jump to navigation

Haiti dilanda gempa bumi, seluruh negara kelam kabut. Januari 16, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Tidak banyak dilaporkan media massa Malaysia mengenai keadaan di Haiti yang dilanda gempa bumi magnitud 7.0 skala Richter. Utusan melaporkan dengan tajuk “Mayat jadi sekatan jalan”, manakala Berita Harian pula melaporkan dengan tajuk “Lebih 50,000 disahkan maut”.

AlJazeera English, sebagai salah sebuah saluran berita paling ditonton di dunia telah menghantar 3 wartawan ke zon bencana terutama di Port-Au-Prince, ibu kota Haiti yang punah termasuk di istana Presiden dan juga bangunan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UN). Setiap jam, terdapatnya liputan terkini dari Haiti mengenai keadaan di kawasan bencana yang saya dapat tonton melalui Hypp.tv dari TM.

Apakah yang sebenarnya berlaku di Haiti?

Sebelum bencana, Haiti merupakan sebuah negara yang dilanda krisis politik, dengan pertukaran pemimpin oleh kuasa luar. Jika rampasan kuasa di negeri Perak dilaksanakan melalui kuasa polis dan institusi diraja yang dikawal seluruhnya oleh Perdana Menteri, di Haiti pula CIA (Agensi Penyiasatan Pusat) dari Amerika Syarikat telah mengatur rampasan kuasa daripada pemimpin diktator. Namun demikian, Haiti terus dilanda kemiskinan yang menular, menjadikannya negara termiskin di rantau Caribbean.

Pada tahun 2008, Haiti dilanda 4 ribut taufan yang menyebabkan rakyat terpaksa bertahan dalam meneruskan hidup. Jadi kejadian gempa bumi Selasa lalu jelas sekali tidak membantu mereka, malah menambah beban dalam hidup rakyat Haiti. Istana Presiden roboh, menyebabkan Presiden Rene Preval terpaksa menjalankan pentadbiran daripada bangunan lapangan terbang antarabangsa yang kini dikawal tentera Amerika Syarikat. Beliau langsung tidak keluar untuk menjenguk rakyat, mungkin risau akan risiko terhadap nyawa yang terancam gara-gara kemarahan rakyat yang menggelegak.

Apa yang dapat dilakukan kerajaan Haiti buat masa ini?

Mereka hanya mampu menganggarkan jumlah yang terbunuh, dengan anggaran terbaru kematian berjumlah 140,000 orang. Selain itu, mereka juga terpaksa merayu bantuan dari masyarakat antarabangsa di kala rakyat menangisi pemergian ahli keluarga, dan masih ramai terperangkap di sebalik runtuhan bangunan.

Pasar raya besar dipecah masuk, bekalan makanan yang tiba setakat tulisan ini hanya cukup untuk 8,000 penduduk, menyerlahkan risiko kebuluran sebagai punca kematian seterusnya dalam tempoh beberapa minggu mendatang. Anarki pula semakin menjadi-jadi dengan kurangnya pasukan keselamatan untuk mengawal keadaan pasca bencana.

Dalam keadaan kelaparan dan kesedihan, sebahagian besar rakyat Haiti yang masih punya kudrat cuba mengeluarkan mangsa lain yang terperangkap di celah bangunan, mengharapkan masih ada yang hidup. Malangnya ramai yang tidak dapat bertahan, ada yang dikebumikan beramai-ramai, dan akhirnya mayat selebihnya dilonggokkan di tengah jalan sebagai tanda protes kepada ketiadaan bantuan segera, termasuk daripada staf dan tentera pengaman UN yang sudah sedia ada sebelum bencana lagi. Ramai staf UN yang hilang, dipercayai terperangkap dalam bangunan atau sudah meninggal dunia, tidak dapat dipastikan keadaan mereka.

Usaha bantuan terbesar dalam sejarah cuba dimulakan, namun jalan amat berliku dengan kapasiti lapangan terbang yang hanya mempunyai 1 landasan, manakala pelabuhan rosak sepenuhnya selepas gempa melanda. Penyanyi Wyclef Jean yang berasal dari Haiti turut serta dalam usaha mengumpul derma demi rakyat senegara.

Pilihan yang ada, bantuan dari Republik Dominica yang terletak bersebelahan. Republik Dominica bukanlah sebuah negara yang kaya raya, namun lebih terurus berbanding Haiti. Pemimpin Republik Dominica sedang cuba melakukan yang terbaik untuk merawat rakyat Haiti yang cedera, termasuk dengan melawat Haiti bagi meneliti cara untuk membantu dan mengenal pasti bantuan yang diperlukan.

Nampaknya masyarakat kita mungkin tidak akan mengetahui semua ini, media kita segan silu untuk bercerita. Mengapa? Sebab Haiti bukan negara Islam? Sebab Haiti jauh dengan kita?

Diharap kita tidak membezakan standard, ini adalah bencana sangat besar bagi sebuah negara semiskin Haiti. Diharapkan kerajaan kita dapat menyumbang dalam usaha bantuan kepada mereka di sana, dengan penghantaran pasukan SMART kita yang mahir dalam menghadapi gempa bumi selain bekalan makanan yang pastinya boleh dihantar dengan kuantiti besar kepada mereka.

Advertisements

Komen-komen»

1. pakcikli00 - Januari 16, 2010

Keperluan Segara – Fasa 1: Kelulusan Pelan Bangunan dari MPK
Januari 15, 2010 pada 10:21 am (Uncategorized) Tags: derma kilat, jariah, zakat
Assalamualaikum..
Semoga anda semua mendapat rahmat dari Allah
Kami memerlukan sumbangan SEGERA sebanyak RM3,600 untuk urusan kelulusan Pelan Bangunan daripada pihak Majlis Perbandaran Klang. Bayaran ini termasuklah untuk kelulusan Hoarding, Lesen Iklan, Papan Tanda dan yuran pemprosesan Pelan.
Sila hubungi AJK yang terlibat, SMS kan hajat anda dan kami akan menghubungi anda semula untuk urusan selanjutnya.
Sama-samalah kita bagunkan syiar Islam di tanahair kita ini. Wassalam, sehingga berjumpa lagi. Surau Al-Qayyum.
Bandar Armada Putra Pulau Indah 42000 Pelabuhan Klang
Pengerusi En Saifullizan Hj Mohd Isa 012 6874 385
Setiausaha En Khaszemi Mohd Yakim 019 3376 927
Bendahari En. Mohd Riza Mohd Yusoff 012 3080 362
Sila SMS jika panggilan tidak dijawab. Kami akan menghubungi anda kemudian. Terima Kasih.

Sumber: http://suraualqayyum.wordpress.com/

tolong le sekupang dua


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: