jump to navigation

BN menang, Kedah senang??? November 8, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Barisan Nasional akan memulakan sebuah kempen terbaru iaitu “BN Menang, Kedah Senang” dalam usaha untuk memenangi semula negeri tersebut daripada Pakatan Rakyat sekarang. Pelancaran rasmi akan diadakan di Yan pada 12 November oleh Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin pada majlis Gerak Mesra 1Malaysia.

(Nampaknya hadir atas kapasiti Persekutuan, namun kempen pula untuk parti. Penyalahgunaan jentera kerajaan yang tak berkesudahan.)

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Kedah, Ir. Nawawi Ahmad memberitahu bahawa Kedah tidak memperolehi projek-projek pembangunan semenjak pemerintahan Pakatan Rakyat dan kembalinya BN ke tampuk kuasa akan merancakkan ekonomi seterusnya meningkatkan taraf hidup rakyat negeri Kedah seluruhnya.

Berdasarkan laman web Toyota Malaysia, harga Toyota Vios 1.5J Automatik di Semenanjung ialah RM73,525 manakala RM51,647 di Langkawi. Daripada berikan RM22,000 kepada kerajaan yang mencekik darah itu, apa kata lebih baik peruntukkan untuk keluarga?

Nawawi berkata lagi bahawa kerajaan negeri Kedah harus memiliki hubungan rapat dengan kerajaan pusat, dan perkara itu tidak berlaku dalam sebuah kerajaan ditadbir Pakatan Rakyat.

Nampaknya satu lagi kempen “high profile” oleh BN? Pasti bapa saya, Encik Rosli akan seronok dengan kempen ini dan akan terus menyokong Barisan Nasional yang telah “berjasa” membolehkan beliau membeli sebuah Toyota Vios untuk kegunaan sendiri dan dipaksa menyumbang RM22,000 kepada kerajaan menerusi cukai eksais, seterusnya meminta anak beliau turut sama menyokong kerajaan yang seperti itu.

Apakah yang kita kata sebagai “jasa” yang ditinggalkan oleh Barisan Nasional kepada Kedah? Mari kita lihat.

Menurut laporan dari Pusat Maklumat Negeri Kedah bertarikh 21 Oktober 2008, kerajaan negeri Kedah mempunyai hutang kepada kerajaan Persekutuan yang berjumlah RM2.09 bilion.

Maklumat seterusnya dari Utusan Malaysia bertarikh 2 Oktober 2005, Kedah mempunyai tunggakan hutang kepada kerajaan Persekutuan sebanyak RM450.96 juta, kedua tertinggi selepas negeri Johor.

Berbalik kepada laporan sama dari Pusat Maklumat Negeri Kedah, dalam masa 7 bulan pertama memerintah negeri Kedah, kerajaan negeri Kedah telah membayar sejumlah RM1.5 bilion hutang tersebut, dan baki yang ada kini hanyalah RM509 juta yang saya yakin sudah dilangsaikan pun memandangkan laporan tersebut sudah lebih setahun muncul.

Jadi, bolehkah kerajaan Persekutuan merumuskan bahawa hubungan antara kerajaan negeri Kedah dengan kerajaan Persekutuan tidak rapat? Dengan pembayaran hutang negeri, sebenarnya kerajaan negeri Kedah telah membantu kewangan kerajaan Persekutuan yang sebenarnya semakin tenat dengan defisit yang mengembang dan kadar KDNK yang masih tidak berkembang.

Pembangunan pula bagaimana? Apa kata saya ceritakan mengenai projek Hub Hidrokarbon Sungai Limau. Mungkin Ir. Nawawi juga mahu memberitahu bahawa projek tersebut juga hasil usaha BN???

Projek Hub Hidrokarbon Sungai Limau di Yan, akan bermula pada Ogos 2009 dan akan siap pada tahun 2013, seterusnya dijangkakan beroperasi pada 2014. Kos permulaan projek adalah RM5 bilion dan kerja pertama yang akan dilakukan adalah penambakan laut seluas 8 kilometer persegi.

Azizan Abdul Razak, Menteri Besar Kedah, kini tersenarai sebagai 5 tokoh paling berpengaruh parti PAS, menurut kajian oleh ahli akademik, Dr. Abu Hassan Hasbullah yang dibentangkan pada Seminar Politik PAS di Taman Melewar pada 7 November 2009. Beliau tersenarai bersama Nik Aziz Nik Mat, Abdul Hadi Awang, Nizar Jamaluddin dan Mohamad Sabu.

Projek ini juga akan menjana pendapatan sebanyak RM400 juta setahun kepada kerajaan negeri Kedah, seterusnya 30,000 pekerjaan dapat diwujudkan. Di sini kita dapat lihat jiwa besar Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak, yang memberi sepenuhnya kerjasama kepada projek ini, walaupun belum pasti beliau akan tetap memerintah pada tahun 2014, memandangkan pelbagai perkara yang boleh berlaku dalam keadaan politik semasa.

Jadi, masihkah BN menang, Kedah senang? Apa pula cerita tentang Kedah Maju 2010? Siapa yang boleh kita pertanggungjawabkan atas kegagalannya? Takkan mahu salahkan Pakatan Rakyat pula kan.

MRSM Langkawi, maktab tercinta yang sudah lama saya tinggalkan.

Dalam pelan Kedah Maju 2010, memang semuanya tidak masuk dek akal. Pertumbuhan ekonomi 15% setahun, yang itu China pun tak pernah capai. Seingat saya, Ir. Nawawi pun masih Exco ketika itu, dan anaknya Nur Amirah Farhana pun masih di MRSM Langkawi.

Kini anaknya yang cantik dan sedikit pendek  itu sudah di Amerika Syarikat, mendapat biasiswa hasil kecemerlangan dalam peperiksaan SPM yang memang saya kagumi, dan nampaknya bapa beliau masih berbicara soal pembangunan negeri Kedah yang gagal dibawahnya walaupun hutang mencecah RM2.09 bilion.

Cukuplah sudah 51 tahun di bawah BN, rakyat Kedah ketinggalan dengan negeri lain termasuk Kelantan walaupun 2 orang Perdana Menteri berasal dari Kedah. Tunku Abdul Rahman memerintah selama 13 tahun, dari 1957 hingga 1970. Manakala Dr. Mahathir Mohamad memerintah selama 22 tahun, dari 1981 hingga 2003.

Jadi jumlah sebanyak 35 tahun yang lebur begitu sahaja. Adakah dalam tempoh itu, Kedah senang lenang? Mungkin yang senang hanyalah Ir. Nawawi dan rakan-rakan BN beliau, termasuk Encik Rosli yang amat berbangga dengan Vios beliau, tanda kesetiaan tidak berbelah bahagi membayar cukai kepada kerajaan yang beliau cintai.

Advertisements

Komen-komen»

1. alberangque - November 8, 2009

Assalam mu alaikum wr wbt
En Fairus, tahniah kerana dapat memaparkan beberapa fakta menarik. Memang begitulah BeeEnd dan orang-orang besornya.
Di Kelantan, bila depa nampak banyak hasil mahsul akan keluar bergegaslah depa nak tawan kelantan. Kini semua hutang kelantan dengan pusat tinggalan BN dulu dah dibayar habis.
Ikut tulisan hang, Mr Ir Nawawi tu nampak bahawa Hub dekat Yan tu akan bolehkan mereka dapat hasilnya jadi depa pun buatlah kempen agar depa dapat kuasa dan bila ada kuasa mereka akan mengutamakan diri mereka. Rakyat akan gigit jari. Satu Malaysia, Depa sapu semua, rakyat gigit jari…..

2. Cikgu Kerajaan - November 10, 2009

Org kedah kata…
“BN menang
Rakyat senang
Kepala hotang hang
Hang ingat senang-senang
Nak bagi Kedah kat hang…”

3. Cikgu Kerajaan - November 10, 2009

Org kedah kata…
“BN menang
Rakyat senang
Kepala hotak hang
Hang ingat senang-senang
Nak bagi Kedah kat hang…”

4. prodas - Februari 25, 2010

pas tak pandai takbir kerajaan..!!!!


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: