meinggalkan firma itu untuk mendapatkan peluang-peluang lain.

Penyusunan semula akan membawa kepada jualan dana atau aset milik mereka, kata agensi berita Bloomberg.

Begitulah laporan dari Aljazeera yang semakin kerap saya tontoni kebelakangan ini, secara online.

Berita ini mendedahkan bahaya yang melanda Dubai yang terkenal dengan projek mega berbilion ringgit, yang membuatkan saya teringat kepada Tun Mahathir.

Rupa-rupanya projek-projek mega tersebut bukanlah datang daripada wang kerajaan Dubai mahupun UAE, tetapi daripada jualan bon dan pinjaman asing, yang mana jumlahnya dua kali ganda KDNK Dubai sendiri, iaitu sejumlah AS$85 bilion.

Secara purata, seorang daripada 250,000 rakyat UAE di wilayah Dubai menanggung hutang luar sebanyak AS$400,000. Ini memang merbahaya! (Maklumat terbaru diperoleh dari Wikipedia)

Hutang luar Malaysia yang sebesar 42% daripada KDNK (data dari laman web CIA Amerika Syarikat) itu pun sudah dianggap merbahaya.

Empangan Bakun sedang giat dibina.

Empangan Bakun sedang giat dibina.

Sudah ada Bakun, untuk apa lagi tenaga nuklear yang merbahaya?

Itu pun oleh kerana ada projek mega seperti empangan Bakun, Zon Bebas Pelabuhan Klang, kereta nasional Proton yang masih tidak cukup berdaya saing, dan pembangunan Putrajaya yang kelihatan tidak membawa manfaat sebesar kos yang dikeluarkan berbanding projek lain yang lebih berjaya seperti KLIA, Menara Petronas, Jambatan Pulau Pinang yang mana jambatan kedua terpaksa dibina untuk menampung trafik yang banyak, dan sistem LRT yang kelihatan tiada kesinambungan.

Data hutang negara Iceland semenjak krisis kewangan 2008.

Data hutang negara Ireland semenjak krisis kewangan 2008, yang mana mereka turut menjadi antara negara paling teruk terjejas.

Saya sebenarnya risau dengan kemungkinan Dubai menjadi satu lagi Iceland yang sudah muflis, namun Dubai bakal menjadi lebih teruk kerana Dubai berhutang untuk membina infrastruktur taraf ekstravaganza mereka, yang nyata-nyata sekali membazir dan sukar mendapat pulangan nyata, tambahan pula pelabur Barat juga kini sudah pokai dan kekeringan poket untuk membeli hartanah-hartanah mahal di Dubai.

Kereta Polis Dubai, sebuah BMW. Mungkin untuk tujuan kejar-mengejar.

Kereta Polis Dubai, sebuah BMW. Mungkin untuk tujuan kejar-mengejar.

Kini semakin ramai yang bakal membayangkan Dubai menjadi sebuah bandaraya yang dipenuhi bangunan separuh siap. Apa yang diharapkan, pihak kerajaan Dubai, yang mentadbir UAE sekarang dapat mencari sumber baru kekayaan ekonomi, selain daripada minyak yang memang sudah kehabisan dari perut bumi Dubai.

—————————————————————–

Pada masa yang sama, wilayah yang tidak jauh dari Dubai, iaitu Doha, Qatar turut menjadi perhatian. Dua bandaraya ini dilihat bersaing dengan sangat rapat sebelum ini.

Namun, di kala Dubai terpaksa menangguhkan banyak projek-projek pembangunan berskala besar, Doha masih terus kukuh dengan rizab minyak yang mampu bertahan sehingga tempoh 35 tahun lagi, dan juga rizab gas asli yang tidak diketahui bila akan berakhir.

Hospital Al Ahli, Doha

Hospital Al Ahli, Doha

Yang juga menjadi perbezaan, Doha ataupun Qatar secara seluruhnya, lebih menumpukan kepada projek-projek berlandaskan kebajikan rakyat, antaranya sistem kesihatan, teknologi dan pendidikan, yang mampu dinikmati oleh seluruh rakyat, berbanding projek-projek yang melampau atau tidak punya nilai tetap seperti di Dubai.

Universiti Qatar, ditubuhkan sejak 1973.

Universiti Qatar, ditubuhkan sejak 1973.

Banyak universiti luar negara telah membuka cawangan di Qatar, salah satunya Texas A&M University yang mana seorang rakan sekelas saya, Saidatul Hasniza (cantik orangnya, lihat Facebook saya) di MRSM Langkawi kini berada di kampus utamanya, di Texas, Amerika Syarikat.

Selain itu, ada juga Carnegie Mellon University dan juga Georgetown University, yang mana Anwar Ibrahim pernah menjadi pensyarah di sana selepas pembebasan dari penjara pada 2004.

Kompleks pendidikan Education City, kompleks sukan Aspire, lapangan terbang New Doha dan sistem keretapi dari Doha ke Manama, Bahrain sedang giat dibina, dan Qatar sedang giat membida hak penganjuran acara utama dunia seperti Sukan Olimpik, Piala Dunia FIFA, selain sidang WTO pusingan Doha yang baru berakhir, mensasarkan sistem ekonomi baru dunia bagi mengatasi kegawatan ekonomi global.

Sukan Asia 2006 di Doha, Qatar, di mana Kuala Lumpur gagal untuk mendapatkan hak penganjurannya, kini dikhabarkan cuba untuk membida hak penganjuran Sukan Asia 2018.

Sukan Asia 2006 di Doha, Qatar, di mana Kuala Lumpur gagal untuk mendapatkan hak penganjurannya, kini dikhabarkan cuba untuk membida hak penganjuran Sukan Asia 2018.

Mereka tidak berlumba membina menara tertinggi dunia, mahupun infrastruktur yang melampau dan membazir, justeru membolehkan mereka melebarkan pengaruh antarabangsa melalui sukan. Sukan Asia Doha 2006 misalnya, dipuji sebagai acara sukan dengan penganjuran terbaik dan paling cemerlang, walaupun terdapat banyak masalah yang melanda Doha ketika itu seperti kekurangan tempat penginapan dan pengangkutan awam yang belum cukup lengkap pada standard piawaian mereka.

Doha turut memiliki satu rangkaian media yang berpengaruh hebat, walaupun saiznya kecil dan dengan penduduk hanya lebih 1 juta orang.

Aljazeera yang dimiliki hartawan Qatar, menjadi simbol keterbukaan dan kebebasan media dalam sebuah negara Islam, jauh mengatasi pencabar-pencabarnya di Barat seperti News Corp milik Rupert Murdoch ataupun Time Warner. Laporan perang di Iraq dan Afghanistan, serta pendedahan berita-berita semasa dari setiap negara meningkatkan pengaruh Al-Jazeera, seterusnya Qatar di mata dunia.

Qatar Airways, syarikat penerbangan kebangsaan Qatar pula terus berkembang dengan pesat dalam persekitaran industri penerbangan dunia yang mencabar, dan pembukaan lapangan terbang New Doha tidak lama lagi, akan meningkatkan kedudukan mereka, dan menarik lebih ramai pelancong antarabangsa untuk melawat Qatar.

Kini, kita sedang bergerak ke arah kemajuan, Wawasan 2020 bagi penyokong Tun Mahathir ataupun Agenda Ekonomi Malaysia bagi penyokong Anwar Ibrahim, mahupun model ekonomi baru tajaan Najib Razak yang masih dirangka sekarang.

Fikirkanlah dengan teliti, bagaimana corak kemajuan negara kita ketika itu nanti? Adakah ianya masih seperti gaya Tun Mahathir yang ghairah dengan projek mega berskala besar, ataupun projek sederhana gaya Anwar Ibrahim, atau projek Najib Razak yang lebih fokus kepada projek-projek untuk golongan niaga seperti Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSBB).

Sederhana atau mega, seharusnya pembangunan yang dijalankan menggembirakan rakyat bukan hanya dari segi kebanggaan, tetapi juga dari aspek manfaat kepada rakyat kebanyakan. Berbicara soal manfaat kepada rakyat, ini termasuklah manfaat peluang-peluang ekonomi baharu, yang mana harus dijana dengan pasaran terbuka oleh golongan niaga.

Terpulanglah kepada kita, mahu pembangunan gaya Dubai atau Doha, atau mungkin “acuan sendiri” seperti yang selalu dikatakan oleh Tun Mahathir sepanjang pentadbirannya dahulu. Paling penting, rakyat tidak boleh menanggung kegagalan pembangunan yang dijalankan secara terlalu agresif tanpa analisis menyeluruh tentang kewajaran projek sedemikian rupa.

Diharap Doha dapat terus mengekalkan pembangunan yang mampan dan meyakinkan, dan pada masa yang sama Dubai kembali bangkit daripada kemelesetan, supaya kedua-duanya dapat terus mengharumkan nama negara Islam di mata dunia, dan terus membuktikan bahawa sistem pentadbiran Islam adalah yang paling unggul, kepada masyarakat dunia, termasuklah pentadbir negara Malaysia sendiri.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: