jump to navigation

Mesej dari Sibu: Kami mahu perubahan! Mei 18, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Antara kereta yang menyertai siri-siri perlumbaan, ialah Lamborghini ini.

Tamat Asian Festival of Speed (AFOS) di Litar Sepang, saya meluangkan masa berlegar-legar di sekitar pekan Nilai untuk mencari tempat terbaik untuk merehatkan badan. Sebelum itu, turun ke KLIA Downtown, menikmati teh 3 lapis dengan roti bakar bersama rakan-rakan Kelab Pemilik Savvy (SAVOC.net).

Memandangkan ada aktiviti seterusnya di waktu malam, antaranya ketibaan Husna dari Jakarta, kemudian sesi menonton filem Robin Hood, serta sesi berbual di mana-mana restoran yang dirasakan selesa sambil menanti waktu subuh.

Tidak selesa di Nilai, saya kembali ke Sepang, dan memutuskan untuk berehat di McDonald’s Petronas KLIA. Ramai krew dan pengurus yang saya kenali yang telah berpindah ke sana. Terkejut melihat harga yang berbeza (mahal sedikit) berbanding di Bangi DT, saya terus membeli Happy Meal.

Dengan hanya RM5.95, saya memperoleh satu Chicken Burger (bernilai RM3.15 satu), minuman saiz kecil (bernilai RM2.10 satu), kentang goreng saiz kecil (juga RM2.10 jika dibeli secara ala carte), dan paling penting, mainan paling gemuk dalam sejarah Happy Meal, iaitu Shrek! (Tidak ternilai)

Dengan lokasinya yang masih dalam kawasan KLIA, restoran ini bukanlah pilihan utama pengguna yang lebih gemar memilih untuk terus keluar dari zon KLIA menuju ke bandar besar seperti Kuala Lumpur atau Seremban yang dilihat lebih menarik. Jadi, terdapatnya banyak meja yang kosong. Lebih seronok lagi, banyak plak yang boleh digunakan untuk mengecas bateri komputer riba (notebook/netbook) atau telefon bimbit.

Matlamat utama: untuk mengetahui keputusan yang dibuat oleh rakyat Sibu dalam pemilihan ahli parlimen baharu mereka.

Parti yang menyandang kerusi Parlimen Sibu, iaitu Barisan Nasional – SUPP mencalonkan Robert Lau Hui Yew untuk menggalas cabaran mempertahankan kerusi parlimen tersebut. Pakatan Rakyat – DAP pula mencalonkan Wong Ho Leng dalam usaha untuk memastikan BN tidak bersenang lenang dengan kemenangan demi kemenangan di Bagan Pinang dan Hulu Selangor.

Nampaknya pada tempoh kempen, persaingan seimbang berjaya diberikan oleh kedua-dua parti, manakala kehadiran calon Bebas seolah-olah tidak dirasai di sebuah kawasan parlimen yang majoriti pengundinya daripada komuniti Cina.

BN seperti biasa menggunakan kedudukan sebagai kerajaan dengan keadaan kewangan yang tidaklah begitu selesa, namun dengan mudahnya menawarkan pakej bernilai puluhan juta ringgit, antaranya untuk sistem tebatan banjir, dan juga untuk sekolah-sekolah jenis kebangsaan (yang mana Sekolah Agama Rakyat pun tidak pernah memperoleh bantuan sehebat ini).

Pakatan Rakyat pula menurunkan hampir semua pemimpinnya yang datang dari Semenanjung, serta memperkenalkan ahli baharu dalam gabungannya, iaitu Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP). Pilihanraya kecil ini merupakan salah satu peluang yang ada untuk Pakatan Rakyat meningkatkan jumlah kerusi dalam usaha menghalang BN memperoleh majoriti mutlak dua pertiga yang membenarkan mereka dengan mudahnya membuat keputusan-keputusan penting dalam parlimen tanpa sebarang cabaran.

Dengan beberapa lagi Ahli Parlimen dari PKR yang keluar parti (yang sudah sekian lama berniat untuk berbuat demikian), kelebihan Pakatan Rakyat jelas sekali makin terhakis di Dewan Rakyat. Justeru, moral mereka sebenarnya berada pada tahap yang agak rendah, dengan keadaan yang dianggap sebagai “mustahil untuk menang” seminggu sebelum hari pengundian.

Hari pembuangan undi tiba, dengan banjir melanda di sebilangan tempat, yang menyebabkan peratusan keluar mengundi tidak seperti yang diharapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR). Bagi warga Sibu, banjir sedemikian merupakan perkara biasa yang sudah lama dihadapi walaupun Ahli Parlimen dari BN silih berganti.

Apa yang bagus dengan gambar ini, mereka tetap tidak terlalu teruja dengan kemenangan ini. Masalah Undi Pos lebih utama untuk dihapuskan sepenuhnya.

Pada waktu petangnya, undi mula dikira. Keputusan rasmi dan tidak rasmi menunjukkan DAP menguasai kebanyakan saluran dan pusat mengundi. 95 peti undi dikira, dengan DAP mendahului sebanyak hampir 3000 undi. Yang menghairankan, undi pos belum dikira walaupun undian pos diperolehi beberapa hari lebih awal dari pasukan keselamatan (Tentera/Polis).

Kumpulan pengundi yang ada: Muda, Tua, Cina, Iban, Melanau kebanyakannya telah memberikan undi kepada calon Pakatan Rakyat.

Hanya satu kumpulan pengundi yang dengan setianya mengundi calon Barisan Nasional, iaitu KOMUNITI PENGUNDI POS. Sebanyak 2323 undi Pos diterima oleh BN (97 peratus), manakala calon DAP hanya menerima 70 undi Pos (2 peratus). Nampaknya inilah kumpulan “pengundi tradisional” yang dimaksudkan oleh para pemimpin BN, yang terus mengundi BN.

Pada akhirnya, keputusan diumumkan jauh lebih lewat daripada kebiasaan kerana kelewatan kiraan undi Pos. Bunyinya amat pelik di situ, sehingga menimbulkan kegusaran dan kemarahan daripada rakan-rakan Facebook dan Twitter.

DAP memperoleh kemenangan di luar jangkaan, dengan majoriti senipis 398 undi. Pemimpin BN serta-merta mengambil penerbangan pulang ke KLIA dengan disambut hujan yang amat lebat, yang menyebabkan Maju Expressway KL-Putrajaya ditakungi air dengan teruk sepanjang perjalanan saya dari KLIA ke Mid Valley.

Pemimpin BN berbelah bahagi dalam proses perbincangan untuk penilaian semula janji-janji pilihanraya kecil Parlimen Sibu. Keadaan kewangan kerajaan yang parah, dengan magnitud bantuan yang melampau (terutamanya tebatan banjir RM5 juta yang sebenarnya sudah lama diperlukan) menyebabkan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri berbeza pendirian dalam memutuskan bantuan kepada Sibu selepas dilanda kekalahan.

Di pihak Pakatan Rakyat, kemenangan ini sedikit sebanyak melegakan keadaan selepas kehilangan wakil dari Wangsa Maju yang menjadi Ahli Parlimen “Bebas”. Kemarahan akibat kelewatan kiraan undi Pos di Sibu, masih terasa di kotak fikiran pemimpin utama mereka. Diharapkan BERSIH dapat dihidupkan semula selepas ini, dengan matlamat utama menghapuskan konsep Undi Pos untuk digantikan dengan mekanisme lain yang lebih telus untuk mengumpul undi bagi anggota-anggota pasukan keselamatan.

Usaha ini perlu dilaksanakan secepat mungkin, dalam suasana kegembiraan dan keyakinan selepas kemenangan Sibu. Manipulasi undi Pos telah mencapai tahap amat kritikal sebenarnya, dan perlu dihentikan segera. Pos Malaysia kini bukan lagi sebuah agensi kerajaan, tetapi sudah menjadi sebuah syarikat swasta yang dipenuhi ahli lembaga pengarah yang sudah pasti hampir semuanya penyokong kuat BN yang sanggup melakukan sebarang cara untuk mempertahankan parti demi kedudukan mereka. Idea utama, bolehkah kita mempercayai sebuah syarikat swasta GLC untuk mengendalikan undi-undi tersebut?

Saya tidak percaya, terutama selepas melihat pelbagai penyelewengan berlaku dalam pelbagai syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang melibatkan amaun bernilai jutaan ringgit. Untuk menyerahkan hak undi kepada mereka, jauh sekali.

Hapuskan Undi Pos, gantikan dengan konsep lain yang lebih telus. Apakah konsep yang sesuai itu? Bukan kerja saya untuk memikirkannya, tetapi ianya tugas yang perlu dipikul ahli-ahli Program Transformasi Kerajaan (GTP) terutamanya jika kempen Anti-Undi Pos mendapat sambutan hebat.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: