jump to navigation

Apa salahnya membantah? Februari 19, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

50 orang Ahli Parlimen Australia telah menyuarakan bantahan mereka terhadap pendakwaan Anwar Ibrahim dalam kes liwat Saiful Bukhari Azlan. Manakala Setiausaha Negara Amerika Syarikat Hillary Clinton telah memberitahu bahawa Kerajaan Amerika Syarikat sedang memantau dan memerhatikan tindak tanduk Malaysia dan sistem kehakimannya dalam menangani kes tersebut.

Dalam dua perkara yang berlaku ini, adakah boleh dikatakan bahawa ahli-ahli parlimen Australia dan Hillary telah mencampuri urusan dalaman negara Malaysia?

Mari kita soroti keadaan yang berlaku di dua negara tersebut dalam tahun-tahun kebelakangan. Australia telah dikenali sebagai sebuah negara yang tidak mesra penduduk pribumi ataupun Aborigins, yang mana mereka seolah-olah disisihkan dalam arus perdana negara Australia. Reputasi mereka jelas sekali tercalar, namun kerajaan mereka sejak sekian lama tidak ambil peduli soal ini, sehinggalah Kevin Rudd menjadi Perdana Menteri.

Kevin Rudd memperoleh sokongan besar daripada rakyat Australia, dengan prinsip keadilan untuk semua golongan, selain daripada pengurusan ekonomi yang cekap.

Antara yang pertama dilakukan Rudd selepas menjawat jawatan Perdana Menteri, adalah dengan memberikan permohonan maaf secara terbuka kepada masyarakat pribumi, selain memulakan usaha merapatkan jurang antara mereka dan penduduk bukan pribumi Australia. Hal ini bermakna, kerajaan Australia sekarang punya daya usaha untuk memberikan kesaksamaan hak kepada seluruh rakyatnya, dan memperbetulkan segala aspek pentadbiran.

Kem Delta Teluk Guantanamo, kini sudah ditutup.

Di Amerika Syarikat, kita pula sudah terbiasa mendengar mengenai kem Guantanamo yang menempatkan suspek-suspek pengganas antarabangsa, dengan cara tahanan tanpa bicara. Pendedahan dan bantahan antarabangsa mengenai keadaan dalam kem tersebut telah diambil perhatian oleh calon-calon pilihanraya Presiden, dan akhirnya tahun lalu, Barack Obama telah menandatangani pengisytiharan penutupan kem Teluk Guantanamo yang penuh kontroversi itu. Manakala dari segi sistem pengurusan syarikat, Obama telah berjaya mengawal para eksekutif daripada memperoleh bonus yang tidak sepadan dengan kedudukan kewangan syarikat di Amerika.

Ya, kedua-dua negara Amerika Syarikat dan Australia tidak sempurna. Namun warganya dan kerajaannya terbuka kepada kritikan, dan sedia mengubah sistem yang ada jika ianya tidak memberi keadilan kepada warga.

Gara-gara tidak mahu menggunakan perkataan "keadilan", akhirnya nama mahkamah ini ditukar menjadi Palace of Justice. Harus ingat, bahasa Melayu juga hak bangsa Melayu, dipijak-pijak dengan selambanya.

Jadi, adakah Malaysia sempurna? Soalan yang bagus untuk ditanyakan kepada kita semua. Jika jelas sekali kelihatan kelemahan dalam pentadbiran negara, sistem kehakiman dan keadilan, pada saya memang wajar jika Australia sebagai rakan serantau mengambil berat, dan melakukan inisiatif mereka sendiri. Apa yang dilakukan tiada pun melangkaui batas had kedaulatan negara, hanya sepucuk surat bantahan dari Parlimen Australia.

Apa yang sedang dilakukan UMNO dan konco-konconya, adalah sejajar dengan misi “Juara Rakyat” mereka, yang mana mereka ingin dilihat seolah-olah wira yang menjaga negara, namun di sebalik imej itu, tersingkap satu imej pengkhianat dan perosak perpaduan rakyat lagi korup, jijik lagi menjijikkan.

Makkal Sakti kini di ambang perpecahan besar, itulah masa depan sebuah parti perkauman.

Pergi sahaja bertanya kumpulan pemuda satu parti baru iaitu Makkal Sakthi, yang juga di bawah payung BN, di manakah mereka di kala demonstrasi Hindraf 2007? Bukankah mereka turut menuntut campur tangan Ratu Elizabeth II untuk menuntut bela kepada masyarakat India.

Nampaknya bukan Melayu sahaja mudah lupa, India pun juga. Mahathir yang melafazkan kata itu, harus kita ingat dia juga berasal dari keturunan India.

Penyakit lupa, bukan milik Melayu, bukan milik India, ianya lantaran kelekaan dan kelalaian kita semua, yang merasakan diri cukup sempurna, tidak boleh dikutuk mahupun dicerca.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: