jump to navigation

Bonus! Syukur kepada Allah, terima kasih Kerajaan. Ogos 22, 2011

Posted by Firdaus Rosli in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , ,
trackback

Seperti yang diketahui ramai, 1.27 juta kakitangan kerajaan akan dan telah menerima imbuhan dari kerajaan sejumlah setengah bulan gaji pokok, dengan minimum akan diterima setiap kakitangan adalah RM500. Sebagai kakitangan taraf permulaan, saya bakal menerima jumlah minimum tersebut kerana gaji pokok saya yang rendah, namun jumlah elaun yang munasabah dan memuaskan.

Rumah siap, pahat berbunyi. Kakitangan sokongan memberikan keluhan bonus yang sedikit berbanding pekerja atasan mereka yang pastinya memperoleh jauh lebih banyak. Jika difikirkan, kos asas untuk menyambut hari raya adalah hampir sama bagi mereka yang telah berkeluarga, iaitu merangkumi kos perjalanan pulang ke kampung halaman.

Namun, untuk memberikan seadilnya berdasarkan saiz keluarga dan jumlah jarak perjalanan, pastinya memerlukan kajian dan sifir yang cukup rumit , namun bagi mereka yang berkeluarga, RM500 adalah satu cumlah cukup sedikit, iaitu di “celah gigi” sahaja.

Mungkin kerajaan perlu mempertimbangkan bonus berdasarkan unit ahli keluarga, misalnya seorang memperoleh RM250. Sebuah keluarga dengan 5 ahli keluarga, taraf kaya atau sederhana akan memperoleh RM1250 tidak kira berapa ramai pun yang bekerja dengan kerajaan.

Untuk membolehkan perkara tersebut berlaku, kerajaan wajar melakukan kemas kini berkala bagi keahlian keluarga kakitangan, dan memastikan tiada permohonan bonus bertindih dibuat bagi seorang ahli keluarga menerusi sistem pangkalan data JPN, yang kini digunapakai oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) bagi menghapuskan nama pemilih meninggal dunia, selepas ianya menjadi bahan ketawa rakyat Malaysia pada 2008.

Pendapat kebanyakan anggota masyarakat di Facebook menunjukkan kesedaran mereka yang cukup rendah berkenaan hak pekerja. Pernyataan utama mereka, “golongan anti-kerajaan tidak patut bekerja dengan kerajaan”.

Berdasarkan kenyataan sedemikian, fikirkan berapa ramai orang Melayu yang perlu berhenti kerja daripada perusahaan milik misalnya, Amerika Syarikat, kerana mereka anti-Amerika dan anti-Israel? Tiada yang bersuara, kerana tahu hak pekerja untuk menyokong dan membantah siapa yang mereka suka, pada masa sama boleh bekerja di bawah sesiapapun yang memberikannya kerja.

Tiba-tiba kesedaran sedemikian hilang apabila melibatkan kerajaan. Rasa kasih sayang sesetengah golongan kita kepada kerajaan cukup menebal. Adakah kerana terhutang budi dengan pejuang kemerdekaan dan pemimpin terdahulu yang berjasa? Perasaan tersebut memang digalakkan, namun mereka yang berjuang itu rata-ratanya telah uzur dan ada yang meninggal dunia.

Jika ada yang berterima kasih dan menghargai perjuangan, Dato’ Onn Jaafar misalnya, yang mengutamakan demokrasi dan perhubungan kaum yang lebih erat, bagaimana mereka pada masa sama boleh menerima apabila cucunya Hishammuddin melakukan acara mencium “Keris Panca Warisan” yang dilihat sebagai satu amaran kepada kaum lain di negara tercinta ini?

Mungkin ada yang tak mengerti, tetapi “point”nya di sini, mereka yang berada dalam kerajaan yang berjasa ketika dahulu, tidak lagi berada dalam kerajaan sekarang. Dan ini adalah hakikat, kerajaan sekarang dipenuhi dengan pelbagai kontroversi dan dilema masalah. Ada yang sanggup menafikan perkara tersebut? Silakan.

Justeru, untuk berterima kasih kepada kerajaan atas jasanya terdahulu, amat digalakkan. Pada masa sama, masalah yang membelenggu sekarang usah diabaikan dan wajar diperbetulkan. Untuk bersyukur, hanya Allah berhak menerima syukur hamba-Nya, dan sesama manusia hanya berhak memberi dan menerima ucapan terima kasih atas jasa yang diberi dan diterima.

Paling penting, jika ianya melibatkan undi dalam pilihanraya yang demokratik, jawapan jelas tanpa ragu, “UNDI ADALAH RAHSIA. Ianya HAK RAKYAT, bukan HAK KERAJAAN!”

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: