jump to navigation

Sambutan pencalonan, seumpama satu kemenangan pula. September 29, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Sekalung tahniah saya ucapkan kepada Mohd Isa Abdul Samad, calon Barisan Nasional untuk pilihanraya kecil Bagan Pinang, Negeri Sembilan. Dengan pengalaman 22 tahun sebagai Menteri Besar sebelum diangkat menjadi menteri Persekutuan, pasti beliau seorang calon yang sukar ditandingi untuk pilihanraya kecil ini.

Seramai 10,000 orang menghadiri majlis pengumuman calon Barisan Nasional untuk pilihanraya kecil kali ini. Memang jumlah yang amat besar, yang pastinya menggerunkan Pakatan Rakyat sebagai pencabar.

Di sebalik pencalonan Isa, terdapat beberapa perkara yang harus diambil perhatian, oleh pihak-pihak yang terlibat, dari mana-mana parti yang bertanding, iaitu BN dan PAS.

1) Kekecewaan yang dirasai oleh Tun Dr. Mahathir akibat daripada pencalonan Isa haruslah dihadapi dengan berhemah. Perdana Menteri boleh mengadakan pertemuan dengan Tun untuk menjelaskan lanjut pencalonan ini, yang mana tujuannya adalah untuk memastikan UMNO Negeri Sembilan tidak berpecah-belah jika Isa tidak tercalon. Pujuk punya pujuk, pasti Tun cair punya.

2) UMNO Negeri Sembilan haruslah dipantau lebih rapi selepas ini. Memandangkan sambutan terhadap pengumuman pencalonan Isa yang memberangsangkan, pastinya Menteri Besar sekarang, Mohamad Hasan akan terasa tempiasnya, memandangkan UMNO punya sejarah perebutan jawatan peringkat negeri yang pasti merisaukan.

Lihat sahaja di Perlis, yang mana bekas Menteri Besar iaitu Shahidan Kassim tidak putus asa untuk meraih semula kedudukan dari Md Isa Sabu, dan juga di Terengganu di antara bekas Menteri Besar, Idris Jusoh cuba untuk menjatuhkan Ahmad Said yang dilantik Majlis Penasihat Pemangku Raja. Mungkinkah perkara sebegitu akan turut berlaku di Negeri Sembilan?

3) Kepimpinan UMNO pusat haruslah gigih menjelaskan kepada rakyat seluruh Malaysia justifikasi di sebalik pencalonan Mohd Isa Abdul Samad untuk pilihanraya kecil Bagan Pinang ini. Beliau telah dipecat daripada jawatan Naib Presiden UMNO yang baru dimenanginya pada pemilihan UMNO tahun 2004, atas kesalahan politik wang. Rakyat kini beranggapan bahawa UMNO sebuah parti yang mendokong amalan rasuah dengan pencalonan Isa.

4) Pakatan Rakyat terutamanya PAS perlu berusaha gigih untuk memastikan UMNO ditumbangkan di kerusi ini, memandangkan calon BN kali ini mendapat sokongan menyeluruh akar umbi UMNO. Pengundi atas pagar yang kebanyakannya orang Melayu, masyarakat bukan Melayu berpotensi untuk dikuasai. Namun golongan Melayu pro-UMNO dan pengundi pos yang agak sukar dikuasai memerlukan suatu pendekatan luar biasa daripada PAS untuk memastikan undi daripada mereka.

5) Isu dalaman Pakatan Rakyat mungkin juga akan dieksploitasi oleh Barisan Nasional dengan media yang mereka kuasai, itu sudah adat yang tiada siapa dapat nafikan. Terbaru, isu pendekatan siasatan Selcat di Selangor yang dipertikaikan oleh PAS, selain daripada isu-isu berbangkit di Pulau Pinang dan Kedah, termasuk isu “pengkhianat Melayu” di Perak akan dipaparkan dengan kerap bagi menunjukkan gambaran porak-perandanya kerajaan Pakatan Rakyat bagi meraih sokongan masyarakat tanpa akses maklumat yang seimbang.

Kerajaan Barisan Nasional Negeri Sembilan kini memiliki 20 kerusi DUN, manakala Pakatan Rakyat mempunyai 15 kerusi DUN, di mana Barisan Nasional menjadi kerajaan dengan majoriti mudah. Pasti pilihanraya kecil ini akan menjadi medan bagi PAS memaparkan kesan positif jika mereka menjadi kerajaan, dan BN akan memaparkan kesan jika kerajaan mereka tumbang di pilihanraya umum seterusnya.

Selamat bertanding untuk calon BN dan PAS di Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: