jump to navigation

Selangor haramkan pengkomersialan logo 1Malaysia. Disember 26, 2010

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Tidakkah anda jemu lagi muak melihat kempen MLM sebegini yang mengeksploitasi logo 1Malaysia?

Kecoh di media massa, kononnya kerajaan Selangor di bawah Pakatan Rakyat telah mengharamkan penggunaan logo 1Malaysia. Kerajaan Selangor menerima kritikan hebat kerana dikatakan tidak membantu usaha kerajaan menggalakkan perpaduan rakyat Malaysia.

Yang sebenarnya ialah, kerajaan Selangor mengharamkan penggunaan logo 1Malaysia bagi tujuan perniagaan atau komersial. Pertama sekali, sudah tentunya masyarakat muak melihat logo ini di mana-mana tempat. Untuk apa mengaitkan perniagaan dengan 1Malaysia, tidak lain tidak bukan bagi tujuan mengambil hati (baca: bodek) pihak kerajaan persekutuan?

Sebenarnya gagasan 1Malaysia ini sudah begitu lama wujud, iaitu dari tahun 2008, ketika Najib Razak yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri membuka laman webnya sendiri bagi berkomunikasi dengan rakyat.

 

“Saya bercakap dengan orang Cina, orang Melayu, masing-masing ada pendapat berbeza dan tidak boleh disatukan, saya berpendapat satu penjelasan perlu dibuat,” Dr Mahathir Mohamad

Kini, menjelang 2011, kita harus melihat kewajaran kewujudan berterusan logo 1Malaysia ini. Adakah dengannya, kita semakin bersatu-padu? Hakikatnya semakin pecah-belah masyarakat kita dengan pemahaman berbeza mereka terhadap gagasan 1Malaysia.

Hakikatnya, sudahlah gagasan ini tidak mencapai matlamatnya, menjadi alat bodek paling besar bagi golongan peniaga. Malah kad Touch n’Go juga punya logo 1Malaysia, pihak PLUS tidak menjual kad dengan rekaan lain.

Ditambah lagi dengan inspirasi daripada gagasan dan kempen-kempen lain di seluruh dunia, benar-benar menjadikan konsep 1Malaysia ini, penciplakan yang paling gagal dalam sejarah.

 

 

 

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: