jump to navigation

Pilihan Raya Kecil, tak sudah-sudah! Januari 20, 2011

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , ,
trackback

Hari ini, politik negara dikejutkan lagi dengan berita kerusi-kerusi dewan negeri yang dijangkakan akan kosong kerana masalah wakil rakyat sakit tenat, meninggal dunia dan tidak berupaya menghadiri sidang dewan.

Kempen pilihanraya kecil Tenang, Johor sedang berlangsung, Speaker Dewan Negeri Selangor mengisytiharkan kekosongan kerusi Pelabuhan Klang kerana wakil rakyat uzur untuk hadir sidang dewan, manakala ADUN Merlimau, Melaka sakit tenat selepas dilanda serangan jantung.

PDRM terpaksa berbelanja besar dalam setiap pilihanraya kecil, terutama tuntutan perjalanan anggota.

13 pilihanraya kecil telah dilangsungkan selepas Pilihanraya Umum ke-12 Mac 2008. Pelbagai sebab menjadikan pilihanraya kecil terpaksa diadakan, namun punca utamanya:- wakil rakyat meninggal dunia.

Ya, kita bukannya Tuhan untuk menentukan ajal maut seseorang. Malah orang muda yang kelihatan sihat, belum tentu sebenarnya sihat dan mungkin menyembunyikan penyakit yang dihadapi. Namun dengan bantuan teknologi moden, keupayaan kesihatan manusia sekarang dapat diukur dan dikenalpasti.

Projek mi segera paling terkenal, dibina untuk pilihanraya 2008 dan SUKMA, bumbung utama runtuh pada 2009.

Pilihanraya kecil sebenarnya memang bagus bagi pembangunan ekonomi kawasan yang mengalaminya, kerana curahan projek-projek mi segera, kebanjiran petugas-petugas pilihanraya parti dan SPR, selain daripada tumpuan masyarakat yang terarah kepada permasalahan di kawasan-kawasan pilihanraya kecil.

Pilihanraya kecil juga, baik sebagai barometer untuk menentukan sokongan rakyat kepada parti-parti politik. 13 pilihanraya kecil, menyaksikan perubahan mendadak terhadap pola pengundian, ada kalanya menguntungkan kerajaan, ada kalanya pembangkang yang beroleh keuntungan.

Malangnya, manfaat daripada pilihanraya kecil, serupa dengan pakej-pakej rangsangan ekonomi di zaman gawat, hanya berkesan untuk masa singkat. Misalnya RM60 bilion rangsangan ekonomi 2009, hanya berkesan untuk jangka singkat dan lambat, cuma kelihatan pada peringkat awal 2010 sebelum perlahan di penghujungnya.

 

Rakyat Sibu mengundi dalam keadaan banjir melanda.

Begitu juga dengan pilihanraya kecil, rangsangan ekonomi juga kepada kawasan yang dipertandingkan, namun juga singkat, jauh lebih singkat kerana kesunyian yang akan dirasai sesudahnya pilihanraya kecil berlangsung.

Selain itu, yang akan menjadi mangsa juga keluarga wakil rakyat yang meninggal dunia. Kerap kali diajukan media mengenai kawasan-kawasan pilihanraya kecil, dilaporkan seolah mundur, perlu lebih bantuan, seolah wakil rakyat sebelumnya tidak berusaha pula.

Contoh terdekat, Belia 4B yang merupakan sebahagian inisiatif UMNO, beliakah Presidennya ini?

Pilihanraya kecil juga dilihat sebagai hasil kedegilan kepimpinan parti bagi memberikan peluang golongan muda memimpin di peringkat paling rendah. Kerap kali, veteran yang kian tidak berupaya tetap dilantik menjadi wakil rakyat, dengan generasi muda jarang sekali dapat merasa peluang menyokong calon muda.

 

Azahar Ibrahim, calon BN pilihanraya kecil Tenang. Bekas penolong pegawai daerah.

Mujurlah, nampaknya ada perubahan bermula pilihanraya kecil DUN Tenang ini. Kedua-dua parti PAS dan BN mempertandingkan calon muda yang berusia di bawah 40 tahun, masing-masing telah membuktikan kewibawaan di usia muda.

Diharapkan usaha sebegini dapat diteruskan, bukan sekadar bagi mengurangkan beban kempen pilihanraya kecil, malah bagi menyuntik semangat baru dalam politik tanah air supaya meraih perhatian golongan muda bukan sekadar untuk menyokong, tetapi menyumbang secara aktif pada pilihanraya, bukan hanya memasang poster di tiang jalan.

ADUN yang tak boleh diharap, baik oleh BN dan PR. Dilantik, tak mahu hadir sidang.

Semoga wakil-wakil rakyat muda nanti, tanpa gagal menghadiri serta berbahas dalam sidang dewan, bukannya ambil cuti sakit memanjang seperti ADUN Kota Siputeh dan Pelabuhan Klang!

P/S: Tulisan ini bukan untuk mengayat bagi jadi calon PRU-13 atau 14, Kelapa Muda masih belum berparti. Buah hati sendiri pun tak berapa berkenan jika saya jadi ahli politik sepenuh masa.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: