jump to navigation

Amaran buat Pakatan Rakyat, khas dari rakyat Australia, Amerika Syarikat dan Jepun. November 7, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Benar, Pakatan Rakyat merupakan gabungan 4 parti pembangkang Malaysia. Bukan hak rakyat Jepun, Amerika mahupun Australia.

Namun, pengalaman dialami 3 negara maju ini boleh dijadikan teladan kepada sebuah pakatan yang bakal bertanding buat pertama kalinya dalam pilihanraya umum Malaysia sebagai sebuah gabungan bersama yang berkongsi satu platform yang sama.

3 negara yang saya senaraikan, merupakan negara-negara yang mengalami perubahan politik dari tempoh 2007-2009, dan dilihat sedang mengalami kesan buruk daripada perubahan tersebut, dengan tuntutan rakyat yang semakin meningkat gara-gara sikap mereka yang kian kritikal terhadap pentadbiran kerajaan.

Keadaan yang dialami mereka juga adalah kesan daripada kesilapan yang dilakukan oleh kerajaan baru masing-masing yang menyangka mandat rakyat merupakan lesen kepada mereka untuk membuat sebarang keputusan yang diyakini akan diterima rakyat.

Australia: Kuasa industri perlombongan, pertukaran pemimpin tanpa restu rakyat

Kevin Rudd yang mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri dari Disember 2007 memperoleh sokongan cukup popular dari rakyat. Parti Buruh Australia berjaya memenangi pilihanraya umum dengan usahanya untuk merapatkan hubungan antara kaum selain matlamat untuk memperbaiki kualiti alam sekitar Australia menerusi kawalan perlombongan.

Populariti Rudd terus kekal, walaupun mengalami sedikit kejatuhan. Beliau berjaya bertahan dalam krisis ekonomi global, dengan Australia berjaya mengekalkan pertumbuhan ekonominya. Namun, cadangan beliau untuk cukai keuntungan industri perlombongan telah memadamkan keyakinan terhadap beliau dalam kalangan wakil rakyat Parti Buruh.

Dalam sekelip mata, Australia menerima seorang Perdana Menteri wanita yang kemudiannya membubarkan parlimen untuk pilihanraya baru. Dalam pilihanraya umum 2010, Julia Gillard tidak mampu mengekalkan sokongan yang diperoleh Kevin Rudd sebelumnya, namun masih dapat bertahan dengan sokongan ahli parlimen bebas.

Amerika Syarikat: Obama dihormati dunia, ditolak rakyat sendiri

Barack Obama merupakan seorang ikon yang begitu diraikan di seluruh dunia kerana tema perubahan yang dibawa, selain daripada matlamatnya untuk menamatkan peperangan yang dibawa oleh Presiden sebelumnya George W. Bush.

Usahanya memperoleh sokongan daripada komuniti antarabangsa, namun isu di negaranya sendiri menyaksikan parti Demokrat beliau tumpas dalam pilihanraya umum 2010.

Rakyat yang kehilangan pekerjaan tidak dapat menerima reformasi kesihatan yang berjaya dilakukan dengan kos yang amat mahal, yang sebenarnya cukup untuk membolehkan kadar pengangguran dikurangkan selepas krisis subprima yang menggegarkan dunia sebelum Obama menjadi Presiden.

Nampaknya sebarang usaha membuat keputusan oleh pentadbiran Obama selepas ini akan mengalami tentangan hebat dari Republikan yang menguasai Kongres, cenderung mengkritik setiap keputusan yang dilakukan pentadbiran Obama semenjak hari pertama.

Jepun: Letak jawatan kerana menghormati janji

Yukio Hatoyama berjaya menamatkan pentadbiran Parti Liberal Demokrat (LDP) sejak sekian lamanya pada pilihanraya umum 2009. Pelbagai perubahan polisi dilakukan, antaranya pelbagai insentif untuk rakyat selain daripada usaha memperbaiki hubungan luar.

Namun kesilapan berlaku apabila Hatoyama tidak menepati satu janji yang dibuat gara-gara keselamatan negara. Janji untuk menutup pengkalan tentera Amerika di Okinawa tidak dapat ditepati kerana kebimbangan yang meningkat terhadap keselamatan rantau Asia Timur akibat daripada tragedi kapal selam Korea Selatan yang karam, dipercayai dilakukan oleh Korea Utara.

Menyedari populariti yang pudar, Hatoyama mengikuti amalan tradisi Jepun, iaitu meletakkan jawatan dan menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Naoto Kan.

Kesimpulan

Untuk memenangi pilihranraya umum dan menumpaskan Barisan Nasional memanglah satu kerja yang sukar, namun bagi mengekalkan populariti memerlukan usaha lebih gigih dan perlu dilakukan tanpa jemu dan dengan penuh kesabaran.

Pertukaran kuasa jika berlaku, akan melahirkan kumpulan rakyat yang lebih kritikal terhadap kerajaan, dan menyedari betapa besar kuasa dimiliki rakyat.

Dalam usaha melakukan reformasi, pihak-pihak yang perlu didengar pandangan mereka bukan sahaja rakyat biasa, malah ahli parti dan kumpulan industri haruslah diyakinkan.

Ahli partilah yang menentukan kepimpinan parti, selain pihak industri yang memberikan pekerjaan kepada rakyat dan kadang kala menyumbangkan dana bagi kempen parti politik.

Dasar-dasar yang ingin diperkenalkan haruslah diperhalusi bagi memastikan sokongan seramai mungkin pihak. Pastinya usaha ini lebih sukar dilakukan dengan keadaan ekonomi yang belum menjanjikan masa depan cerah.

Paling penting, negara ini memerlukan satu perubahan sistem yang menyeluruh. Itu sudah pasti.

Advertisements

Komen-komen»

1. Ghani - November 10, 2010

Hebat.

COD Pamp Suisse Lady Fortuna 10 gram.

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi kami di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Harga belian semula yang hebat.

Terima kasih.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: