jump to navigation

Hassan Ali tidak bersalah, hanya kaedah yang beliau tersilap. September 28, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Baru-baru ini, Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato’ Dr. Hassan Ali telah menegur Selcat, sebuah suruhanjaya siasatan penyelewengan kerajaan lama negeri Selangor agar tidak terlalu menekan dalam kaedah siasatan mereka, yang dikatakan sebagai menjatuhkan maruah penjawat awam.

Tiada ragu-ragu, Pakatan Rakyat tetap utuh dan kukuh. Jangan rosakkannya.

Tiada ragu-ragu, Pakatan Rakyat tetap utuh dan kukuh. Jangan rosakkannya.

Pada asasnya, tidak salah untuk menegur. Memang itu falsafah Pakatan Rakyat, yang dikatakan menjunjung tinggi kedaulatan undang-undang dan keadilan untuk semua. Teguran seperti yang diberikan oleh Hassan memang dialu-alukan, kerana perkara sedemikian dapat menunjukkan semangat permuafakatan yang tinggi, di mana teguran itu tidak dianggap sebagai penghinaan kepada pihak yang ditegur.

Namun, kita juga mempersoalkan, mengapakah Hassan bertindak menggunakan media massa arus perdana untuk meluahkan pandangan tersebut? Beliau Exco negeri Selangor, pada bila-bila masa boleh ketemu atau menghubungi Menteri Besar, Exco lain atau pun pengerusi Selcat sendiri.

Tidakkah beliau sedar bahawa media massa dimiliki oleh parti lawan, sedangkan yang dimiliki oleh pihak sendiri, hanyalah Harakah, Suara Keadilan, Selangor Kini, Warta Darul Aman yang tidak tersebar meluas. Selain itu, terdapat media seperti Malaysiakini dan The Malaysian Insider yang tidak berpihak.

Jadi, teguran yang lembut ke atas sahabat boleh di”hiperbola”kan sebagai satu hentaman atau ancaman untuk keluar daripada gabungan, seperti komen susulan oleh Setiausaha PAS Selangor, Khairuddin Othman kemudiannya bahawa PAS tidak akan teragak-agak untuk keluar daripada gabungan Pakatan Rakyat di Selangor.

Apakah yang sedang PAS Selangor lakukan? Menggali kubur sendiri, atau membuktikan pengaruh dalam Pakatan Rakyat kepada masyarakat Melayu yang segelintirnya masih ragu-ragu? Saya yakin PAS tidak bodoh sehingga mahu gali kubur sendiri. Namun, saya yakin dengan idea kedua, iaitu untuk menarik orang Melayu untuk terus meninggalkan Barisan Nasional yang semakin punah.

Namun, PAS haruslah berhati-hati dalam permainan ini, dan tidak terperangkap dengan dakyah media massa, elakkan daripada tindakan kontroversial yang boleh menimbulkan syak wasangka masyarakat berbilang bangsa. Jika mahu menegur, janganlah tambahkan dengan ancaman mahu keluar daripada Pakatan, sebaliknya tunjukkanlah kematangan dalam setiap tindakan.

Menang DAP Kedah pernah melakukan ancaman serupa, namun saya rasa PAS lebih matang dalam mengambil tindakan. Lagipun masalah di Kedah dengan DAP telah selesai dengan pertemuan Ustaz Azizan Abdul Razak dengan Lim Kit Siang. Mengapa pendekatan sebegini tidak dipraktikkan di Selangor oleh Hassan Ali?

Kita berharap agar Hassan Ali lebih bertimbang rasa dalam memberikan komen, memandangkan idea beliau untuk negeri Selangor memang bernas. Lihatlah tindakan yang pernah dilakukan beliau, antaranya inisiatif untuk melindungi umat Islam daripada arak, yang mana dilihat berjaya mengekang gejala minum arak yang tidak diambil tindakan sepanjang pentadbiran terdahulu oleh Barisan Nasional.

Diharapkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor terus teguh, dan memberikan manfaat kepada rakyat secara berterusan seperti yang berlaku sekarang. Tahniah atas kejayaan pentadbiran selama setahun, pastikan kualiti pentadbiran sentiasa diperbaiki kepada yang lebih baik dari hari ke hari.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: