jump to navigation

Selamat Hari Raya. Selamat pulang ke kampung. September 16, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Bermula hari ini, 16 September 2009, akan bermulanya musim yang amat merimaskan sebelum tibanya Hari Raya. Ianya adalah musim Balik Kampung yang biasanya akan tiba pada lima hari terakhir bulan Ramadhan. Dalam tempoh ini, mari kita lihat apa yang akan berlaku.

1) Lebih mudah untuk ke Utara.

Laluan di tengah, laluan terus tanpa perlu berhenti di Ipoh Selatan dan Jelapang untuk ke Pulau Pinang dari KL.

Laluan di tengah, laluan terus tanpa perlu berhenti di Ipoh Selatan dan Jelapang untuk ke Pulau Pinang dari KL.

Kepada anak-anak Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Kuala Kangsar dan Taiping, pastinya anda mengetahui di manakah tempat di mana “kesesakan epik” tercetus setiap kali musim perayaan, jawapannya ialah Plaza Tol Ipoh Selatan.

Insya Allah, keadaan ini dapat dikurangkan dengan ketara, dengan satu penyelesaian baru daripada PLUS Expressways yang baru sahaja siap, iaitu sistem laluan terus Ipoh Selatan-Ipoh Utara, berbanding laluan yang sebelum ini memerlukan pengguna membayar tol di Ipoh Selatan dan memasuki semula zon bertol di Jelapang.

Tren Shuttle berhenti di stesen keretapi Tanjong Malim.

Tren Shuttle berhenti di stesen keretapi Tanjong Malim.

Kepada orang-orang Ipoh, Gopeng, Tanjong Malim pula, anda sudah pasti mengetahui tentang tren shuttle KL-Ipoh dan Kajang-Ipoh yang melengkapkan tren ekspres ke Hat Yai dari KL Sentral. Sebanyak lima perjalanan sehari, mengambil masa 3 jam dari KL Sentral ke Ipoh. Dijangkakan tren elektrik yang bakal tiba (entah bila, antara 2009 dan 2010) akan mempercepatkan perjalanan antara kedua destinasi ini kepada hanya 2 jam 20 minit dengan kelajuan tren tertinggi ketika itu nanti semaksima 160 km/jam.

2) Diskaun tol untuk lebuhraya sempena musim perayaan.

PLUS akan memberikan diskaun tol 20% untuk pengguna Kelas 1, pada waktu perjalanan antara 12 tengah malam hingga 7 pagi pada tarikh 16, 17, 18, 22, 24 dan 25 September 2009 di semua lebuhraya milik PLUS Expressways Berhad, seperti Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Seremban-Port Dickson, Lebuhraya Utara Lembah Klang (NKVE), dan Lebuhraya Elite.

Lebuhraya Pantai Timur.

Lebuhraya Pantai Timur.

MTD Prime, pengendali Lebuhraya Karak dan Lebuhraya Pantai Timur akan mengadakan tawaran tol percuma di semua plaza tol mereka antara jam 12 tengah malam hingga 5 pagi, tanpa mengira kelas kenderaan, pada tarikh 18 DAN 24 September sahaja, inisiatif pertama sebuah syarikat pengendali lebuhraya. Pasti orang Pantai Timur akan tersenyum lebar.

3) Lima tahanan ISA bebas, sempena Aidilfitri.

Akhirnya bebas selepas 7 tahun. Adilkah ini?

Akhirnya bebas selepas 7 tahun. Adilkah ini?

Menjadikan jumlah tahanan ISA yang dibebaskan kepada 34 sejak Najib Razak menjadi Perdana Menteri, lima orang tahanan beragama Islam ini akhirnya dapat menyambut Aidilfitri bersama keluarga tercinta. Salah seorangnya Mat Sah Mohd Satray, suami kepada aktivis anti-ISA, Norlaila Othman. Beliau ditahan pada April 2002, dan nampaknya baru sekarang diketahui sebagai tidak mengancam keselamatan negara.

Walaupun berterima kasih atas pembebasan, kenangan dan kepahitan dalam tahanan seharusnya tidak boleh dilupakan, selagi akta zalim itu boleh digunakan oleh kerajaan  “Ikut Suka Aku” sahaja untuk menangkap orang-orang yang tiada ancaman pun kepada keselamatan negara, mahupun untuk “melindungi tahanan” seperti dilakukan tahun lalu kepada seorang wartawan.

4) Pasukan 1Malaysia F1Team diumumkan oleh Perdana Menteri.

Model kereta 1Malaysia F1Team. Cantik ke?

Model kereta 1Malaysia F1Team. Cantik ke?

Untuk tahun-tahun permulaan, kegagalan pasukan ini boleh kita terima, itu pun jika tiada wang rakyat yang diamanahkan kepada kerajaan yang digunakan melainkan wang para hartawan, seperti mana dilakukan pasukan F1 lain yang mula bertapak.

Dan selepas tempoh lebih kurang lima tahun, sebarang kegagalan tidak boleh diterima, dan jika ada penyelewengan, pasti rakyat mahu hukum pihak-pihak yang terlibat.

Hujah “meningkatkan elemen pemasaran” bagi jenama tempatan memang bernas, namun apa yang harus dipastikan ialah hanya wang milik syarikat pemegang saham dan penaja sahaja yang digunakan, dan bukannya wang kerajaan sebagai “geran” atau apa saja. Tak pernah pasukan F1 buat kerja begitu, buat malu saja.

Harus kita ingat sejarah hitam Malaysia dalam F1, lebih kurang tahun 2002, Alex Yoong menyertai pasukan Minardi Go KL, dan menjadi peserta tercorot. Penaja-penaja tempatan seperti PanGlobal Insurance tidak mendapat pulangan yang sepatutnya gara-gara silap percaturan dan keghairahan untuk meletakkan peserta Malaysia tanpa skil yang mencukupi.

5) Pemberian bonus khas: RM250 untuk Hari Raya, RM250 untuk akhir tahun kepada kakitangan sokongan kerajaan.

Jika mahu dibandingkan dengan staf-staf syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang kerap kali memperoleh bonus sehingga 3 bulan gaji, pastinya jauh panggang dari api. RM250 memang jelas tidak cukup untuk menampung kos menghantar anak ke sekolah bagi yang sudah berkeluarga, apatah lagi untuk membayar yuran sekolah yang kononnya percuma, menurut kempen PRU-12 Barisan Nasional.

Banyak skim sebegini disediakan untuk kakitangan kerajaan. Yang tidak dapat tanggung kos, terpaksa meminjam. Aduh.

Banyak skim sebegini disediakan untuk kakitangan kerajaan. Yang tidak dapat tanggung kos, terpaksa meminjam. Aduh, masih lagi nak tubuhkan pasukan F1?

Ada yang berkata, bahawa kakitangan kerajaan harus bersyukur. Pada saya, kerajaanlah yang harus bersyukur kepada jasa kakitangan kerajaan, dan menghargai mereka atas kerja keras, dan juga sokongan tidak berbelah bahagi mereka kepada kerajaan sekarang, sehingga sanggup bekerjasama menggadaikan maruah menjatuhkan sebuah kerajaan negeri yang popular di mata rakyat.

Diharapkan Hari Raya kali ini lebih bermakna, dan semua kita dapat mengubah cara hidup demi menjadikan sambutan ini sederhana tetapi bermakna.

Tunjukkan kepada kerajaan hasil penjimatan kita itu, dengan memastikan cukai korporat yang mereka perolehi kali ini lebih merudum. Memang mereka yang suruh kita jimatkan belanja kan? Sahut sahaja seruan mereka.

Advertisements

Komen-komen»

1. Abu Musaddad - September 17, 2009

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Di kesempatan ini, ana ingin mengucapkan “SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN” kepada semua umat Islam khususnya rakan-rakan blogger. Semoga semuanya diberkati dan dilindungi Allah SWT.

Berhati-hati apabila memandu di jalanraya…Semoga semuanya selamat ke destinasi yang dituju….Ameen.
—————————————–
Ikhlas daripada :
Abu Musaddad
http://ibnismail.wordpress.com


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: