jump to navigation

Situasi politik 2 bulan kebelakangan. Makin haru! Jun 12, 2011

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , ,
trackback

Pertama sekali, maaf saya pinta kepada para pembaca atas ketiadaan artikel baharu pada 2 bulan kebelakangan. Terlalu banyak yang berlaku sepanjang tempoh tersebut, pelbagai perubahan yang berlaku ke atas diri saya.

Saya mahu bermula dari tarikh 15 April 2011, iaitu hari Sarawak mengundi untuk kerusi-kerusi Dewan Negeri. Umum mengetahui bahawa BN menang besar, menguasai 55 daripada 71 kerusi dipertandingkan. Pada masa sama, Sarawak memiliki 31 kerusi Parlimen.

Jika dikira jumlah undi, pastinya BN lebih bahaya kedudukannya di masa hadapan.

Jangkaan pada pilihanraya umum ke-13 nanti, PR mampu memperoleh minimum 7 kerusi Parlimen jika melakukan kiraan secara nisbah berbanding keputusan pilihanraya negeri Sarawak yang terbaru.Ini sudah tentu satu kelebihan besar berbanding hanya 1 kerusi parlimen sekarang iaitu di Bandar Kuching.

Mereka ini yang dikatakan telah menghancurkan "kepimpinan ulama" dalam Pas. Saya nampak semuanya tetap warak belaka, tak gitu?

Soal politik juga, Pas juga telah melakukan rombakan kepimpinan dengan memilih Timbalan dan Naib Presiden daripada kalangan profesional yang setia dengan parti serta mesra dengan rakan gabungan PR. Tindakan tersebut dilihat BN sebagai kejatuhan ulama’ dalam hierarki kepimpinan Pas.

Justeru kewujudan sayap untuk ulama’ dalam UMNO wajar dialu-alukan, agar masyarakat dapat melihat sejauh mana mereka mampu memastikan UMNO berada di landasan yang betul mengikut agama Islam.

Merekalah bakal anggota - Dewan Ulama' UMNO.

Jika perkara tersebut berjaya, sudah tentu lebih mudah untuk kita menjadi negara Islam yang sejati seperti diperjuangkan sebuah pertubuhan, iaitu Hizbut Tahrir Malaysia. Ini kerana, walau seteruk mana pun parti UMNO itu, pengaruh mereka tetap besar dengan memiliki 78 kerusi parlimen daripada 222 kerusi sedia ada. Masih satu kuasa besar.

Kalau AS boleh cipta Avatar, setakat video apa susah? Malangnya Dato' T tak berjaya dapatkan khidmat James Cameron. Sebab itu videonya sangat gagal!

Dalam tempoh ini juga, fitnah tersebar di merata-rata dengan kewujudan video yang menyerupai seorang pemimpin politik pembangkang Malaysia. Video tersebut dipertikaikan ramai dari segi keaslian, cara rakaman, juga cara yang digunakan bagi perakam memerangkap “pemimpin” yang dimaksudkan.

Dato' T mungkin tak mengetahui nombor talian JAIS: 1800 88 2424. Agaknya mungkin mereka hanya tahu nombor Domino's Pizza, sebab itu terlupa cari JAIS.

Pendapat ramai mengatakan, jika benar mereka mengetahui pemimpin pembangkang tersebut mengadakan hubungan luar nikah, perlu kita secepatnya menelefon Jabatan Agama bagi mengelakkan perbuatan zina itu berlaku, bukannya merakamkannya dan diadakan tontonan bagi media sahaja. Biar pemimpin itu ditangkap dan dituduh atas kesalahan zina dan dihukum sebaiknya.

Begitulah politik kita 2 bulan kebelakangan yang makin diwarnai dengan fitnah dan permusuhan. Kita sebagai rakyat boleh menunjukkan kebijaksanaan dengan menolak politik sedemikian, menerima politik yang matang dan berpaksikan kepentingan dan kebajikan rakyat.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: