jump to navigation

Kehadiran pelajar asing Afrika. Manfaat atau mudarat? Januari 23, 2011

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Saya mulakan dengan sebuah cerita.

Saya memiliki seorang rakan yang berfikiran cukup terbuka, yang tidak kisah bersahabat mahupun dengan orang asing, yang selalunya hanya mula dikenali menerusi laman sosial.

Semenjak dari tingkatan lima lagi, beliau sudah memiliki seorang teman lelaki daripada kalangan pelajar-pelajar asing. Lebih tepat lagi, kebanyakannya daripada negara Nigeria. Tamat hubungan dengan seorang, pastinya ada daripada rakan mereka yang lain yang kemudiannya akan cuba meraih hatinya dengan memujuk rayu bagi mengadakan hubungan cinta.

Namun jangan salah sangka, saya mengenali sahabat saya ini sejak sekian lama lagi, dan mengetahui bahawa beliau seorang wanita yang amat bersopan santun dan taat kepada ibu bapa. Bermakna, hubungannya dengan pelajar-pelajar tersebut tidak lebih daripada sekadar hubungan yang orang-orang muda kita gelarkan sebagai “couple”.

Itu adalah satu daripada sebab untuk saya terus bersahabat dengannya, kerana beliau cukup berfikiran terbuka. Saya juga menaruh minat kepadanya, namun terpaksa saya kawal diri, memandangkan beliau masih muda lagi dan mungkin belum bertemu cinta yang pasti. Semoga beliau terbuka hati suatu hari nanti.

Kami kerap kali keluar, dan membawa bersama beberapa orang rakan bagi menjadikannya bukan sebuah pertemuan pasangan bercinta. Namun, saya belum berkesempatan untuk membawa rakan-rakan lelaki saya, yang mana mereka semuanya cukup sibuk dengan pelbagai tugasan.

Baru-baru ini, beliau telah dihubungi oleh rakan dari Nigeria yang telah mengetahui beliau dan saya serta seorang berada di sebuah pusat beli belah yang berdekatan dengan kediaman mereka, yang mana kami keluar secara bertiga. Oleh kerana kami juga cuba untuk berfikiran terbuka sepertinya, kami malah membenarkan lelaki Nigeria ini membawa lagi 2 orang rakan lain yang menemankannya, untuk makan bersama kami berkongsi meja.

Selepas makan, pastinya kami bertiga ingin melawati kedai-kedai lain bagi meluangkan masa sebelum mereka diambil oleh ibu bapa, serta saya memandu terus pulang ke Kajang. Namun, 3 orang Nigeria ini terserempak dengan kami dan terus membuat keputusan mengekori kami, walaupun kami telah memberitahu bahawa kami lebih suka berjalan berasingan dari mereka.

Pak Lah, tokoh yang membuka universiti kita kepada pelajar Afrika. Terlebih diplomatik.

Kecewa dengan kedegilan mereka bertiga, serta sifat diplomatik ala-Abdullah Badawi dari rakan saya yang seorang ini, saya pun berangkat pulang, terus ke Kajang. Rakan saya ini, kerana sifat diplomatiknya cuba memujuk saya. Saya mengajaknya turun ke tingkat bawah berdekatan letak kereta untuk berbual, malangnya ibunya sudah pun tiba.

Apabila kami pulang ke rumah, sebenarnya beliau telah pun hilang sifat diplomatik yang mungkin hanya kepada rakan-rakan Nigeria-nya, dan kami bertelingkah selama lebih kurang 2 hari. Persahabatan kami nampaknya menjadi agak renggang, memandangkan saya yang tidak lagi berfikiran terbuka, dan beliau yang mula jatuh hati kepada rakan Nigeria ini, yang beliau puji kerana rupa paras yang menawan hati.

Okey, tamat cerita. Maaf jika terlalu panjang.

Kita kerap kali melihat mereka di negara kita. Kebanyakannya memasuki institusi pengajian tinggi swasta, ramai yang rata-ratanya lebih pintar daripada kita, ramai juga yang kaki meniru dalam peperiksaan dan tugasan, yang mana turut menjadi masalah kepada pensyarah jika mahu merancangkan aktiviti untuk kelas.

Kini, Malaysia mengalami masalah teruk, kekurangan pembantu rumah.

Jumlah mereka amat ramai, menjadikan kehadiran mereka sebagai kedua paling ramai selepas pendatang dari Indonesia. Namun saya lebih suka meletakkan pendatang Indonesia di kategori berbeza, kerana mereka datang untuk bekerja, rajin bekerja, memahami bahasa dan adat resam kita, serta cukup berdisiplin. Masakan orang-orang kaya kita cukup suka ambil mereka bekerja sebagai pembantu rumah?

Begitu juga dengan pendatang dari negara Asia lain, antaranya daripada Bangladesh, Vietnam, Kemboja dan Thailand, mereka semuanya hidup susah di negara masing-masing dan datang ke sini dengan tujuan hanya ingin bekerja. Kehadiran mereka membawa manfaat besar kepada negara, dengan menjadi tenaga buruh yang boleh diperolehi dengan bayaran gaji yang rendah, mengekalkan Malaysia sebagai sebuah negara kompetitif.

Namun, apa pula yang boleh dibuat oleh pelajar-pelajar Afrika ini?

Mereka ramai yang rajin belajar, namun bagaimana dengan mereka yang kandas, dan seterusnya tidak punya IPT untuk belajar, mereka terpaksa mencari IPT lain dan juga menampung hidup dengan bekerja.

Gambar The Star dalam artikel mengenai masalah pendatang asing mendiami Perumahan Rakyat dan melakukan kacau ganggu.

Selain itu, kehadiran mereka turut menyusahkan orang-orang yang tinggal di kawasan perumahan yang mereka tinggal, kerana cara hidup sosial mereka yang kelam-kabut, membuat bising di waktu lewat malam, merayau di tempat awam dan menimbulkan kerisauan, kerap kali mabuk dan melakukan kerosakan kepada harta awam. Saya pernah tinggal di kawasan perumahan Mentari Court, PJ dan itulah yang berlaku.

Begitu juga ketika mengunjungi restoran makanan segera. Pesanan mereka kerap kali memeningkan kepala kita, dan melambat-lambatkan proses mengambil pesanan sehingga merimaskan para pelanggan lain yang ingin juga membeli.

Nasib rakyat tempatan, Tuntut Hak, Kena Hentak!

Mahu harapkan polis ambil tindakan? Entah polis kita pun kecut perut kerana saiz badan mereka dan kekuatan yang lebih besar, dan polis kita hanya berani bertindak ke atas rakyat tempatan yang kecil-kecil saiznya dan mudah untuk diminta suap dan diugut dengan undang-undang. Adilkah?

Jadi, kehadiran mereka ke Malaysia, sebenarnya manfaat atau mudarat? Adakah mutu pendidikan tinggi semakin baik dengan adanya mereka? Saya tidak rasa begitu, memandangkan mereka membawa cara hidup di sana dalam menghadapi pembelajaran di negara kita.

Rakyat kita terpaksa akur dengan bahasa Inggeris yang mereka guna (yang selalunya tunggang langgang), dan kerap kali pelajaran tergendala kerana sikap mereka yang suka bertangguh dan memujuk rayu para pensyarah bagi meminta bermacam-macam perkara, misalnya kelas ganti yang memihak mereka.

Sudah masanya kerosakan ini diperbetulkan. Sewajarnya hanya pelajar-pelajar yang berprestasi baik dikekalkan dan dibawa masuk di negara kita, dan mutu pelajaran wajar ditingkatkan, bukan diturunkan semata-mata bagi membantu mereka melepasi peperiksaan.

Turun demo, kena pancut. Tulis di blog kena marah. Nak keluar Malaysia tak bagi, suruh bayar hutang PTPTN dulu. Tahniah-lah PDRM!

Selain itu, penguasa undang-undang negara kita sewajarnya lebih berani mengambil tindakan ke atas sikap liar sesetengah mereka, bukannya memilih bulu dan hanya ingin merosakkan aktiviti demokrasi dalam negara, termasuk perbincangan dalam laman sosial. Gaji tinggi yang mereka peroleh, bukannya untuk berpeluk tubuh melihat warga tempatan menjadi mangsa kehadiran pendatang-pendatang yang bertubuh besar dan tinggi ini.

Semoga akhirnya rakyat Malaysia tidak dianaktirikan di bumi sendiri, serta ruang cukup terbuka bagi sesiapa yang ingin datang menabur jasa. Yang mahu buat onar dan tidak mahu hormati kami, diminta supaya diambil tindakan seadilnya oleh undang-undang kita. Ada berani, PDRM?

 

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: