jump to navigation

Perubahan politik dua negara rakan karib: Britain dan Filipina. Mei 13, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

Jika anda seorang yang tidak mengikuti berita antarabangsa, bahawasanya saya ingin memaklumkan tentang perkembangan politik yang berlaku dalam seminggu ini.

Britain sudah pun memperoleh seorang Perdana Menteri baharu, iaitu David Cameron dari parti Konservatif. Beliau telah dilantik oleh Ratu Elizabeth II selepas satu keadaan parlimen yang tergantung gara-gara tiada parti yang memenangi majoriti mudah, iaitu menguasai lebih daripada 50% kerusi House of Commons.

Keputusan mengikut turutan parti yang menguasai kerusi terbanyak hingga paling sedikit. Bermula dengan Konservatif, Buruh, Liberal Demokrat dan lain-lain parti.

Keadaan ini berlaku buat pertama kalinya sejak beberapa tahun kerajaan dikuasai oleh parti Buruh, bermula dengan Tony Blair pada 1997. Jadi, warga Britain agak gusar dengan keadaan parlimen yang tergantung dan menggesa kerajaan baharu dibentuk segera sebagai gabungan bersama parti Konservatif pimpinan Cameron dan parti Liberal Demokrat pimpinan Nick Clegg.

Dahulu bermusuh, kini bersama. Agaknya berapa lama? Tempoh parlimen baru sekarang adalah sehingga tahun 2015.

Untuk pengetahuan juga, parti Konservatif dan Liberal Demokrat punya pelbagai perbezaan ketara, dalam pelbagai isu berbangkit. Perbezaan tersebut jelas kelihatan dalam debat antara pemimpin-pemimpin parti sebelum proses pengundian, iaitu di antara Cameron, Clegg serta Gordon Brown yang kini telah melepaskan jawatan Perdana Menteri.

1) isu Eropah

Konservatif – ingin mengekalkan keadaan sedia ada dalam hubungan EU.

Lib Dem – matawang Euro, matlamat jangka panjang.

2) isu ekonomi

Konservatif – penjimatan perbelanjaan kerajaan menyeluruh.

Lib Dem – penjimatan secara berperingkat bagi mengekalkan pemulihan yang masih rapuh.

3) Imigresen

4) Reformasi sistem politik Britain.

Masa akan menentukan berapa lamakah gabungan Konservatif-Liberal Demokrat ini akan terus bertahan. Melihat kepada pecahan blok parlimen Britain sekarang, kedudukan agak selesa untuk kerajaan Kons-Lib Dem dengan jumlah 363 kerusi, sementara Buruh dan lain-lain parti pembangkang dengan jumlah 286 kerusi, perbezaan 77 kerusi.

Parti Buruh masih punya peluang untuk menarik sokongan daripada Liberal Demokrat yang punya banyak persamaan dengannya dari segi polisi, lantas mampu menenggelamkan pengaruh Konservatif. Untuk menggalas cabaran ini, Gordon Brown telah pun membuat keputusan meninggalkan dunia politik, untuk memberi laluan kepada penggantinya memimpin parti Buruh, berkemungkinan besar orangnya adalah David Milliband, orang rapat Gordon Brown dalam kerajaan Buruh terdahulu yang bakal menjadi Ketua Pembangkang.

Okey, beralih pula ke sebuah negara jiran di bahagian Timur Laut kita. Filipina, yang kerap melalui perubahan politik, sekali lagi mengalaminya minggu ini dengan kemenangan Benigno Aquino dalam pilihanraya presiden. Kemampuan beliau namun dipertikaikan, kerana baru sahaja menyertai bidang politik tahun lalu, selepas kehilangan ibunya yang juga bekas Presiden Filipina, Corazon Aquino.

Seperti juga ibunya, Benigno juga naik ke tampuk kuasa di atas kuasa rakyat yang mahu akan perubahan ke arah yang lebih baik, selain penghormatan tinggi ke atas ibunya yang telah berjuang bersungguh-sungguh menumbangkan rejim Ferdinand Marcos yang penuh dengan penyelewengan.

Kita berharap agar Benigno menunaikan janji pertama pilihanrayanya: Memerangi rasuah ke tahap yang tertinggi. Ini merupakan masalah yang membelenggu negara-negara Asia Tenggara, termasuklah Malaysia sendiri. Kita di Malaysia pasti bergembira apabila melihat kejayaan negara-negara jiran, selain daripada menyedarkan warga kita bahawa perubahan serupa juga diperlukan di negara kita yang semakin ketinggalan.

———————————————————————–

Saya juga tertanya-tanya, adakah kita di Malaysia bakal mengalami perubahan serupa?

Benigno Aquino dan David Cameron, bukanlah dua orang tokoh yang begitu petah dalam pidato, mahupun punya wawasan tinggi dalam menjayakan negara masing-masing, mereka cuma baru bermula. Namun kedua-duanya sudah berada di puncak pemerintahan dengan perubahan yang kerap kali berlaku dalam negara masing-masing.

Zaman menteri kewangan dalam pentadbiran Mahathir. Menteri dengan rekod paling bersih (sebelum kes liwat muncul), sebanding dengan Abdullah Ahmad Badawi.

Bandingkannya dengan parti-parti pembangkang Malaysia yang bergabung membentuk Pakatan Rakyat. Mereka punya Anwar Ibrahim, tokoh yang terserlah dari zaman mengasaskan ABIM, yang terbukti menguruskan ekonomi dengan cekap tanpa defisit belanjawan sepanjang tempoh 1993-1997, walaupun diduga dengan gaya pentadbiran Dr. Mahathir yang suka berbelanja sakan dengan projek-projek hebatnya dalam wawasan yang gempak belaka.

Namun, adakah semuanya mahu bergantung kepada Anwar?

Pentadbiran di negeri-negeri, boleh dikatakan sederhana, belum mencapai tahap cemerlang. Hanya Kelantan yang boleh dikatakan cemerlang, manakala Selangor bakal meningkat semula, manakala Kedah dan Pulau Pinang masih belum menampakkan potensinya.

Kelebihan Pakatan Rakyat yang ada sekarang adalah pada negeri-negeri yang dikuasainya, kerana mereka adalah kerajaan di sana yang boleh menyerlahkan potensi serta bayangan sebuah kerajaan persekutuan Pakatan Rakyat. David Cameron dan Noynoy Aquino pun tidak punya kelebihan yang serupa.

Berubahlah sebelum rebah, ambil serius terhadap tempoh pemerintahan yang kian suntuk. Pastikan rakyat mengundi anda atas kelebihan anda, bukan atas kelemahan lawan iaitu Barisan Nasional.

Kini ada pula satu berita baharu, iaitu tentang usaha mengambil alih kerajaan Kedah oleh BN. Diharapkan perkara ini tidak akan berlaku, lantas membolehkan pilihanraya negeri Kedah diadakan, dan di situlah showcase akan bermula terhadap pentadbiran Pakatan yang belum pun sampai 3 tahun, dengan BN yang sebelum itu 51 tahun mentadbir Kedah.

Semoga Kedah tidak menjadi mangsa rampasan BN seterusnya, dan pilihanraya negeri dapat diadakan bagi membalas kerakusan BN di Perak tahun lalu.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: