jump to navigation

Juara Rakyat? Januari 11, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Baru-baru ini muncul kempen daripada UMNO, dinamakan Juara Rakyat yang bertujuan mendekati rakyat dan memahami isi hati mereka. Kempen diadakan di seluruh negara dengan tema yang pelbagai, yang sebenarnya sudah bermula semenjak tahun lalu lagi. Minggu yang sudah di Bukit Sentosa, Rawang.

Pengisiannya semacam dengan program JomHeboh TV3, namun disesuaikan dengan kehendak masyarakat di mana tiadanya konsert artis-artis ternama (memandangkan pada masa yang sama majoritinya membuat persembahan mahupun dijemput ke Anugerah Juara Lagu ke-24). Sebagai ganti, diadakan konsert nasyid dan Forum Perdana Ehwal Islam. Tahniah atas perubahan tersebut.

Program yang ada cuba mengetengahkan dasar-dasar dan perancangan masa hadapan agensi-agensi kerajaan beserta syarikat-syarikat berkaitan kerajaan atau ringkasnya GLC. Program sebegini akan diteruskan di lebih banyak negeri, terutamanya yang dikuasai Pakatan Rakyat sebagai cubaan untuk meraih semula kepercayaan.

Untuk membantu UMNO dan BN serta kerajaan untuk lebih berjaya dalam menarik hati rakyat, disenaraikan beberapa isu yang perlu diperhalusi dan diteliti agar sebarang perubahan (jika sempat dilakukan) dapat dilakukan. Sekurang-kurangnya ada juga legasi cemerlang jika berlaku perubahan kerajaan di masa hadapan. Bukan hanya sekadar kempen yang menghabiskan air liur.

1) Minyak petrol RON95: Bapa saya (yang mana seorang penyokong tegar kerajaan Barisan Nasional) telah mengakui bahawa minyak RON95 diperkenalkan kerajaan sebagai gantian kepada RON97, telah menjejaskan prestasi enjin dan penggunaan minyak turut meningkat, termasuk pada kereta baru Toyota Vios beliau, keluaran tahun 2009 dengan enjin VVT-i terbaharu. Keadaan ini juga berlaku kepada ramai rakan-rakan dan saudara-mara. Nasib baik saya tinggal di Kajang, dapat menggunakan V-Power Shell yang tidak dinaikkan harganya untuk memanjakan enjin Proton Savvy saya (keluaran Renault, D4F) , dan lebih ketara keunggulannya ke atas prestasi enjin dan penjimatan minyak.

Cadangan untuk menyelesaikan masalah bahanapi di Malaysia-

 • Kurangkan cukai jalan untuk kenderaan diesel, pada masa yang sama ubah gred diesel kepada yang lebih baik iaitu Euro 4 (50 ppm) segera tanpa perbezaan harga dengan gred sekarang Euro 2M. Diesel Euro 4M terbukti lebih mesra alam termasuklah jika dibandingkan dengan petrol.
 • Galakkan pengeluaran kenderaan standard diesel Euro 4M yang lebih mesra alam dan jimat penggunaan.
 • Standard emisi petrol di Malaysia yang kini hanya memenuhi piawaian Euro 2 juga perlulah dipertingkatkan kepada Euro 4 untuk tujuan serupa tanpa peningkatan harga tidak mengira berapa RONnya. India kini semakin cepat beranjak ke Euro 4 selepas Euro 3 beberapa tahun lalu. Kita bagaimana? Masih mahu bangga dengan NGV ke?

Mekanisme cukai GST.

2) Hentikan cadangan pengenalan GST: Mungkin pelbagai usaha yang dilakukan untuk menjelaskan rasional pengenalan GST ini, namun rakyat biasa tetap akan melihat jika ada penambahan beban hidup yang sedia ada akibat daripada pengenalan ini. Apakah mungkin nanti penyokong BN juga akan jauh hati kepada parti sendiri? Sila kambus semula “kubur”  yang sedang digali.

Cadangan untuk meningkatkan dana kerajaan:-

 • Perangi rasuah tanpa mengira magnitud. Jika kes rasuah RM2000 boleh ada soal siasat SPRM hingga 3 pagi, sudah tentu keperluan lebih mendesak untuk kes kehilangan RM100 bilion (rujuk Che Det) mahupun RM250 bilion (rujuk Badawi), termasuk juga RM500 juta (rujuk Scorpene).
 • Fikirkan kepentingan rakyat mengatasi kepentingan kontraktor dan kroni. Tiada masalah dengan kroni jika mereka cemerlang dalam kerja dan tidak korup. Contoh terbaik ialah MISC ketika dimiliki oleh Mokhzani Mahathir sebelum krisis kewangan Asia, ketika itu cemerlang dengan pelan pengembangan serata dunia, kita memang seronok. Masih adakah seronok itu jika tiba-tiba diselamatkan dengan wang rakyat, dan dengan senang lenangnya Mokhzani lepas daripada beban hutang? (Untuk perhatian, saya amat gembira dengan kecekapan CIMB Bank, milik Nazir Razak, adik kepada PM kita.)
 • Hapuskan mark-up harga tender dan pembekalan kerajaan. Jika komputer riba berharga RM3000 di Low Yat dibeli kerajaan pada harga RM6000, bukankah itu kerugian? (Sewaktu Tingkatan Dua dulu saya menyangka kerajaan membeli produk pada harga murah selepas membaca artikel “Economy of Scale”. Rupanya ianya tidak seindah itu walau betapa banyaknya yang dibeli oleh kerajaan kita daripada para pembekal.

  Terjemahan: Facebook ialah sebuah "Utiliti Sosial" yang menghubungkan anda dengan orang sekeliling anda.

3) Bekalkan secukupnya keperluan asas berterusan kepada rakyat: Namewee pernah “mengamuk” kepada staf Tenaga Nasional yang dilihat melepak di pejabat di kala seluruh pekan Muar bergelap. Sedangkan Facebook pun sudah jadi “Utiliti Sosial”, apatah lagi bekalan elektrik yang penting untuk hidup rakyat yang selesa.

Cadangan untuk memperbaiki mutu hidup rakyat:-

 • Sediakan lebih banyak tempat letak kereta untuk kawasan perumahan, di samping pengangkutan awam yang efisien. Barulah rakyat yang susah boleh gembira naik Rapid, serta Proton dan Perodua dapat meningkatkan jualan ke tahap semaksimanya kerana lalu lintas yang lebih terkawal.
 • Tingkatkan keupayaan Internet di Malaysia dengan rangkaian HSBB (Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi) berwayar, 3G, HSDPA dan WiMAX seluruh negara dengan kadar segera untuk memberi variasi kepada rakyat dan menggalakkan persaingan sihat antara penyedia perkhidmatan Internet, bukan setakat kempen iklan provokasi yang tidak ke mana antara para ISP.
 • Tumpukan usaha membekalkan elektrik berterusan ke seluruh negara, termasuk luar bandar. 2020 tidak jauh lagi, hanya 10 tahun. (Zaman kecil dahulu, saya membayangkan sesuatu yang dahsyat, hebat dan seronok berlaku pada tahun tersebut, dengan gambaran betapa modennya zaman tersebut.)
 • Perbaiki mutu jalan raya Malaysia, terutama yang berlubang, mendap (seperti di Kampung Dulang Besar,  Yan, Kedah menghala ke rumah nenek bekas kekasih saya) dan tidak selamat. Kasihan para penunggang motosikal yang seolah-olah menanti bahaya untuk tiba.

Nampak mungkin seolah-olah saya demanding di sini, namun tiada salahnya sebagai rakyat yang menuntut hak untuk keperluan asas bukan? Jika tiga aspek ini dapat ditangani, tidak syak lagi BN akan jadi juara di hati saya.

Namun setakat ini, maaf diberikan kerana di hati saya, BN masih loser dengan keegoan yang tidak pernah surutnya.

Lagu "Pergi" memenangi AJL 24, memang menusuk jiwa. Foto mStar.

BN, UMNO. Masing-masing People’s Loser. Aizat juga juara saya, tahniah kerana menang Anugerah Juara Lagu 24.

Advertisements

Komen-komen»

1. kataganti - Januari 11, 2010

Ada satu lagi cadangan yang lebih patut diutarakan. Kuatkan hubungan kita dengan Tuhan. Sebab Tuhanlah penyelesai segala masalah.

2. shafifah - Januari 12, 2010
3. pakcikli00 - Januari 14, 2010

“ Blog Dengan Nama Islam Menghina Islam”

Assalamu’alaikum warohmatullahi wabarokaatuhu,
Ada sebuah blog yang benar-benar tidak pantas untuk dibaca (berisi pelecehan terhadap agama Islam dan Nabi Muhammad shallallaahu ‘alaihi wasallam).Bapak Ibu kaum muslimin wal muslimat yang di rahmati Alloh silahkan buka blog yang menghina ajaran Islam di : Berita Muslim Sahih
atau:
http://beritamuslim.wordpress.com
Banyak artikel yang menghina ajaran Islam dan Nabi Muhammad SAW
Oleh karena itu, mari kita melaporkannya agar blog itu di tutup dengan cara sebagai berikut : Pertama buka alamat
http://en.wordpress.com/report-spam/
Lalu isi data-data yang diperlukan:… Lihat Selengkapnya
Your Email : email Anda
http://beritamuslim.wordpress.com
Why : isi dengan ” BLOG SPAMMING and that blog was insulting religion islam. “[/quote]
semakin banyak yang melapor semakin cepat blognya ditutup. semoga kita terhindar dari hal2 yang bisa melemahkan iman kita dan semoga kita selalu ada dalam ridha dan lindungan-Nya… Amin
Syukran. Jazakallah khoiran katsira. Allahu Akbar. dikirim ulang dari grup Kajian Keilmuan bagi Aktivis dakwah Wassalamu’alaikum warohmatullahi wabarokaatuhu  — era muslim


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: