jump to navigation

Sedikit pendapat mengenai Biro Tatanegara. Disember 11, 2009

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Sebuah sayap penerangan di bawah Jabatan Perdana Menteri, Biro Tatanegara atau ringkasnya BTN menjadi perhatian sepanjang minggu, oleh kerana pendedahan daripada ahli-ahli politik gabungan Pakatan Rakyat yang pernah menghadiri kursus anjuran biro tersebut yang dikatakan sebagai bersifat perkauman.

Jika Pakatan Rakyat punya niat untuk mewujudkan perbezaan pendapat antara tokoh-tokoh BN dan UMNO, nampaknya mereka agak berjaya. Menteri di JPM, Nazri Aziz kini dalam pertelagahan dengan bekas bos beliau, Dr. Mahathir Mohamad serta Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Masalan. Nazri mempertahankan keperluan untuk perubahan kepada modul kursus BTN agar lebih menepati semangat 1Malaysia, yang mana ramai daripada kita yang masih tidak mengerti apakah itu 1Malaysia.

Dr. Mahathir dan Ahmad Masalan, bersama Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mempertahankan BTN daripada sebarang perubahan, kerana beranggapan kursus itu penting untuk memupuk semangat perpaduan antara kaum. Apakah itu benar?

Menurut rakan-rakan saya di UiTM, para penerima biasiswa kerajaan, termasuk yang berpendirian pro-UMNO, mereka mengakui bahawa kursus BTN menerapkan semangat ketuanan Melayu dan menganggap kaum lain sebagai “pendatang” di negara ini, dalam kursus-kursus yang dianjurkan.

Okey, ini pula pandangan saya tentang BTN.

Saya lebih suka jika kursus-kursus BTN tidak diwajibkan sebagai syarat kepada pelajar UiTM, pelajar penerima biasiswa, dan kakitangan kerajaan untuk kenaikan pangkat. Lebih baik jadikannya kursus yang boleh dihadiri secara sukarela oleh sesiapa yang berminat, tanpa sebarang ancaman dikenakan kepada para peserta yang hadir.

Tentang modul kursus BTN, mungkin tidak perlu diubah, biarkan sahaja seperti biasa agar semua dapat merasai, mengetahui dan menilainya secara sendiri. Saya yakin, dengan sokongan lebih 70% masyarakat Bagan Pinang misalnya kepada BN, pasti ramai yang berminat untuk mendengar ceramah BTN, dan menyanyikan lagu Warisan:

“Anak kecil main api, terbakar hatinya yang sepi.”

“Air mata darah bercampur keringat, bumi dipijak milik orang,”

Bumi yang kita pijak, bukan milik siapa-siapa, ianya pinjaman dari Allah S.W.T. Seharusnya kita memikirkan semula, apakah peranan kita dalam memakmurkan bumi ini dan setiap ahlinya. Itu yang paling utama daripada memisahkan bumi ini mengikut garis perkauman sebagaimana dilakukan oleh Israel kepada warga Gaza, dan juga rejim Jerman Timur yang membina Tembok Berlin.

BTN kini membina satu tembok yang lebih merbahaya, kerana tidak kelihatan secara zahir, tetapi jelas sekali memisahkan sesama kaum dengan perasaan curiga sesama kita. Namun, apakah salahnya jika ada audiens yang sudi mendengar propaganda sebegini? Biarkan sahaja, yang penting jangan dipaksa orang untuk mendengar, dan dihalang daripada memberi sebarang pertanyaan. Pastikan kebebasan bersuara itu dihormati.

Biarkan BTN bebas, dan rakyat juga bebas sama ada mahu mendengar atau tidak. Paksaan akan membawa padah dan malapetaka.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: