jump to navigation

Rentetan Kemalangan : Peluang Perniagaan. Ogos 27, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Bukan setakat orang biasa, Mitsubishi Evolution PDRM pun kemalangan juga tau! (P/S: Sport Rim macam Proton Savvy.)

Pernahkah anda terlibat dalam kemalangan jalan raya? Jika tidak, mungkin sedikit pengalaman boleh mendedahkan kepada anda, kepincangan sistem di negara kita yang mana membolehkan ramai pihak memperoleh untung daripada tragedi kemalangan jalan raya.

Lupakan soal keselamatan jalan raya, kerana tiada sesiapapun yang mengambil berat selain organisasi berkaitan, dek kerana manfaat yang boleh diperoleh daripada setiap kemalangan yang berlaku.

1) Polis.

Mereka merupakan tempat untuk para mangsa mahupun dipanggil sebagai pengguna jalan raya melaporkan kemalangan, agar tuntutan insurans dapat dilakukan. Namun, tahukah anda, bahawa laporan kemalangan jalan raya bahawa laporan polis hanya boleh dibuat di balai terpilih sahaja?

Sebenarnya PDRM mempunyai sistem laporan kemalangan jalan raya, yang memerlukan mangsa hanya membuat laporan di balai polis yang dilengkapi dengan sistem itu sahaja. Malangnya, senarai balai polis yang mempunyai kemudahan tersebut tidak disediakan dalam laman web rasmi PDRM, www.rmp.gov.my

Keadaan ini menyebabkan mangsa kemalangan terpaksa mencari sendiri balai polis yang menerima laporan kemalangan jalan raya, dan ini sebenarnya memberikan peluang lain buat pengendali trak tunda.

Sedang menunggu masa untuk melunaskan saman PDRM akibat kemalangan baru-baru ini.

Tidak lupa juga, walau apa pun sebab mahupun keadaan luaran yang menjadi punca kemalangan, dalam kebanyakan kes, pemandu juga yang akan dikenakan saman tanpa kompromi. RM300, sila sediakannya sebelum dihukum oleh mahkamah.

2) Pengendali trak tunda.

Sebilangan mereka akan bersiap sedia di lokasi yang dijangka kerap berlaku kemalangan, untuk “memberikan bantuan” apabila diperlukan. Bantuan yang dimaksudkan, pastinya memerlukan bayaran, dan bayaran haruslah dilunaskan untuk setiap perjalanan yang dilakukan menerusi trak tunda, antaranya dari lokasi kemalangan/kerosakan ke balai polis, seterusnya daripada balai polis ke bengkel panel insurans.

Untuk pengetahuan juga, pengendali-pengendali trak tunda ini juga akan bersiap sedia di balai-balai polis, dan kelibat mereka sukar dibezakan dengan polis yang bertugas. Malah, ramai daripada mereka berbual-bual dan rapat dengan anggota-anggota polis yang menjalankan tugas walaupun arahan jelas terpampang supaya pengendali bengkel/trak tunda tidak memasuki kawasan pentadbiran polis.

Proton i-Care, are they really care? Mengarut sahaja perkara ini, Proton tetap begitu, dulu, kini, selamanya.

Kepada pemandu Proton, patahkan sahaja kad Daring Club anda kerana ianya tidak pun memberikan bantuan kerosakan mahupun kemalangan seperti diiklankan. Lagipun semua servisnya dikenakan bayaran, yang memang mahal untuk satu kerja baik pulih kecil.

Sekali lagi saya ulang, patahkan sahaja kad Daring Club anda. Ianya tidak berguna.

3) Adjuster insurans.

Tanggungjawab mereka adalah untuk menyediakan anggaran kos baik pulih kenderaan yang memohon tuntutan insurans, jadi pastinya mereka perlu bekerja dengan pantas agar proses menjadi lebih lancar untuk membolehkan kenderaan yang dituntut insurans siap segera.

4) Bengkel panel insurans.

Bantuan Ikhlas? Alhamdulillah jika percuma untuk pelanggan Takaful Ikhlas.

Mereka juga bertanggungjawab melakukan kerja-kerja baik pulih agar kenderaan kembali seperti sedia kala. Juga harus bekerja dengan cepat, memandangkan pasti banyak tuntutan insurans yang dibuat rentetan banyaknya kemalangan jalan raya yang berlaku di negara kita.

Biasanya ada juga bengkel panel insurans yang menyediakan khidmat trak tunda, dan ianya pastinya dengan bayaran yang biasanya akan diminta daripada tuntutan insurans.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dengan kewujudan kelompok-kelompok ini yang semakin ramai, siapakah lagi yang akan ambil berat soal keselamatan jalan raya??

Jalan raya lebih selamat

= Kurang kemalangan

= Kurangnya pendapatan mereka yang berkaitan.

Kurangnya kemalangan, bermaksud kurangnya perolehan saman daripada polis.

Pada tahun 2009, terdapat 397,194 kemalangan di Malaysia, menurut maklumat JKJR. Hampir 400 ribu kemalangan.

Anggap sahaja semua kemalangan akan ada saman,

400, 000 X RM300 setiap saman = RM120 juta diperoleh PDRM dari saman kemalangan sahaja.

Seterusnya, statistik PDRM juga menunjukkan 4,318,651 saman telah dikeluarkan pada 2009.

Anggap sahaja semuanya bernilai RM200 setiap satu, dengan 50% daripadanya dibayar.

2,000,000 X RM200 setiap saman = RM400 juta jumlah saman keseluruhan, kerana saman kemalangan juga sebahagian daripada jumlah lebih 4 juta saman itu.

Jika kemalangan dapat dikurangkan, bayangkan kehilangan pendapatan saman PDRM. Pastinya mereka rugi bukan?

Ya, semuanya dengan duit saman kita.

Tak lupa juga, syarikat MyEG pun tidak akan mampu membuat iklan pada setiap perlawanan bola di ESPN dengan wang saman kita.

Okey, seterusnya bandingkan jumlah kemalangan yang hampir 400,000 dengan jumlah adjuster insurans, operator trak tunda dan bengkel panel insurans di Malaysia. Pastinya semua dapat memperoleh keuntungan besar.

Memandangkan anda sekalian sudah tahu fakta ini, adakah anda terfikir bahawa mereka memperoleh keuntungan daripada tragedi yang melanda kita semua??

Ya, dan itu tidak salah di sisi undang-undang dan perlembagaan.

Salahkan diri kita sendiri jika terlibat kemalangan, kerana ianya adalah tanggungjawab kita untuk menjaga keselamatan jalan raya.

Mahu harap Polis? Polis hanya kutip saman.

Plus pandai kutip Pulus, sampai berbilion-bilion dari tol kita.

Mahu harap konsesi lebuhraya seperti Plus atau Besraya? Mereka hanya tahu PULUS, duit tol yang kita bayar. Jalan selamat atau tidak, peduli apa mereka??

Mahu harap kerajaan? Kerajaan BN mahupun PR pastinya mahu menjaga institusi dan syarikat GLC mereka.

Polis, Plus, dan Pulus, memang saling berkaitan.

Ini bukanlah kerja kerajaan, Polis, mahupun konsesi lebuhraya untuk selamatkan nyawa kita di jalan raya. Ianya adalah tanggungjawab mutlak kita semua, para pengguna jalan raya.

Jadi, mari kita semua, berusaha sebaiknya untuk elakkan kemalangan di jalan raya.

Agar nyawa kita terjaga, keluarga kita bahagia, dan selamat daripada anasir-anasir yang mahu kaut untung daripada tragedi menimpa kita.

Selamat memandu, Selamat Hari Raya.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: