jump to navigation

Tak perlu hulur salam perpaduan kepada “parti dayus”. Ogos 8, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Agak kasar teguran Awang Selamat terhadap PAS dan pemimpin-pemimpinnya dalam kolum di Mingguan Malaysia hari ini.

Are you Muslim first, perhaps?

Beliau merujuk PAS sebagai sebuah parti yang dayus kerana menolak kerjasama dengan parti Islam seperti UMNO. Ya, Awang merujuk UMNO sebagai parti yang bertunjangkan Islam.

Mungkin Muhyiddin Yassin tersilap apabila mengakui bahawa beliau “Malay first, Malaysian second”. Mungkin jika beliau mengubah kata itu kepada “Muslim First”, PAS akan cair hati untuk menerima “salam perpaduan” daripada UMNO.

Awang memberitahu lagi bahawa UMNO sudah pun merintis kerjasama dengan pelbagai parti dengan pelbagai latar belakang semenjak penubuhannya tahun 1948 dahulu.

Diharapkan UMNO dapat meneruskannya lagi selepas ini, tariklah lagi pertubuhan-pertubuhan lain pula untuk turut serta seperti Makkal Sakthi Malaysia, memandangkan PAS sudah tidak mampu lagi untuk ditarik perhatiannya mahupun mana-mana wakil rakyatnya. Maklumlah, “parti dayus” kata mereka.

Mufti BerEtiQa

Jangan lupa, pesanlah kepada Mufti Perak a.k.a Mufti UMNO a.k.a Mutfi Panel Etiqa Takaful a.k.a Mufti BerEtiQa supaya menghentikan usaha untuk menarik “parti dayus” PAS untuk bergabung dalam BN. Sia-sia sahaja, kerana sudahlah Perak dirampas daripada seorang Menteri Besar dari PAS, partinya pula digelar “dayus” dan bermacam-macam lagi oleh pimpinan-pimpinan BN sebelum ini.

Inilah "undang-undang Islam" oleh UMNO, diiktiraf oleh Mufti BerEtiQa, Dato' Seri Harussani Zakaria.

Tidak lupa juga, pemimpin-pemimpin dan ahli PAS yang pernah digelar “militan” dan “tali barut komunis” sebelum ini, pasti tidak akan memaafkan tindakan kerajaan BN dari dahulu lagi.

Pasti pengalaman disiksa tanpa bicara sebagai tahanan “Undang-Undang Islam” ISA di “Kota Kamunting” akan diceritakan berterus-terusan dalam setiap ceramah.

Lebih baik Dato’ Seri Harussani berusaha promosikan lagi Etiqa Takaful, tempelkanlah wajah anda di setiap iklan-iklan mereka untuk lebih royalti daripada usaha sendiri, berbanding usaha membantu BN-UMNO yang makin kering duit itu!

Advertisements

Komen-komen»

1. faerrin - Ogos 11, 2010

bagus penulisan tuan ni, nampaknya sedikit sebanyak dapat juga memberi gambaran dari persperktif yang berbeza dari media aliran arus perdana.

Firdaus Rosli - Ogos 12, 2010

Eh..janganlah panggil tuan. Saya ni penulis biasa saja =)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: