jump to navigation

Ramadhan menjengah lagi. Ogos 3, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

Ini adalah minggu terakhir untuk kita menikmati hidup yang penuh makanan dan minuman, sebelum minggu hadapan kita berpuasa selama sebulan.

Harus dijadikan peringatan, bahawa dalam bulan Ramadhan nanti juga, banyak perkara lain yang kita tidak boleh lakukan selain daripada menahan lapar dan dahaga. Mulut kita harus dijaga daripada bercakap kasar, walaupun kita berhak berbuat demikian. Nafsu juga harus ditahan, paling penting mata kita.

Sejauh mana kita semua bakal mengikuti pesanan ini, belum dapat dikenalpasti, kerana kita belum lagi berdepan lawan terbesar, iaitu nafsu sendiri yang bakal mengganggu kita pada bulan tersebut sementara syaitan-syaitan dikurung.

Bulan Ramadhan yang lalu agak menarik, dengan saya membantu dalam menyediakan hidangan iftar kepada rakan-rakan pelajar dan staf di KLIUC.

Bayangkan kesesakan di Drive-Thru waktu berbuka puasa dan sahur sehingga ke pintu masuk ini.

Pasti bulan ini tidak jauh bezanya, cuma saya dibayar, dan bakal berhadapan dengan deretan pelanggan yang bakal berduyun-duyun mengunjungi McDonald’s Bangi DT untuk berbuka puasa dan sahur.

Lebih teruk lagi pada waktu sahur, di mana berdasarkan pengalaman rakan-rakan “orang lama”, menu biasa diteruskan sehingga tamat waktu sahur, dan sarapan pagi hanya bermula jam 6 pagi.

Waktu sahur bakal menjadi amat kelam-kabut, kerana di ketika itulah jumlah krew berada pada tahap terendah, dan stamina setiap krew berada pada tahap paling lemah.

Diharapkan rakan-rakan dapat bertahan, dan mengingatkan diri tentang pahala besar yang diperoleh dengan menyediakan hidangan berbuka dan sahur kepada orang-orang yang berpuasa. Pesan itu juga sesuai untuk diri saya sendiri.

Satu-satunya PM yang pernah mengimamkan solat berjemaah sebesar ini. Idea bagus untuk PM Najib mungkin?

Jika ada ruang dan peluang, saya akan ke surau/masjid terdekat untuk menunaikan solat sunat terawih yang hanya 11 rakaat (termasuk witir).

Hari Raya? Jangan risau, kerana saya merupakan antara krew-krew yang memperoleh cuti memandangkan kampung halaman yang jauh di Kedah sana.

Cuma soal pakaian, saya belum membeli walau sepasang baju Melayu lagi khas untuk tahun ini. Hasrat hati untuk menggunakan semula pakaian daripada sambutan terdahulu yang masih elok dan cantik, dapat sedikit berjimat.

Tiket bas? Tidak perlu kerana saya punya senjata terbaik untuk pulang ke kampung dengan mudah dan murah, iaitu Proton Savvy. Jadi, saya boleh merancang perjalanan sesuka hati saya.

Satu lagi yang baru untuk Hari Raya kali ini, merupakan satu “tanggungjawab” baru untuk menyumbangkan duit raya kepada anak-anak saudara dan sepupu yang masih kanak-kanak. Saya harus memperuntukkan wang untuk tujuan tersebut.

Jumlah keseluruhan belanjawan anggaran:-

Masih setia dengan RON 97.

1) Minyak petrol (V-Power 97)- RM150 pergi-balik, ditanggung bersama rakan yang bakal menumpang kereta. Pulangan tidak dapat dipastikan. Termasuk perjalanan sekeliling Kedah dan Pulau Pinang untuk beraya.

2) Tol lebuhraya Plus a.k.a Pulus – RM100 pergi-balik, perjalanan tengah malam untuk rebat 20%, dan menggunakan Touch n’Go untuk rebat tol bulanan dari peruntukan subsidi kerajaan.

3) Duit raya – RM100, insya-Allah mencukupi kerana sepupu yang tidak ramai dan peruntukan RM1 sekepala. Cukup baik sebagai permulaan, kerana ianya bakal menjadi lebih tinggi di zaman saya sebagai jurutera nanti.

4) Baju raya – RM 0, menggunakan koleksi tahun-tahun lepas dengan butang dan samping yang sama.

Jumlah Keseluruhan: RM 350. Cukup jimat untuk sebuah hari raya yang sempurna =).

Diharapkan bulan Ramadhan kita cukup berbaloi agar kita selayaknya memperoleh gembira dan bahagia di Aidilfitri yang bakal menjadi sambutan kemenangan kita bersama.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: