jump to navigation

Isu SUK: Pakatan Rakyat menang dalam kalah. Januari 24, 2011

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Kerajaan Selangor tidak wajar kejar majoriti 2/3, lagipun terserlah betapa tidak cerdiknya wakil-wakil BN.

Seperti diketahui, Kerajaan Negeri Selangor gagal dalam cubaannya untuk meminda perlembagaan negeri bagi memberikan kuasa dan suara kepada sultan dalam menentukan pelantikan tiga orang pegawai tertinggi negeri.

Namun, kekalahan ini sebenarnya merupakan satu kejayaan dalam membuktikan kepada rakyat, bahawa Pakatan Rakyat punya hasrat jelas ingin mengembalikan kuasa raja-raja tanpa kompromi, yang mana telah dinafikan oleh BN dengan beberapa siri pindaan perlembagaan persekutuan sebelum ini.

Kerajaan negeri Selangor, gagal memperoleh majoriti 2/3 atau 38 undi menyokong. Sebaliknya hanya 34 undi menyokong, iaitu semuanya daripada wakil Pakatan Rakyat, sementara 20 wakil BN semuanya membangkang.

BN juga telah mengadakan perhimpunan di luar kompleks kerajaan negeri, membantah pindaan perlembagaan tersebut yang didakwa bertujuan mengukuhkan kuasa Menteri Besar, sedangkan niat sebenar pindaan perlembagaan tersebut adalah untuk mengurangkan kuasa persekutuan dan eksekutif dan mengembalikannya kepada yang berhak, iaitu Sultan Selangor.

Lihatlah betapa BN mengkhianati raja-raja. Hipokrit betul BN, serta mereka yang mendokongnya habis-habisan!

Walaupun perhimpunan kelihatan disertai ramai, namun semuanya boleh dikatakan kelihatan seperti begitu dungu dan lurus bendul dalam mempertahankan kuasa Persekutuan, membela Perdana Menteri agar boleh melakukan keputusan sesuka hati tanpa perlu meminta nasihat mahupun cadangan daripada Menteri Besar negeri mahupun raja sendiri.

Menyeleweng sumber air negeri, buat bangunan letak nama sendiri. Terima kasih Rozali!

Ini dilihat sebagai kegagalan kedua kerajaan negeri Selangor dalam melakukan perancangannya, iaitu sebelum ini bagi memiliknegerikan sumber bekalan air yang telah dimonopoli oleh syarikat kroni Persekutuan, Puncak Niaga Sdn Bhd.

Walaupun dalam krisis kewangan dan terpaksa memohon bantuan dana persekutuan, nampaknya Puncak Niaga masih berusaha gigih membela penyelewengannya selama ini daripada terus terbongkar jika syarikat bekalan air dimiliknegerikan.

PERKASA, terserlah boneka UMNO! Bebas konon!

Tahniah tetap perlu dikalungkan kepada kerajaan negeri Selangor, kerana terus mengutamakan rakyat dalam setiap perancangannya walaupun mengalami kegagalan demi kegagalan.

Semoga Menteri Besar tidak tertekan untuk mengikut Perdana Menteri membubarkan dewan untuk Pilihanraya Umum ke-13, kerana mandat masih ada dan masih besar (34 kerusi), dan keupayaan masih tinggi bagi terus melaksanakan pembaharuan dan membongkar penyelewengan yang terus dibela oleh golongan tidak terpelajar seperti GAPS dan PERKASA.

 

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: