jump to navigation

Revolusi Tunisia dan Mesir, kerajaan Malaysia panas punggung! Januari 27, 2011

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , , , ,
trackback

Game Over bagi Ben Ali, Mubarak dan.... Najib?

Di tengah-tengah kebangkitan rakyat di Tunisia dan Mesir yang digerakkan oleh media sosial di Internet, kerajaan Malaysia telah mula mengugut rakyat dengan cadangan pindaan Akta Penerbitan dan Percetakan 1984 (PPPA).

Pindaan PPPA yang dicadangkan adalah bertujuan bagi mengawal (rujuk mengekang)  kandungan internet seperti portal berita, laman sosial seperti Facebook dan blog, seperti Kelapa Muda yang anda sedang baca sekarang.

Hata Wahari, pengerusi Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Malaysia.

Semakin ramai pengguna Facebook, Twitter dan penulis blog yang membantah cadangan pindaan PPPA ini, yang dianggap sebagai usaha bagi menutup kepincangan ketara institusi kerajaan di Malaysia yang kian dicemari dengan pelbagai kontroversi seperti kuasa Wanita Pertama yang tidak terkawal, pembunuhan dan kematian tahanan politik, rasuah yang kian berleluasa termasuk di peringkat pentadbiran daerah.

Isteri Perdana Menteri kelihatan mahu merampas kuasa institusi diraja dengan menganggap diri Wanita Pertama. Tak malu sungguh!

Menambah tekanan kepada kerajaan, tindakan tidak peri kemanusiaan oleh Polis DiRaja Malaysia (PDRM) yang seolah menjadi kuli kepada kerajaan Persekutuan, serta kenaikan harga barangan keperluan yang menimbulkan kemarahan ramai, yang hanya boleh diketahui menerusi media sosial dan tidak dilaporkan oleh media arus perdana.

Jelas sekali, kerajaan Malaysia panas punggung!

Walaupun dicop sebagai kuku besi, kerajaan terdahulu pimpinan Dr. Mahathir Mohamad telah memberikan satu perkara yang membolehkan parti pembangkang Malaysia mendapat tempat yang tidak kurang hebatnya dalam politik Malaysia, iaitu kebebasan Internet yang diberikan dalam Senarai Jaminan Koridor Raya Multimedia.

“Bill of Guarantee No. 7: To ensure no censorship of the Internet”

“Senarai Jaminan No. 7: Untuk memastikan tiada tapisan terhadap Internet”

Koridor Raya Multimedia (MSC) Malaysia

Selama ini, kerajaan Malaysia pimpinan Dr. Mahathir, Abdullah Badawi menghormati jaminan kebebasan internet ini, dan berjaya menjadikan Malaysia negara yang dikenali dalam industri multimedia sedunia.

Tukar Tiub, blog Hishamuddin Rais, seniman paling terpinggir Malaysia.

Kini, Malaysia mempunyai himpunan ramai penulis blog, pengguna Facebook dan Twitter yang aktif, serta portal berita yang berpengaruh. Internet menjadi medium yang amat berguna bagi rakyat Malaysia menyuarakan ekspresi diri dan menyebarkan idea secara matang dan berhemah.

Malangnya, kematangan itu cuba dikekang oleh pentadbiran sekarang pimpinan Najib Razak yang terhimpit dengan usaha mempertahankan kerajaan yang sudah bertapak hampir 54 tahun, dan pada masa yang sama cuba menonjolkan imej sebagai pemimpin yang liberal dan terbuka.

Klik gambar untuk membaca mengenai masalah keselamatan yang melanda para pengguna UniFi.

Jika mahu dikatakan pentadbiran sekarang mahu menghalang kebebasan Internet, pastinya TM tidak dibenarkan bagi meningkatkan kelajuan jalur lebarnya menerusi UniFi dan rakyat akan dibiarkan melayari Internet dengan kelajuan yang cukup memenatkan. Malah jumlah pemain industri internet di Malaysia sedang meningkat dengan pelbagai tawaran baharu.

Mungkin, keterbukaan itu kini sedang cuba dihalang oleh para panglima perang (warlords) dalam partinya yang semakin agresif dalam menyalakan semangat perkauman, serta mengekang kebebasan rakyat.

BlackBerry Playbook, tablet terbaharu. Dipetik dari klip video lagu Black Eyed Peas, Dirty Bit!

Jika aktiviti Internet di Malaysia dikekang, nampaknya kita masing-masing perlu mempertimbangkan untuk menggunakan BlackBerry yang mempunyai pelayar di luar negara yang tidak dapat dikawal kerajaan Malaysia. Terpaksa keluarkan bajet lebih.

Nasihat saya kepada para pemimpin, bersyukurlah kerana mempunyai rakyat yang matang dan berhemah.

Hargailah kami, hormatilah kebebasan kami rakyat Malaysia.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: