jump to navigation

Isu Air Selangor, mungkinkah akan selesai? Disember 7, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

5 Disember 2010, sejarah baru tercipta apabila kerajaan negeri Selangor mengadakan satu perhimpunan bagi menyerahkan memorandum kepada Yang Di-Pertuan Agong bagi membantah kenaikan tarif air di Selangor.

Selangor merupakan satu-satunya negeri yang menswastakan sepenuhnya bekalan air, iaitu oleh pentadbiran Dr. Mohd Khir Toyo. Kini Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) mahu menaikkan tarif air sebanyak 37% mulai tahun hadapan.

Yang akan terjejas selain daripada pengguna air domestik, juga pengguna air kategori komersial, yang mana turut menggunakan air pada kuantiti yang besar. Kenaikan tarif yang banyak pastinya akan menjejaskan kos pengeluaran, lantas meningkatkan harga kepada pelanggan, di seluruh negara.

Tanggungjawab Syabas, bukan sekadar kutip duit dari bil air, juga perlu kurangkan air tanpa hasil (non-revenue water).

Syabas juga sebenarnya, menghadapi masalah kadar air tanpa hasil (non-revenue water) yang tinggi, iaitu sebanyak 32% pada 2009, di kala peratusan itu sepatutnya berada pada tahap di bawah 20% bagi membenarkan kenaikan tarif.

Kerugian daripada air tanpa hasil, bukan sahaja dari segi perolehan kerajaan negeri, malah turut membawa kepada pembaziran sumber air yang berharga. Dakwaan Syabas bahawa perintah pembekuan aset air menyebabkan usaha pengurangan air tanpa hasil terbantut, tidak dapat diterima kerana kadar penurunan peratusan air tanpa hasil amatlah mengecewakan, iaitu daripada 42% pada 2005 kepada 32% pada 2009.

Bagaimanakah kadar itu tiba-tiba mampu diturunkan lagi kepada 20% dalam hanya setahun? Tambahan pula masalah kewangan dialami Syabas menyebabkannya lebih sukar bagi mencapai misi mustahil tersebut.

Untuk maklumat tambahan juga, sebanyak RM10.7 bilion aset kerajaan negeri Selangor digunakan secara percuma oleh Syabas, terima kasih kepada pentadbiran zaman Dr. Khir Toyo. Antara aset tersebut ialah paip, jentera dan loji penapisan air yang tidak pernah dipindah milik. Kerajaan negeri Selangor sekarang punya segala hak bagi mengenakan sewa mahupun caj ke atas penggunaan semua aset ini.

Mungkinkah ada penyelesaian kepada masalah ini? Keyakinan ramai, iaitu pada akhirnya Puncak Niaga pastinya mahu atau tidak, terpaksa menjual permata utamanya iaitu Syabas kepada kerajaan negeri Selangor. Penjualan ini bertujuan bagi mempercepatkan projek bekalan air Pahang-Selangor, bagi mengelakkan krisis air lagi di masa depan.

Pastinya ini berita gembira kepada rakyat Selangor khususnya, dan rakyat Malaysia amnya, bahawa satu kemenangan diperoleh rakyat ke atas para kapitalis pengaut untung tanpa batasan yang sebelum ini melakukan kerja terkutuk sebegini dengan kebenaran kerajaan negeri sebelum ini.

Kita lihatlah babak seterusnya, yang mungkin satu kesudahan yang baik bagi kita semua.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: