jump to navigation

Mengapa Khusrin Munawi beriya mahu jadi SUK Selangor? Januari 4, 2011

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , ,
trackback

Seperti yang diketahui ramai, Khusrin Munawi, bekas Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor telah dilantik oleh Ketua Setiausaha Negara untuk jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor.

Diharapkan setiap pagi beliau dapat bangun awal, boleh Ustaz Khusrin?

Pada 3 Januari 2010, beliau telah melapor diri ke pejabat kerajaan negeri Selangor seawal jam 6.45 pagi, jauh lebih awal daripada pelajar-pelajar sekolah yang ketika itu mungkin baru bersarapan pagi di hari pertama persekolahan.

 

Walaupun tidak diterima oleh Menteri Besar Selangor, beliau tetap berkeras mahu akan jawatan tersebut biarpun menyedari, kelulusan beliau hanyalah Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Pengurusan Perniagaan) dari UKM.

Saya punya seorang rakan di McDonald’s yang mungkin lebih layak, bakal tamat pengajian Ijazah Sarjana Muda Bio-informasi juga dari UKM. Bahasa Inggeris kami juga, jauh lebih baik daripada Khusrin. Lihat video di bawah untuk bukti, terutama minit 13:31 ke atas, yang lain cuma membebel sahaja.

Mengapakah pak cik yang tak sedar diri ini begitu bersungguh-sungguh? Sebenarnya mungkin bukan untuk memporak-perandakan kerajaan Selangor. Jawapan sebenarnya, rujuk gambar di bawah.

Gambar di atas merupakan kereta segmen-D Nissan Fuga, yang dilaporkan oleh Berita Harian, sebagai model terbaru untuk program “rebadge” oleh Proton.

 

Cuba tanya kepada Khusrin Munawi, apakah maksud "Smart Guys Get It" ini? Harapnya beliau faham.

Bunyinya seperti program Proton Inspira, namun kita tidak perlu bermimpi basah untuk merasa pengalaman menaiki kereta yang sehebat ini kerana kereta ini dilaporkan hanya terhad kepada pegawai-pegawai tinggi kerajaan, iaitu sebagai gantian kepada Proton Perdana eksekutif yang digunakan sehingga kini.

Laporan yang sama juga memetik sumber yang memberitahu bahawa keluaran pertama Proton baharu ini akan dikeluarkan sebanyak 150 buah, iaitu untuk pegawai-pegawai tertinggi kerajaan sahaja.

Kerajaan Persekutuan mempunyai seramai 30 menteri, 42 timbalan menteri, 78 ketua jabatan. Jumlahnya genap 150 orang.

Bagaimanakah caranya untuk Khusrin Munawi memasuki kelompok pertama pegawai kerajaan yang akan memperoleh model “rebadge” Nissan Fuga khas untuk mereka?

Untuk pengetahuan, ada seramai 38 pegawai tertinggi persekutuan yang berada dalam senarai “AHLI MESYUARAT JAWATANKUASA PERHUBUNGAN ANTARA KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN KERAJAAN NEGERI”.

Ini bermakna, akan ada pegawai dalam jawatankuasa ini yang akan “bersaing” dengan ketua-ketua jabatan seramai 78 orang bagi merebut hadiah berupa sebuah “Proton Fuga”.

Antara ketua-ketua jabatan yang berpotensi digugurkan dari senarai 150 orang ini mungkin akan datang daripada jabatan-jabatan “kurang penting” seperti:-

 • Jabatan Pertanian Semenanjung Malaysia
 • Jabatan Perancangan Bandar dan Desa
 • Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (masuk ke hutan dengan Nissan Fuga? Tak logik.)
 • Jabatan Perkhidmatan Veterinar
 • Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (bunyi macam sama dengan Jabatan Perhutanan)
 • Jabatan Perpustakaan Negara
 • Jabatan Muzium
 • Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal
 • Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (bagi menjaga hati Orang Asli, takkan mahu berlagak dengan Nissan Fuga pula bukan?)
 • Jabatan Perkhidmatan Pembetungan
 • Jabatan Kereta Api (dah ada kereta api, perlulah kereta lagi?)
 • Jabatan Lanskap Negara
 • Jabatan Filem Negara
 • Jabatan Kastam DiRaja (pastinya punya pilihan bagi menggunakan kereta rampasan kastam)

Mereka ini mungkin akan digugurkan bukan semata-mata kerana jabatan tersebut kurang fungsinya, mungkin juga kerana jabatan tersebut tidak sesuai dengan status kereta eksekutif kerajaan.

Jika ketua-ketua jabatan ini digugurkan daripada senarai tersebut, pastinya boleh menampung semua setiausaha kerajaan negeri lantikan persekutuan, yang mana sebenarnya diletakkan bagi menjadi ketua kepada semua kaktiangan kerajaan negeri.

Dengan Internet, semua pekung bekas perdana menteri ini bakal terdedah satu-persatu. Kita tunggu apa lagi bakal dikeluarkan WikiLeaks.

Begitulah betapa berkuasanya kerajaan Persekutuan di negara kita, dengan pindaan perlembagaan 1993 oleh bekas perdana menteri yang mungkin sebahagian pembaca sanjungi, dan juga yang saya pernah sanjungi lama dahulu.

Mungkin, bukan sahaja Khusrin yang akan gembira dengan program “rebadge” Proton ini, malah pastinya Nissan akan memperoleh lebih peluang bagi mengeluarkan lebih banyak model kenderaan bagi bersaing dengan pengeluar-pengeluar import lain yang mengeluarkan kereta “entry-level” di bawah harga RM70,000.

Sedikit kegembiraan untuk kita, harap-harapnyalah…..

Advertisements

Komen-komen»

1. john doe - Februari 10, 2011

umno memang bacul


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: