jump to navigation

Kampus besar, pengangkutan awam tiada. (Kemas kini: RapidKL U90 kini beroperasi Hentian Bandar Shah Alam – UiTM Puncak Alam) Disember 3, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

Saya dihubungi oleh seorang rakan, yang selalu tidak sependapat, namun kerap kali meminta bantuan dari saya apabila memerlukannya. Seperti biasa, orang lurus bendul seperti saya akan membantu, sedaya mampu. Walau apa pun, beliau memang sahabat yang baik biar pun kerap bertelagah.

Apakah bantuan yang dia perlukan kali ini? Jawapannya, menghantarnya ke UiTM kampus Puncak Alam. Fikirkan saya yang tinggal di Kajang, dan beliau yang tinggal di Putrajaya.

Seperti biasa, bantuan Google memang diperlukan. Hasil carian: perjalanan berjumlah 80km dari Kajang ke Putrajaya dan ke UiTM Puncak Alam.

Saya memberitahu beliau untuk menaiki bas RapidKL dari Putrajaya ke Pasar Seni (E1), kemudian dari Pasar Seni ke Hentian Bandar Shah Alam (U80), kemudian bas ke Puncak Perdana (U605).

Tunggu sebentar, Puncak Perdana dengan Puncak Alam, bunyinya seperti dekat. Namun, kedua-dua kampus ini dipisahkan dengan perjalanan hanya 5km. Malang sekali, bas Shah Alam-Puncak Perdana tidak disambung ke Puncak Alam.

Kepada mereka yang ingin mengetahui, UiTM Puncak Alam merupakan sebuah kampus baharu, yang mampu menampung sebanyak 20,000 pelajar, di samping 5000 staf, majoritinya Bumiputera.

Kampus yang diberi julukan “Kampus Pintar” ini dibuka pada tahun 2008, menempatkan Fakulti Farmasi, Sains Kesihatan, serta Pengurusan Pejabat dan Teknologi.

Baru sahaja dirasmikan pada 12 Februari 2010. PM kita tak ada idea untuk tanda tangan ke? Ringkas betul.

Kampus yang kini siap, baru berada pada fasa 1. Pasti banyak lagi fasa pembinaannya lagi, yang bakal menjadikannya kampus induk UiTM di masa hadapan.

Kedudukannya yang jauh dari bandar, memberikannya satu persekitaran yang mesra alam, dan begitu tenang dari hiruk-pikuk kota. Malangnya, kedudukan sedemikian juga menyebabkan para pelajar mengalami sedikit kesukaran untuk ke kampus tersebut.

Carian di internet memaparkan bahawa tiada perkhidmatan bas henti-henti dari bandar Puncak Alam, apatah lagi kampus UiTMnya untuk ke bandar-bandar terdekat. Mungkin ada teksi, tetapi tambangnya anda boleh bayangkan sendiri.

 

Pastinya pelajar UiTM Puncak Alam memerlukan bas untuk ke bandar terdekat. Diharap mereka akan dapat memperolehnya di semester akan datang.

Diharapkan pihak UiTM dan RapidKL dapat memperoleh penyelesaian kepada masalah ini bukan sahaja untuk pelajar UiTM, malah penduduk bandar Puncak Alam, dan juga waris dan kenalan para pelajar kampus tersebut.

Pastinya dengan sedikit sahaja perubahan, kampus UiTM Puncak Alam ini dapat memberikan keselesaan menyeluruh kepada para pelajarnya.

 

Nota Tambahan:

Rentetan daripada tulisan ini, saya telah mendapat maklumat mengenai laluan bas yang sebenarnya sudah wujud antara UiTM Puncak Alam ke Hentian Bandar Shah Alam.

RapidKL U90: Hentian Bandar Shah Alam – Klang Sentral – UiTM Puncak Alam.

Terima kasih dan harap maaf kepada pemberi maklumat yang tulisannya mungkin agak memarahi saya. Maklum sahaja, maklumat ini tidak wujud di laman web rasmi RapidKL.

Maklumat ini juga akan saya sampaikan kepada rakan yang meminta bantuan saya tadi, supaya saya tidak perlu melakukan perjalanan jauh ke Puncak Alam.

Advertisements

Komen-komen»

1. aiai la - Mac 1, 2011

saya googled “pengangkutan awam puncak alam” dan entri ini keluar dulu. bagus entri macam ni, sambil buat luahan fikiran dapat bantu orang lain dgn nota kaki di bawah tuh. 🙂

Firdaus Rosli - Mac 3, 2011

Laman web serba baru RapidKL dah muatkan maklumat laluan U90. Harap dapat membantu semua. http://www.myrapid.com.my/journeyplanner/bus/details?code=U90

Juga boleh diperoleh, maklumat laluan T600 UiTM-Bandar Puncak Alam.
http://www.myrapid.com.my/journeyplanner/bus/details?code=T600


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: