jump to navigation

Penglibatan dalam F1, siapa kata tak bagus? April 8, 2011

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

Blog berita automotif terkenal Paul Tan melaporkan mengenai petrol terbaru daripada Petronas, yang turut dipaparkan dalam pelbagai iklan tatkala demam F1 melanda Malaysia.

Petrol tersebut akan menggunakan nama Primax 95 Xtra, yang dikatakan dapat memberikan keseimbangan antara prestasi enjin dan penjimatan minyak. Keseimbangan tersebut sedikit sebanyak merupakan hasil daripada kerjasama dan perkongsian teknologi menerusi sukan F1.

Perkembangan ini sudah tentunya berita baik untuk rakyat Malaysia yang kebanyakannya cenderung mengejar masa dengan memandu pada kelajuan tinggi, pada masa yang sama kesempitan wang untuk membayar harga bahan api.

Menjelang GP Malaysia Ahad ini, kita diperkenalkan kepada 3 pasukan F1 yang mengiktiraf Malaysia sebagai antara rumah mereka. Mereka beranggapan sedemikian kerana menerima penajaan dan penglibatan syarikat gergasi negara kita.

Lotus Renault GP menerima penajaan secara tidak langsung dari Proton yang memiliki Group Lotus UK. Manakala Team Lotus menerima tajaan dari Tune Group dan Kumpulan Naza.

Masih hebat memandu jentera F1.

Manakala Mercedes-Benz bergabung dengan syarikat minyak kebangsaan, Petronas membentuk Mercedes GP Petronas yang turut dianggotai oleh bekas juara, Michael Schumacher sebagai pelumba utama.

Penglibatan syarikat Malaysia dalam F1 terus membuahkan hasil apabila Proton, pengeluar kereta nasional mula menunjukkan potensi bagi menjadi pengeluar berstatus global menerusi kerjasama dengan gabungan Renault-Nissan yang terbukti berjaya di peringkat antarabangsa.

 

Maaf, tawaran sudah tamat. Saya juga tak sempat beli tiket murah ini. Harap tahun depan ada lagi.

Pengurusan Sepang F1 Circuit pula harus diberikan pujian ke atas penawaran harga tiket yang cukup berpatutan, iaitu RM30 untuk tempat duduk bukit (hillstand) bagi pembelian awal.

Difahamkan harga sedemikian adalah yang terendah di dunia bagi siri perlumbaan F1. Tiket untuk kawasan duduk yang sama masih boleh diperoleh pada harga RM60 sehingga hari perlumbaan.

Menarik lihat jentera F1 bergelut dalam hujan bukan?

Akhir sekali, harapan semua adalah supaya sistem saliran di Litar F1 Sepang dapat berfungsi dengan baik supaya perlumbaan dapat diteruskan walaupun hujan melanda.

Pada pandangan Kelapa Muda, kejadian sedemikian pastinya akan menjadi lebih menarik di kaca TV jika perlumbaan tidak terganggu.

 

 

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: