jump to navigation

Greece di ambang muflis. Apa kaitan dengan kita? Februari 14, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Kos menyelenggara warisan sejarah yang mahal, turut menyumbang kepada defisit Greece.

Zon Eropah kini dalam keadaan berjaga-jaga memantau keadaan ekonomi Greece, sebuah negara kecil dengan jumlah hutang yang tinggi, defisit belanjawan yang tinggi serta kadar pertumbuhan ekonomi yang negatif.

Kegawatan ekonomi 2009 telah menyebabkan banyak negara menyediakan pakej rangsangan ekonomi untuk memacu semula ekonomi masing-masing ke arah pertumbuhan. Dalam usaha membiayai pakej-pakej sedemikian, kerajaan negara-negara terlibat akan berbelanja lebih daripada pendapatan, menjerumuskan negara ke kancah defisit belanjawan yang belum tentu dapat dibayar pada masa singkat.

Masihkah Malaysia mahu anjurkan acara sukan utama? Hutang SUKOM 1998 pun tertunggak.

Greece, sebuah negara yang berbelanja sakan untuk menganjurkan Sukan Olimpik 2004 Athens. Sejumlah €12 bilion (+-RM55 bilion) telah dibelanjakan untuk acara tersebut, mengatasi jangkaan perbelanjaan €10 bilion. Jumlah penduduk ialah lebih kurang 11 juta orang, yang mana jumlah sedemikian tersangatlah besar jika dikira secara perkapita.

Selain itu, kerajaan Greece juga punya pelbagai hutang-hutang dan perbelanjaan lain yang menyebabkan defisit belanjawan berada pada tahap 7.7% sebelum krisis ekonomi 2009. Kini defisit belanjawan Greece sudah pun melepasi paras 12.7%.

Kaitan krisis Greece dengan seluruh dunia, adalah pada kebergantungan Greece kepada matawang Euro. Matawang gabungan Kesatuan Eropah (EU) itu dilihat sebagai simbol kekuatan ekonomi Zon Euro, malangnya terdapat beberapa lagi negara yang punya masalah yang serupa dengan Greece, antaranya Portugal, Sepanyol dan Itali. Jika Greece muflis, pastinya satu gelombang besar ketidaktentuan bakal tercetus kepada ekonomi dunia, memandangkan EU adalah gabungan ekonomi terbesar dunia, yang cuba dicontohi oleh negara-negara di rantau lain, selain menarik minat negara-negara seperti Ukraine dan Turki untuk turut serta.

Gelombang ketidaktentuan ini dibimbangi akan memadamkan harapan untuk satu pemulihan ekonomi yang meyakinkan untuk tahun 2010 ini.

Malaysia boleh mempelajari sesuatu daripada keadaan yang sedang melanda Greece, selain telah juga berlaku kepada Iceland dan Ireland pada 2008 sejak bermulanya kegagalan sistem perbankan negara mereka yang berkembang terlalu pesat sebelumnya.

Defisit belanjawan Malaysia berada pada tahap 11% pada permulaan tahun 2010 (bandingkan dengan Greece), KDNK 2009 pula dijangkakan negatif (Greece mencatatkan KDNK -1.2% pada 2009). Lebih malang lagi, Malaysia berada di tengah-tengah sebuah rantau yang sedang berkembang pesat yang menerajui usaha pemulihan ekonomi dunia.

Menyedari keadaan yang kian mendesak untuk Malaysia menyelesaikan masalah kewangannya, kerajaan Malaysia telah berusaha mengurangkan perbelanjaan:-

1) Pengurangan subsidi

Subsidi gula telah dikurangkan, pengagihan subsidi minyak juga telah dikurangkan dengan pengenalan gred petrol baru RON95. Harga produk petroleum kita kini adalah antara yang tertinggi dalam kalangan negara pengeluar minyak.

2) Pemotongan belanjawan

Perbelanjaan untuk sektor tertentu seperti pendidikan dan kesihatan dikurangkan, tiada lagi pemberian bonus serta gaji untuk kerja lebih masa kepada kakitangan kerajaan, galakan untuk mengurangkan seminar dan latihan di tempat-tempat peranginan.

3) Pengenalan cukai baharu

McDonald's antara premis pertama yang dikenakan GST, masih mampu menarik pelanggan miskin dan kaya di Malaysia, pesat berkembang dengan penambahan restoran pandu-lalu yang semakin banyak.

Dijangka pada tahun ini atau 2011, rakyat Malaysia perlu membiasakan diri dengan terma GST, iaitu cukai barangan dan perkhidmatan. Cukai sebegini sudah lama dikenakan di premis makanan segera serta restoran besar, akan dikembangkan ke seluruh negara. Menteri Kewangan Kedua menyatakan bahawa mekanisme ini akan menyebabkan kenaikan harga yang hanya sementara, dan diyakini ketelusan para peniaga dapat mengurangkan impak pengenalan cukai baru ini.

Apa kata Kelapa Muda?

Saya berkata, tiga langkah yang dilakukan di atas adalah sia-sia, kata orang putih bullshit. Berapa sangat yang dapat dijimatkan?

Mereka kaya, sangat kaya, masih mahu subsidi ke? Lihat individu nombor 7 dan 8.

Buang subsidi minyak, jimat RM 4 bilion. Subsidi kepada IPP tak terjejas, Yeoh Tiong Lay (YTL) terus bergelak sakan, AlBukhary (Malakoff) terus kaya dan beli lagi saham syarikat pengeluar makanan ruji, akhirnya Utusan  laporkan beliaulah Melayu bestari.

Hapus subsidi barangan keperluan, baru jimat RM 1 bilion.

Perkenalkan GST, tambahan cukai diperoleh hanya RM 2 bilion.

Potong belanja kesihatan, pendidikan, baru jimat entah tak sampai RM 1 bilion.

Dihitung secara kasar, penjimatan memang nampak banyak, RM 8 bilion.

Mari kita kira, KDNK Malaysia sekarang adalah AS$ 207 bilion. RM8 bilion bersamaan dengan AS$2.5 bilion, yang mana jumlah itu baru 1% daripada KDNK Malaysia. Di mana lagi mahu cari 10% daripada KDNK untuk memastikan defisit berada pada tahap selesa, iaitu kurang 4%?

Kerajaan harus melihat kepada polisi sedia ada. Nilaikan semula kontrak perbekalan kepada harga yang lebih wajar, galakkan tender yang terbuka kepada lebih ramai pembekal, bukan runding terus ala-ala kow tim saja.

Bagi wang ihsan kepada puak UMNO, akhirnya satu-persatu runtuh menyembah bumi gara-gara ketamakan mereka.

Runding terus, akhirnya runtuh terus. Macam projek Idris Jusoh di Terengganu. Sia-sia wang ihsan diberi, Kelantan pun pasti tak yakin, jika diberi wang ihsan kepada puak-puak UMNO, takut banyak yang runtuh pula nanti.

Kuasakan pelajar-pelajar kita dengan lebih banyak ilmu, bukannya kurangkan silibus semata-mata mahu mereka mengira dalam Bahasa Inggeris. Pelajar-pelajar adalah modal insan yang pasti lebih berbaloi pulangannya kepada perbelanjaan kerajaan, jika dididik sebaiknya.

Kepada yang tidak mengetahui, ini adalah sistem reproduksi lelaki.

Jadikan mereka mahir mengolah video mahupun membaiki komputer, bukannya buat tanggam di kelas Kemahiran Hidup yang akhirnya dilupakan bila masuk Menengah Atas. Berikan mereka peluang untuk mengasah minat, bukannya ditekan untuk masuk kelas Sains Tulen dan akhirnya tak faham apa-apa soal Biologi kecuali tajuk Pembiakan & Pertumbuhan.

Fahamkan mereka hak asasi rakyat, bukannya hak satu kaum semata-mata.

Kata 1 Malaysia, ucap Salam 1Malaysia, tapi belajar berasingan.

Kamu orang memang suka buat Che Det marah kan? Tak faham ke Che Det kata, "Demonstrasi bukan budaya kita"?

Yang Melayu segan terima bangsa lain di universiti, yang Cina pula tak mahu berkongsi ilmu dan soalan bocor, yang India pula mahu mengarah dan mengkritik sahaja. Bukan membezakan orang mengikut kaum, tapi memang sikap ini yang ada pada sebilangan besar kita warga Malaysia.

Betapa muhibahnya kita, seorang India mengepalai sebuah pertubuhan pelajar Melayu. Kini GPMS - Gabungan Pelajar Mamak Semenanjung.

Batu-batu penghalang ini harus kita pecahkan jika mahu sebuah Malaysia yang benar-benar bersatu, rakyat yang berdikari, dan ekonomi yang kukuh.

Advertisements

Komen-komen»

1. Tisha Williamson - Mei 28, 2010

Incredibly awesome read! Really.

2. Jerry Shipley - Mei 30, 2010

If only I had a greenback for each time I came to firdausrosli.wordpress.com! Great article.

3. Pacik Wak - Oktober 4, 2011

ko penat aje cakap,rakyat malaysia tak kisah dan tak amik tau.Ntah-ntah infalsipun dia ora tak tau.Greece pun dia orang ingat jiran ngan india

4. Pacik Wak - Oktober 4, 2011

bukti..tengok restoren..penuh,mcm tak ada apa-apa.Start kerja..terus beli kereta,.jalan..terus jem…rakyat malaysia kaya-raya bro..kaya hutang,siapa peduli harga ayam naik,siapa peduli greece muflis..siapa peduli…..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: